• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 407 2,2 weryfikacja po rozrządzie

Ksiezyc1

Początkujący
Punktów
0
Hej,
czy możecie mi podpowiedzieć czy moje obawy są bezzasadne?

Złożyłem rozrząd (mój pierwszy rozrząd) po naprawie silnika (wymiana pierścieni, zaworów itd.).

Wszystkie śruby dokręciłem zgodnie z instrukcją, użyłem zalecanych sił.

Ustawiłem napinacz strzałką w odpowiednim miejscu, pokręciłem wałem, ustawiłem w drugim zalecanym przez instrukcję miejscu, odpaliłem - samochód ładnie odpalił i ładnie chodził.
Co mnie niepokoi:
- jak odpalam samochód i patrzę na strzałkę w napinaczu - dosyć mocno drga, czy to normalne że tak pracuje? (YT- 1);
- po zgaszeniu samochodu ta strzałka potrafi być nawet 2 czy 3 cm poza miejscem gdzie ją dokręcałem według instrukcji - (zdj.- 1);
- pasek między dwoma kołami wałków rozrządu jest luźny po zgaszeniu silnika i sprawdzeniu w losowym momencie (YT-2).

Czy to KZFR w jakiś sposób się ustawia? Włożyłem tylko w miejsce na klin i skręciłem.

Samochód odpalałem i gasiłem ze trzy razy po jakieś 2-3minuty, wałem przekręciłem z 50 razy - za każdym razem rozrząd zgrywa się na blokady jak ustawiam na GMP (obydwa koła i wał), jak dokręcę wał do znaku ręcznie - pasek między kołami nie jest luźny, jest ładnie napięty. Jeśli coś słychać na filmikach, że źle chodzi to też proszę pisać.

Samochód to peugeot 407 2,2 B - EW12J4.

YT- 1
zdj- 1 IMG_6900.JPG

YT- 2

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Powinieneś przy zakładaniu rozrządu poluzować śruby na KZFR wówczas napinać pasek . Koniecznie zrób korektę i poprawnie ustaw rozrząd !

Ksiezyc1

Początkujący
Punktów
0
Powinieneś przy zakładaniu rozrządu poluzować śruby na KZFR wówczas napinać pasek . Koniecznie zrób korektę i poprawnie ustaw rozrząd !
Te trzy śruby na KZFR powinienem poluzować i dokręcić jak rozrząd będzie skręcony? Nie znalazłem tego nigdzie w serwisówce.

Jest nawet informacja, żeby ich NIE luzować:

2222.png

Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia jeśli chodzi o ten napinacz. W serwisówce do Peugeot 607 znalazłem informację, że napinacz powinien wchodzić w rant bloku silnika (zaznaczam na zdjęciu po lewej).

W serwisówce do 407 nie znalazłem takiej informacji czy u mnie też musi tak wchodzić? Założyłem śrubę na napinacz i jedyne co to udało mi się odnaleźć miejsce, żeby tą zaznaczoną blaszkę oprzeć o blok silnika, dwie blaszki napinacza nie weszły w rant bloku silnika (zaznaczyłem na zdjęciu po prawej).

11111.png

tolus24

SuperMechanior
Punktów
52
Ten silnik pracuje, jak diesel i z tego co pamiętam, to dla tego modelu, jest to objaw niesprawnego kzfr lub przestawionego rozrządu, a nie wykluczone, że i jednego i drugiego. Choć Ty robiłeś zawory więc może tu jeszcze jest "problem".
Co do procedury, to zastosowałeś, procedurę wymiany rozrządu, a Ty przecież remontowałeś silnik więc miałeś wszytko rozebrane i powinieneś zrobić, jak przy pierwszym montażu. Nie zastanowiło Cię, po co są fasolki na kole rozrządu z wariatorem?

Ksiezyc1

Początkujący
Punktów
0
Ten silnik pracuje, jak diesel i z tego co pamiętam, to dla tego modelu, jest to objaw niesprawnego kzfr lub przestawionego rozrządu, a nie wykluczone, że i jednego i drugiego. Choć Ty robiłeś zawory więc może tu jeszcze jest "problem".
Co do procedury, to zastosowałeś, procedurę wymiany rozrządu, a Ty przecież remontowałeś silnik więc miałeś wszytko rozebrane i powinieneś zrobić, jak przy pierwszym montażu. Nie zastanowiło Cię, po co są fasolki na kole rozrządu z wariatorem?
Za mało wiedzy i doświadczenia, żeby mogło mnie to zastanowić. Dziękuję Wam za porady, zgłębiłem temat fasolek i biorę się za poprawę :)

Do góry Bottom