• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Błąd p0420 a4 B8 1.8 tfsi

amatormechanik

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Rzeszów
Błąd jak w tytule. Pewnego razu po podłączeniu do komputera zauważyłem błąd sprawności katalizatora p0420. Wymieniłem katalizator i sondę za. Po parudziesięciu kilometrach wywala znów p0420. Silnik po remoncie kilkanascie tysięcy kilometrów temu. Do tej pory było ok. Wtryski nowe, świece cewki odma nowe. Rozrząd nowy wszystko oryginał. Auto normalnie jeździ przyspiesza nic się nie dzieje tylko co 60-80 km wywala checka od kata. Zauważyłem że na launchu pokazuje mi że czasem wypadnie zapłon na różnych cylindrach. Ale to jest losowe nie wiem kiedy wypadnie, ale po podłączeniu co dzień lub dwa zwiększa się liczba całkowitych wypadniec zapłonu na każdym cylindrze. Nie wypada na biegu jałowym, sprawdzałem też pod obciążeniem, po prostu nie wyłapie tego. Jakieś pomysły?

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
486
Miasto
Gorzów Wielkopolski
To samo jest na oryginale, który jest najprawdopodobniej wypalony a zamiennik nie daje rady. Załóż emulator tylnej sondy i obserwuj zachowanie kontrolki.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Wyłączyc programowo ... bo chyba nie ogarniesz tego sam . Z praca silnika niec dziac sie nie bedzie ...

amatormechanik

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Rzeszów
Wiem. Emulator rozwiąże sprawę. Ale po sprawdzam sobie jeszcze ciśnienie w skrzyni korbowej odmę i dymiarka kolektor. Sonda przek kątem pompuje ładnie, korekty mam na -2 długoterminowe, ciśnienie na listwie mieści się w zakresie 4-6 bara także tu ładnie wszystko wygląda. Korek nie jest suchy z oparów paliwa.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
W 90% przypadków jak na ori kacie wali P0420, to pod analizatorem wychodzi jeszcze w zapasie. Nie widzę przeciwwskazań do programowego usunięcia błędu, chyba, że lubisz być walony w rogi przez producentów.

Lukasz2124

Początkujący
Punktów
2
Może być lewe powietrze, zobacz korekty paliwowe, możesz mieć nagar na zaworach.

Lukasz2124

Początkujący
Punktów
2
Kompresja, pierścienie? Jak go tuningowałes to może ma błędne mapy.

Do góry Bottom