• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Błędna Faktura?

abyraz

Nowy
Punktów
0
Witam proszę o pomoc wymieniałem rozrząd u pewnego mechanika, rozrząd był firmy SKF do volvo S60 na fakturze mam napisane jak na zdjęciu czy to nie problem czy jednak tak?

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
Trochę mało szczegółów jak na mój gust.
Powinno przy przynajmniej w uwagach dopisane jakiego samochodu dotyczy lub ewentualnie nr rej. pojazdu.

Przed wystawieniem faktury powinieneś poinformować mechanika co chciałbyś, żeby w niej było.

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
Ksiegowy ci powie, że czy to paragon czy faktura to powinny byś szczegóły, żebyś miał prawo do reklamacji.
W przeciwnym razie nieuczciwy mechanik może powiedzieć że to nie ten samochód, bo możesz mieć np 3 samochody tej marki.
Inna sprawa jesli prowadzisz sobie ksiazke serwisową i tam ci to wpisali razem z pieczątką zakładu.

abyraz

Nowy
Punktów
0
Hmm hipotetycznie przychodzę w sprawie reklamacji rozrządu z taką fakturą czy :
1. Może mi powiedzieć np że zakładał mi rozrząd Volvo a to jest SKF
2. Nie przyjąć w takim ukladzie reklamacji.

Megaszrot

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Warszawa
Skoro bierzesz fakturę to domyślam się że po to żeby wrzucić sobie to w koszty prowadzonej działalności. Z tego co usłyszałem od swojej księgowej .... nie musi być to co chciałbyś żeby było wpisane. Mogło by być to co masz napisane gdyby koniecznie był wpisany numer rejestracyjny firmowego samochodu. To co masz obecnie nadaje się jedynie od rozpalenia ogniska albo kominka.

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
Wg mnie jest ok tam ma być ogólnie usługa a nie etapy pracy
Ale powinien przynajmniej wpisać nr rej lub model pojazdu.
Jak klienci mnie o to proszą to tak robię.
Mogę nawet przebieg wpisać, bo naklejkę na silniku to każdy może sb zmienić.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
jak działalność na zasadach ogólnych to nie można części wyszczególniać. ma być ogółem usługa z częściami jeśli poszły.
do faktury daję zawsze wz ze sklepu i tam wszystko widać. nie ma problemu z reklamacją.

Megaszrot

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Warszawa
W takim razie olej ten problem i módl się żebyś nie musiał się przekonywać jak pogra sobie z tobą ten "fachura" gdybyś musiał coś reklamować.

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
Czy nie powinno być chociażby :Wymieniony rozrząd SKF do Volvo S60? Chodzi mi o to
to powiedz następnym razem jak chcesz mieć wypisane i już, a nie szukasz problemy tam, gdzie go nie ma.
Jeden chce ogólnie, drugi chce mieć nr. rej., trzeci wpisany przebieg.Pierwsza faktura w życiu , czy jak?

Mati90

Gaduła
Punktów
7
Miasto
Warszawa
Mnie się wydaje że będzie ok :) A następnym razem gdy będziesz brał fakturę to powiedz po prostu co chcesz mieć wpisane ;)

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
Mnie się wydaje że powinno być wyszczególnione osobno części i osobno usługa faktura według US powinna być jasna

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
najgorzej jak klient wie czego chce ale boi sie powiedzieć.
taki zamot co to chciałby fv ale nie na tą brykę ale żeby jeszcze była gwarancja naprawy na tą brykę co była robiona ale tak żeby było na inną...

wtedy sie pytam:
-pisać nr. rej. czy nie pisać?

Do góry Bottom