• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Blok z czystego aluminium

Początkujący
Punktów
0
Witam,
kłóciłem się ostatnio z kolegą na temat bloku silnika ze starego samochodu który on rozbierał na złom xD. Ja jestem zdania, że blok nie może być wykonany z czystego aluminium ponieważ jest to metal który z łatwością można zgiąć w rękach. Jednym słowem jest to metal bardzo miękki i ma niską temperaturę topnienia. On jest odmiennego zdania. Argumentuje to tym, że gdy sprzedawał blok na złomie to mu powiedzieli, że to aluminium. Ale przecież słowo "aluminium" nie musi oznaczać czystego aluminium. Mówiłem mu, że ci ludzie w skupie mogą mieć jakoś tak uzgodnione, że blok traktują jak aluminium bo przecież nie będą dochodzić ile % jakiego metalu jest zawartego w tej części.
Na dodatek znalazł w internecie jakiś artykuł:

Aby jeszcze bardziej usztywnić blok silnika, w nowoczesnych konstrukcjach ścianki korpusu jednostki napędowej wydłuża się w dół, co dodatkowo stabilizuje silnik i sprawia, że pracuje on płynniej, a ponadto daje większą powierzchnię styku bloku ze skrzynią biegów. Oczywiście, wciąż w dyskusjach konstruktorów-silnikowców wraca temat zbyt wielkiej masy żeliwa. To właśnie dlatego do budowy bloku silnika często stosuje się aluminium. Jednakże aluminium ma bardzo kiepskie własności ślizgowe, zwiększające tarcie pomiędzy tłokiem a cylindrem. Stąd sięganie po różnego rodzaju triki, jak wsuwanie do cylindrów tulei żeliwnych, wtapianie żeliwa w ścianki cylindrów czy wreszcie (patent BMW) pokrywanie ścianek cylindrów dwusiarczkiem molibdenu (ogromnie skuteczny środek smarny, który niemal się nie zużywa). Ale największym problemem aluminium jako materiału konstrukcyjnego na blok silnika jest jego niska sztywność, więc korpusy odlewane z tego metalu muszą mieć niebywale skomplikowaną budowę - chodzi tu o tzw. ożebrowanie usztywniające. Niemniej to właśnie aluminium jest materiałem przyszłości, niemal wszystkie nowoczesne jednostki buduje się właśnie z niego. Od sierpnia 1998, kiedy na rynek wyjechał Mercedes A 170 CDI, wiadomo już, że jednostki wysokoprężne w pełni aluminiowe są również wykonalne.
z którego nie wynika, że to czyste aluminium.
Potem znalazł tez takie coś:
- po angielsku

The engine is very light. It is through the use of unusual materials - pure aluminum from which the engine block and carbon fiber used in shaft (for the first time in the car, Nissan).

- po przetłumaczeniu na polski (w translatorze, wiec nie jest to poprawna polszczyzna :p)

[...}Silnik jest bardzo lekki. To właśnie poprzez wykorzystanie nietypowych materiałów - aluminium czystego, z którego bloku silnika i włókno węglowe używane w wale (po raz pierwszy w samochodzie, Nissan)[...]

Wkleiłem tylko ten kawałek w którym mowa jest o czystym aluminium więc dodam tylko, że ten cały artykuł który mi nadesłał jest o Nissanie 350Z który został zaprezentowany w 1999r. a on rozbierał nissana serene z 1996r.
Może i teraz są takie bloki ale jeśli już to wątpię żeby wsadzili taki blok do sereny ponieważ technologia wykonania bloku z tak trudnego materiału była by zbyt kosztowna żeby włożyć go do takiego auta. Zresztą z tego artykułu wynika, że sam sobie zaprzecza. On rozbierał auto z 1996 a pierwszy raz zastosowali takie coś w 1999.

Uff... ale się rozpisałem :p
Chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat.
pozdrawiam

Dla chętnych wklejam cały artykuł i tym nissanie już przetłumaczone(też w translatorze xD)

Na rynek północnoamerykański w lipcu zadebiutował najnowszy sportowy samochód model 350, (...) kontynuuje tradycję słynnego modelu - samochód sportowy, który zadebiutował i sukcesy handlowe obchodzony od początku lat 70 ...

Na rynek północnoamerykański w lipcu zadebiutował najnowszy model sportowego 350 Z - dwudrzwiowego sportowego coupe-i dwuosobowe. Po raz pierwszy nowy samochód został zaprezentowany na dorocznym Salonie Samochodowym w Detroit w 1999 roku. Kontynuuje tradycję słynnego modelu samochodu - samochód sportowy, który zadebiutował i sukcesy handlowe obchodzony od początku lat 70. Od 30 lat oceanu sprzedany za ponad milion tych samochodów.
Nissan 350Z w sprzedaży w USA - Nissan nowy samochód napędzany jest 3,5-litrowy, 287-konny, 24-zaworowy DOHC V-6 (CVTCS ze zmiennymi fazami rozrządu - Układ zmiennych faz rozrządu system kontroli). Nissan 350 Z VQ otrzymał Departament ankietach Auto World Magazine jako jeden z 10 najlepszych silników na świecie. Może współpracować z 6-biegowa manualna lub 5-biegowa automatyczna z możliwością ich ręcznej zmiany (ze sterowaniem elektronicznym). W 350 Z nie ma mechanicznego połączenia pomiędzy gazu i silnika - samochód korzysta z innowacyjnych technologii "drive-by-wire", czyli przekazywania informacji przy użyciu tylko przetworzonych sygnałów elektronicznych.
Silnik jest bardzo lekki. To właśnie poprzez wykorzystanie nietypowych materiałów - aluminium czystego, z którego bloku silnika i włókno węglowe używane w wale (po raz pierwszy w samochodzie, Nissan).
Samochód ma wiele, niezależne zawieszenie, z wielu elementów z aluminium i stabilizatory przedniej i tylnej. Samochód może być wyposażony w VDC - Vehicle Dynamic Control (stabilność w czasie jazdy) oraz ASR. Hamulce są tarczowe, wentylowane na wszystkie koła, z 4-kierunkowy ABS i EBD. Podczas gdy badania wykazały, że 350 zatrzymuje się w mniejszej odległości niż M Roadster BMW, Porsche Boxster i Chevrolet Corvette. Standardowe 350 otrzymuje również 17-calowe koła z felgi aluminiowe, reflektory ksenonowe (wszystkie wersje z wyjątkiem najtańszych, tzw. Base), audio (w droższych wersjach Bose), opcję można zamówić za 350 z systemem nawigacji .
Najtańszy 350 Z (6MT wersja) kosztuje US 26.269 dolarów, najdroższe odmiany, "Model Track" (pod warunkiem, że jest skórzana tapicerka m.in, sprzęt audio Bose, elektrycznie regulowane fotele, podgrzewane fotele, czujnik ciśnienia w oponach) - 34.079 dolarów.

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Może i teraz są takie bloki ale jeśli już to wątpię żeby wsadzili taki blok do sereny ponieważ technologia wykonania bloku z tak trudnego materiału była by zbyt kosztowna żeby włożyć go do takiego auta. Zresztą z tego artykułu wynika, że sam sobie zaprzecza. On rozbierał auto z 1996
Syrenę produkowali do 1983 roku to co on w końcu na ten złom oddał?

Początkujący
Punktów
0
Heh nie syrene tylko nissana serene
może gdzieś tam nie dopisałem, że chodzi o nissana serene

Do góry Bottom