• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A4 B8 1.8 TFSI pierścienie

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
W przyszłym tygodniu szykuje mi się remont silnika w Audi A4 B8 z 2009 roku z silnikiem 1.8 TFSI o mocy 118kW.
Pytanie teraz jak to ugryźć, bo temat znany ze słabych pierścieni, w tym przypadku padły po 80 tysiącach kilometrów.
Czy są jakieś polepszone pierścienie, czy kupować komplet z tłokami (może są jakieś poprawione?) czy robić tłoki na większe pierścienie?

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
Ja wkladalem nowe tłoki z pierścionkami z ASO w Czechach, bo u mnie były niedostępne i nie potrafili mi nawet ściągnąć z zagranicy. Jakieś kolosalne pieniądze kosztowały ale wymienialem bo pierwszy cylinder zaczęło rysować i tłok był do wymiany a nie chcieli sprzedać jednego... Dwa lata już gość jeździ i problem nie występuje

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Dzisiaj rozmawiałem jeszcze z chłopakiem co sprzedaje części w Aso i mówi że komplet poprawionych tłoków z pierścieniami + korby 8000zł detal brutto.
Klientowi jak przyjedzie przedstawię kalkulację 12000 za całość tak jak bozia przykazała albo połowa tego za przerabianie tłoków pod większe pierścienie ale bez gwarancji.

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Kolbensmidt robi poprawione tłoki po około 600 zł za sztukę

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
O mój temat to napiszę - auto zrobione - otwory na pierścienie rozwiercone na rozmiar 2, 1.5 i 1.2 mm. Z niespodzianek to tylko uszczelniacz na wale który musiałem wymieniać bo wyciągałem silnik i tam taka głupia blacha jest, którą wolałem wymienić profilaktycznie niż później drugi raz się szarpać.
Z dodatków to wymieniłem dwa łańcuchy, wszystkie ślizgi i dwa napinacze, w tym jeden który ma wadę konstrukcyjną - swoją drogą ten silnik to porażka, a to napinacz, a to pierścienie. Łańcuch po 90 tys. km rozciągnięty o jedno oczko. Z ciekawostek tylko dodam, że zamówiłem graty do rozrządu w serwisie VW i napinacz zamiast jeden w opakowaniu dostałem 5 sztuk - ktoś się machnął na magazynie ale to nie mój problem bo płaciłem oczywiście za jeden. Jakby ktoś potrzebował poprawiony napinacz do tego silnika to na allegro pcham po 150zł, dla GWT oczywiście rabat: http://allegro.pl/napinacz-rozrzadu-vw-audi-06k109467k-2-0tsi-1-8tsi-i6330818424.html
Poza tym robota spoko, przyjemna i obfita w $$$ także polecam.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
I kup se tu szmelcwagena ... a łańcuszki juz tak zalecaja wymieniać jak paski , wszędzie gofnolit , juz nawet niewiadomo jakie auto kupić

Do góry Bottom