• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Błagam, pomóżcie!

lalala210

Początkujący
Punktów
0
Witam serdecznie,

na wstępie chciałam wspomnieć, że nie jestem mechanikiem, co więcej jestem dziewczyną.. :) mam ogromny problem z moim autem, a mój mechanik rozkłada już ręce.. Dlatego proszę, nakierujcie mnie co jeszcze trzeba sprawdzić.

Seat Ibiza, 1.6 diesel, 2010r.

Dymienie podczas postoju, pokazuje mi spalanie około 2,5/100, a normalnie jakieś 0,4-,07, silnik chodzi nierówno, trzęsie nim. W całym aucie śmierdzi spalinami :( Podczas redukcji biegów, gdy wciskam pedał sprzęgła, samochód gaśnie. Po jednym dniu problem znika sam, auto działa bez zarzutu, po czym po jakimś tygodniu dokładnie taka sama sytuacja. I tak w kółko.

Przy tym nie świeci się żadna kontrolka.

DPF regenrowany, kiedy oddawałam do reklamacji, cały czas twierdzono, że nie był w ogóle zapchany.
EGR czyszczony.
Było robione jeszcze jakieś programowanie czegoś tam związanego z DPF (przepraszam za brak konkretów).

Mój mechanik już nie ma pomysłu :(

Bardzo proszę o pomoc.

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Siemens to raczej jednostka sterujaca,natomiast wtryskiwacze Delphi byc moze pomylilem z Continentalem.Przypomnialem sobie,ze bardzo czesto w przypadku trudnych do zdiasgnozowania problemow z silnikiem wystarczy przeprogramowac na nowo sterownik.

Olaf7215

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świecie
Śmierdzi spalinami i dymi?
Czasami to może oznaczać zapchaną odmę, ale niech ktoś mnie poprze, bo jestem ,,świeżakiem".
Być może w tym aucie nie zepsuła się tylko jedna rzecz :p

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
A ten mechanik podstawy sprawdził ? Czy może w Mini do niego przyjeżdżasz i się skupić nie może?
Nasycenie filtra jakie?
Jakie ciśnienie na różnicowce ?
Jakie korekty na wtryskach?
Regeneracja w danej chwili jest?
Toż to słońce podstawy.....

lalala210

Początkujący
Punktów
0
Dzięki Chłopaki za wszystkie odpowiedzi :)
Wtryski są Siemens.

Dziś u niego znowu byłam i powiedział, że odda do reklamacji te wtryski. Powiedział też, że po prostu paliwo się nie spala całe i dlatego jest ten biały dym i śmierdzi w aucie niespalonym paliwem. Myślicie, że to ma sens?

Jak poprawienie tych wtryskow nie pomoże to już chyba zwariuje.

lalala210

Początkujący
Punktów
0
I jeszcze dziś zaczęło się dziać tak, że jak dodaje mu gazu to on w ogóle nie przyspieszal, dopiero za chwilę i z takim szarpnieciem.

Lechtak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
244
Miasto
Wrocław
Haha :)

Nie załamuj mnie bardziej :( to czego to może być wina w najczęstszych przypadkach?
W tym przypadku wskazana jest DIAGNOSTYKA, ustalenie związku przyczynowo skutkowego.

Przyczyną może być :
Uszkodzona głowica, blok, tłok, rozrząd, pompa,wtryskiwacz, odbiorniki, czujniki, niedrożny układ wydechowy, dolotowy itd.

Ale skoro fachowiec stwierdził ze to wina wtryskiwaczy to należny poczekać na potwierdzenie.

Ostatnia edycja:

lalala210

Początkujący
Punktów
0
O, widzę, że oprócz wesolkow, macie też tu Macierewicza :) :)

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, mam nadzieję, że w końcu uda się to naprawić i będę mogła sprzedać ten samochód.

Do góry Bottom