• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Benzyna czy diesel? Kupno samochodu

Norgate1994

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Hannover
Witam, chcę kupić samochód za sume okolo 25-30 tys. Mam kilku faworytów ale nie m pojecia czy kupic benzyne czy diesel-a. Przebieg roczny to okolo 25-30-tys km. Zastanawiam sie nad laguna 3 w kombi albo ford mondeo mk4 , oba auta po 2008 r. Dodam ze kupuję w Niemczech i jeżdżę po Niemczech.

Norgate1994

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Hannover
To kup diesla.
Albo może jednak benzynę? :p
Dzięki za pomoc :v
Btw. Nie wiem czy to mit czy prawda ze disel ma problemy z zapalaniem zimą?Dodam że tutaj gdzie mieszkam nie ma strasznych mrozów max -15. Boję się wydatków jakie jeżeli chodzi o części generuje diesel.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
No niestety w autach za kwotę jaką wymieniasz mogą się pojawiać.
A w Niemczech raczej nie wywalisz DPF ani EGR...

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Nie entuzjastą ale użytkownikiem od 1993 chyba ale Citroenów te samochody cenie najbardziej za swoistość ale koledzy maja laguny na LPG i jeżdżą .

A

Anonymous123

Jak kupisz benzynę z jakimś oznaczeniem tce, fsi, tsi czy tym podobne ze zmienna faza, z doładowaniem to tez tanio w naprawach nie będzie. Choć zawsze taniej niż w dieslu a i lpg można włożyć jak dużo km robisz.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1402
Najbarzdziej rzeczowa wypowiedz to kolegi powyzej i taka jest prawda.
Benzyna nowej gen.. tez niejest swieta.
Do tego lpg ktore zabija podzespoly na ukladzie wydechowym i zaplonowym a te do taniosci nie naleza i ich obsluga moze byc drozsza jak diesla.
Natomiast nowe benzyny juz tak duzo nie pala a potrafia sie podciagac pod diesla a cena paliwa niemal ta sama wiec lpg mialbym osobiscie gdzies bo tj tylko tanio wtedy jak tankujemy ale obsluga awarii ktory wywoluje lpg to tez koszty i suma sumarum jazda na gazie nie w kazdym przypadku wychodzi tanio.
Wybralbym diesla nawet z dpfem bo w niemczech on bedzie smigal bez problemu.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
"Nie chcem ale muszem"... :D:D:D:p;)
Nie muszem ale chcem ... a o LPG to są mity tych co nie maja o tym pojęcia, Owszem silniki typu TFSI/FSI czyli wtrysk z uwarstwieniem ładunku mają wadę taka że koszty napraw są wysokie zbliżone do diesli, wszystkie samochody używane są po przebiegu ponad 200kkm i są juz w dużej części wyeksploatowane a im bardziej nowoczesna konstrukcja tym bardziej skomplikowana wiec bardziej awaryjna , takie tradycyjne V8 przelatywały po milion km. Obecnie silniki sa projektowane na ok 200-300 kkm , kolegi C5 ma przejechane 260kkm i tylko zmieniane byly końcówki wtryskiwaczy bo klekotał za bardzo i korekty były dość duże .

Norgate1994

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Hannover
Najbarzdziej rzeczowa wypowiedz to kolegi powyzej i taka jest prawda.
Benzyna nowej gen.. tez niejest swieta.
Do tego lpg ktore zabija podzespoly na ukladzie wydechowym i zaplonowym a te do taniosci nie naleza i ich obsluga moze byc drozsza jak diesla.
Natomiast nowe benzyny juz tak duzo nie pala a potrafia sie podciagac pod diesla a cena paliwa niemal ta sama wiec lpg mialbym osobiscie gdzies bo tj tylko tanio wtedy jak tankujemy ale obsluga awarii ktory wywoluje lpg to tez koszty i suma sumarum jazda na gazie nie w kazdym przypadku wychodzi tanio.
Wybralbym diesla nawet z dpfem bo w niemczech on bedzie smigal bez problemu.
Tak, będzie śmigał jak trzeba tylko , że jest jedno "ale" co jezeli pojdzie dwumasa i turbinka? A ten co mam na oku to bezyna bez turba , zwykla 16. Chyba że warto kupić diesla na te 20-30tys rocznie. Nawet nie mam nikogo kto by poważnie diesla sprawdził przed zakupem. Auta które mam na oku maja max 130tys przebiegu.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1402
ta zwykla szesnastka to co to za auto?to ze turba nie ma to nic,ale ma inne ustrojstwa.Wiekszosc nowych benzyn ma KFZ,jak sie uszkodzi a padaja i kazdy to potwierdzi to wydatek tez jest rzedu zwykle wiekszy jak turbo i dwumas do diesla.

Norgate1994

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Hannover
ta zwykla szesnastka to co to za auto?to ze turba nie ma to nic,ale ma inne ustrojstwa.Wiekszosc nowych benzyn ma KFZ,jak sie uszkodzi a padaja i kazdy to potwierdzi to wydatek tez jest rzedu zwykle wiekszy jak turbo i dwumas do diesla.
renault laguna III grandtour. Mógłbyś rozwinąć co to jest ten KFZ?

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
Jeśli benzyna unikać bezpośredniego wtrysku i doładowanych jednostek,wollnossaki na pośrednim wtrysku słabsze mniej elastyczne ale żywotniejsze,moja subiektywana ocena niezawodna benzyna to TOYOTA.

Do góry Bottom