• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

b5 fl hamulce

kosa1993

Gaduła
Punktów
2
witam
Pacjent passat b5 fl 2002rok
1,9 TDI AWX 130 KM
Objawy
Twardy pedal hamulca ale samochód hamuje bardzo dobrze aż za bardzo ostatnio lekko dotknalem hamulca a samochód zareagował jakbym wcisnal do polowy przynajmniej
Przy puszczaniu pedala słychać stuk
czasami tloczki nie odbijają
Pytanie
czy to wszystko jest ze sobą związane i odd czego zacząć sprawdzanie dodam ze pompa vacum byla zalozona mies temu uzywana ale nie czuć różnicy żadnej tyle ze juz mi turbo nie przeladowuje

kosa1993

Gaduła
Punktów
2
dopiero w pon będę mial czas to sprawdzę a czy ma to związek z tym ze nieraz hamulec trzyma mino iż go nie wciskam czy to zbieg okoliczności ?

kosa1993

Gaduła
Punktów
2
sprawdziłem ta śrubę siedzi sztywno zero luzu :-( przyjzalem sie bliżej wszystkiemu i gdy pedal pracuje normalnie hamulce tez sie nie blokują gdy robi sie twardy klocki bardziej lub mniej trzymają i pedal jest bardzo czuly a ten stuk w moim odczuciu jest slyszalny w momencie gdy klocki po zblokowaniu odpuszczają

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
nie chodzilo o luz ;) mi sie pare razy ta sruba rozkrecila tzn wydluzyl sie pret. raz kiedys a4 robilem z takim moxem jak twoj i okazalo sie ze pompa hamulcowa padla.

kosa1993

Gaduła
Punktów
2
czyli próbować ja wkręcić do serwa ? Pamiętasz może ile powinno jej wystawać ? I czy jest możliwe ze to tloczki sie zacinają czy przy takich objawach raczej można to wykluczyć

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
troche dziwne zeby sie wszystkie zacinaly :( wiesz teraz to nie pamietam ale jakos tylko pare gwintow chyba bylo widocznych.

kosa1993

Gaduła
Punktów
2
bo śruby wystaje dość dużo ściągnę ta gumę przy serwie i sprobuje dokrecic zobaczę czy pójdzie

kosa1993

Gaduła
Punktów
2
dokrecilem ja w palcach o okolo 1,5 obrotu i działa normalnie dzieki za pomoc :) a jeszcze pytanko tak na marginesie bo nie chce zaczynać nowego tematu
samochód ciężko odpala gdy jest cieply silnik gdy jest zimny odpala od strzala ale tylko wtedy gdy zapale za pierwszym razem gdy puszcze kluczyk za szybko tez trzeba kręcić tak jakby mu paliwa nie podawał i po chwili kręcenia zalapuje może wiecie o co chodzi i od czego zacząć

kosa1993

Gaduła
Punktów
2
Trochę długo mnie nie było (nawał pracy) ale wkoncu sprawdziłem odczyty i okazało się ze wszystko jest w normie oprócz temp wody w kabinie pokazuje lekko ponad 80 (trzeba dobrze cisną żeby doszło do 90)a w komputerze 63 a co do hamulców problem dalej powrócił spróbuję nasmarowac prowadniczki może da efekt (w komputerze pokazuje ciśnienie płynu od 0.33 do 0.98 takie skoki mimo iż nie dotykałem hamulca nie wiem czy to istotne )

kosa1993

Gaduła
Punktów
2
Tez tak myślę zobaczę czy będzie poprawa jak wyczyszcze prowadnice i tłoczki a co do tej temp to zawór g62 do wymiany ? I czy ma to bezpośredni wpływ na odpalanie

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
raczej okreslenie zawor powinno tyczyc sie elementu z literka N na poczatku ;)
jezeli chodzi o czujnik temp moze on byc uszkodzony lub poprostu termostat jest caly czas otwarty.
czujnik nie zrujnuje kieszeni wiec mozna go wymienic tylko proponuje oryginal bo z zamiennikami juz kilka razy mialem przygody.

kosa1993

Gaduła
Punktów
2
Miałem na myśli czujnik mój błąd termostat wymieniałem bo stary tez mi trzymał 75 do 80 wiec to raczej czujnik

kosa1993

Gaduła
Punktów
2
Po wymianie czujnika wszystko wróciło do normy auto pali od strzała czy zimne czy ciepłe temp tez stoi na 90 dzięki za pomoc i cenne rady