• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Berlingo 2, 2009 rok 1.6 HDI (BSI uszkodzone)

nowyużytkownik

Bywalec
Punktów
2
kolega nie doczytal ze fvdi uwala flash w bsi eprom powinien byc ok ale jak niemasz czym tego postawic to problem

flash wgrasz i/o terminal i uhds te urzadzenia robia to bez problemu

jesli kupisz inne bsi i nie trafisz w ta sama wersje flash co miales to peszek auto moze odpali soe problem z kierunkami zamkami i inne

rozne wersje flash maja w innych lliniach przebie i immo w pamieci eeprom

tak czytam na forach, że wgranie flasha z odpowiednią wersją sw w stary BSI pomaga , by naprawiło go ? tylko czy czasami flash przy wgrywaniu nie uszkadza eepromu w BSI ? bo eepromu nie ma jak czym odczytać teraz i aby po flashowaniu go wgrac ponownie ,to czy mozna zaryzykowac wgrac sam flash aby wyszedl z trybu BOOT ? i nie pokasuje z epromu pinu kluczy i immo ? czy lepiej nie ?

Davpod

SuperMechanior
Punktów
158
Co za różnica skoro i tak nie masz czym tego zrobić? Debata teraz będzie na 10 stron i trwająca 3 miesiące... Oddaj komuś kto ma sprzęt to ogarnie Ci to w 30 minut.

nowyużytkownik

Bywalec
Punktów
2
pytam bo moglbym pozyczyc, tylko pytanie czy warto, jaka bedzie pewnosc ze eproom sie nie wyczysci/uszkodzi podczas wgrywania tego flasha ? nie chcialbym stracic immo z bsi

Davpod

SuperMechanior
Punktów
158
Gwarancja? Kupujesz telewizor? Zależy czym i jak to zrobisz ale skoro takie pytania zadajesz to znaczy że masz spore szanse na gwarancję że uwalisz coś co teraz jest jeszcze sprawne.
Ale działaj... Pewności nigdy nie ma, takie uroki tej branży.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
983
Miasto
PGS
Zapomniales dopisac ze fvdi stawia to na nogi :)
Ale zobaczymy jak sie dyskusja rozwinie :)
Ale sam fakt ze juz autor wspomnial " avdi" to ...duzo juz mówi

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
983
Miasto
PGS
Masz wszystko napisane . Sprawdzic flash /eeprom. podstawic z innego . A jak to nie pomoze to inne bsi na virgin i dopisac . Pin z ecu i tyle . Jesli bedzie potrzeba to zrobic telekodowanie. Cała robota . Zrobisz tak jak piszemy i kasujesz giscia 8stówek i kazdy zadowolony.

nowyużytkownik

Bywalec
Punktów
2
Masz wszystko napisane . Sprawdzic flash /eeprom. podstawic z innego . A jak to nie pomoze to inne bsi na virgin i dopisac . Pin z ecu i tyle . Jesli bedzie potrzeba to zrobic telekodowanie. Cała robota . Zrobisz tak jak piszemy i kasujesz giscia 8stówek i kazdy zadowolony.
Ale ja to na siebie robie, auto stoi w szczerym polu dosłownie i chciałbym je ożywić
Czyli wgrywalbys na próbę tego flasha? Bo jak pisałem nie mam jak odczytać eeproomu, ewentualnie wgrać ten flash
Mam sygnaturę flasha bsi jc_8278.bin, najlepsze jeszcze w tym wszystkim że z dwóch miejsc mam tego flasha, i różnią się kilkoma znakami/cyframi w hexie dosłownie 10-cioma porównując oba pliki ze sobą, dlaczego mogą się różnić i czym ? Skoro oba to 8278 ? Dziwne

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
983
Miasto
PGS
Pw.
Automatyczne połączenie postów:

I daj numery tego bsi

Do góry Bottom