• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dolot audi a4 b8 , 1.8 tfsi

Sebgus

Początkujący
Punktów
0
Witam
Przymierzam się w weekend do ściągnięcia kolektora ssącego i przeczyszczenia zaworów. Samochód to audi a4 b8 1.8 tfsi. Wyskoczył mi błąd P2150 , chodzi o klapy kolektora ssącego. Słyszałem że jest tam jakiś ząbek który jest plastikowy i się wyciera z czasem. Czy ktoś naprawiał taki dolot, te klapy i może coś powiedzieć więcej podpowiedzieć czym tam podeprzeć lub dorobić ten ząbek? To jest najprawdopodobniej ten sam kolektor co w 2.0 tfsi i w silnikach vw co tsi więc popularny dolot. W sobotę będę miał maksymalnie 3-4 godziny wolnego czasu, a chce jeszcze wyczyścić zawory, więc wolę zająć się odrazu robota zamiast główkować się jak to zrobić.

Sebgus

Początkujący
Punktów
0
No właśnie widziałem ten poradnik i teraz cytuje : "Jednak po złożeniu klapy domykały się za bardzo, co było widać gdy przyłożyłem kierowniczkę z głowicy w miejsce na kolektorze. Dlatego wprowadziłem własną modyfikację co ogranicznika kąta, dodałem wkładkę mosiężną, która wprowadza wymagany offset (0.5mm) wynikający z wypracowania elementów, a także wzmacnia miejsce mechanicznie."
Tyle jest napisane na ten temat i za bardzo tego nie rozumiem, dla tego napisałem temat tutaj, być może ktoś już to robił i jest w stanie coś więcej powiedzieć.

Sebgus

Początkujący
Punktów
0
Jestem po naprawie dolotu jak w poradniku i niestety ale u mnie blad cały czas wraca. Przy okazji ładnie wyczyscilem silnik z nagaru, a same klapy siedzą mocno i działają prawidłowo, chodzą lekko. I teraz nie wiem czy cały czas blad jest w klapach czy może w czujniki. Podłączyłem się pod kompa na live data i jest tam jedna pozycja która może wskazać błąd, wrzucę screena shota i może ktoś z forum będzie wiedział o co w tym chodzi

Załączniki

• 20191012_133052.jpg
    20191012_133052.jpg
    1,9 MB · Wyświetleń: 19
  • 20191027_143905.jpg
    20191027_143905.jpg
    950,7 KB · Wyświetleń: 16
Do góry Bottom