• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Blacha

krystiann

Początkujący
Punktów
1
Witam. Panowie w ramach po pracy warsztatowej , mam takiego starego busa którego używam sobie w weekendy i wakacje do relaksowania się tu i tam . Trochę go zre rude , ale ratuje go cały czas . Wczoraj wspawalem świeża blachę i mam takie pytanko żeby blacha i sprawy nie rdzewialy, jak najlepiej to zabezpieczyć ? Wiem że środków jest cała masa , producentów różnej chemii podobnie, instrukcji co i jak również . Idzie się w tym wszystkim trochę pogubić . Pytanie do doświadczonych fachowców jak to najlepiej zrobić ?? Gołą blace zamalowalem czymś takim jak cortanian f ale nie wiem czy dobrze zrobiłem . Położyłem wczoraj dwie warstwy tego środka . Dziękuję za informację .

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Zpieprzyłeś sprawe tym cortaninem. Blache tylko wypiaskowac albo kwasem solnym oczyscic do golego dokladnie umyc odtluscic i protect 360 na to. Pieknie odchodzi lakier razem z tym cortaninem. Jak ktos kiedys malowal to wie ze protecty epoxydowe sa najlepsze

leon 1.8t

SuperMechanior
Punktów
132
Ja słyszałem że spawy się cynuje ale ile w tym prawdy to nie wiem

krystiann

Początkujący
Punktów
1
Zpieprzyłeś sprawe tym cortaninem. Blache tylko wypiaskowac albo kwasem solnym oczyscic do golego dokladnie umyc odtluscic i protect 360 na to. Pieknie odchodzi lakier razem z tym cortaninem. Jak ktos kiedys malowal to wie ze protecty epoxydowe sa najlepsze
Kurde to powiedz mi czy ten cortanin czym może usunąć ?

krystiann

Początkujący
Punktów
1
Aha i jeszcze jadno bo nie jest to w widocznym miejscu i nie będzie to malowane , bo to nadkole od spodu razem ze stopniem :/ . Co byście teraz poradzili z tym zrobić jak już to jest posmarowane tym cortaninem ?? Mogę to też z tego oczyścić trochę to zajmie pracy,ale trudno . Protect 360 już sobie zamówiłem więc też będę to miał . I tak robię sobie z tym autem tylko w weekendy po robocie warsztatowej więc przez tydzień czasu powoli mógłbym to oczyścić z cortanina na ile mi się uda .

Diagbox chodzi Ci o ten pakiet ?

Kolego Diagbox czy o to chodzi ? Screenshot_20190303-103129.png

Załączniki

• Screenshot_20190303-103129.png
    Screenshot_20190303-103129.png
    475,7 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnia edycja:

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Zabezpiecz to masą gumową na pędzel bo ta farbka odpadnie od kamieni i wody z czasem.

krystiann

Początkujący
Punktów
1
No tak zrobię , to jest tylko na pierwszy rzut na gola blachę .

Punktów
0
Witam. Troszkę odgrzebię temat, ale szkoda zaśmiecać forum kopiami tematu przy identyczne sytuacji - za późno trafiłem na ten temat. Do mycia tego cortanina można użyć alkoholu izopropylowego (cleanser ipa) który mam na stanie, czy jednak kupić coś innego? Przy okazji alkohol chyba by wszystko odtłuścił.

Regeneruję uszkodzenia rantu błotnika od kamieni i na ten podkład chcę nałożyć namieszaną bazę i przyszło mi do głowy, żeby okleić to bezbarwną taśmą zabezpieczającą aby uchronić trochę przed kamieniami - od spodu to trzeba by się mocno postarać żeby zobaczyć co tam jest. Czy coś jednak zmienić w tej kombinacji?

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Czy coś jednak zmienić w tej kombinacji?
dokładnie wyczyść z rdzy ...Epoxyd Brunox lub R-Stop APP...<to po pierwsze > .W następnej kolejności to (przepraszam )" jak babcia uważa " bo jest kilka konfiguracji .Np.podkład epoksydowy.+ szpachlówka +podkład akrylowy +baza ...albo szpachlówka+ podkład epoksydowy + pod. akrylowy +baza,,, ,,albo szpachlówka +pod.akrylowy +baza ....pod.epoksydowy lub akrylowy +baza .Jak widzisz wariantów jest wiele . Jeżeli robisz ranty błotnika rozsądnym jest wyczyścić i zabezpieczyć wewnętrzną powierzchnię rantu błotnika .

Jacek dziurka11

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Puławy
Witam. Troszkę odgrzebię temat, ale szkoda zaśmiecać forum kopiami tematu przy identyczne sytuacji - za późno trafiłem na ten temat. Do mycia tego cortanina można użyć alkoholu izopropylowego (cleanser ipa) który mam na stanie, czy jednak kupić coś innego? Przy okazji alkohol chyba by wszystko odtłuścił.

Regeneruję uszkodzenia rantu błotnika od kamieni i na ten podkład chcę nałożyć namieszaną bazę i przyszło mi do głowy, żeby okleić to bezbarwną taśmą zabezpieczającą aby uchronić trochę przed kamieniami - od spodu to trzeba by się mocno postarać żeby zobaczyć co tam jest. Czy coś jednak zmienić w tej kombinacji?
Kolego najlepsze wyjście to wyczyścić najlepiej jak się da na gołą blachę grunt kwaśny wytrawiający np novol 340 na to podkład akrylowy( nie musi być ) i najważniejsze zabezpieczenie sika
Sikaflex® 529 AT z pistoletu baza i lakier bezbarwny i na jakiś czas masz spokój

Punktów
0
Witam :) koledzy szukam pomocy...mam 20letniego fordzika..dzis zauważyłem problem z blachą..dolny próg przy kole leci na łeb na szyję...blacharz wycenił robotę na 350 co jest dla mnie nie do ogarnięcia.. chciałbym to sam zabezpieczyć/zrobić...czy ktoś może wie jakie środki użyć? Bardzo dziękuję za informację..

Załączniki

• 20200512_141809.jpg
    20200512_141809.jpg
    1,6 MB · Wyświetleń: 23
  • 20200512_141813.jpg
    20200512_141813.jpg
    684,9 KB · Wyświetleń: 23
Do góry Bottom