• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Astra j 2.0 cdti a20dth pękł pasek rozrządu

Marczyk

SuperMechanior
Punktów
9
Witam pękł pasek rozrządu podczas jazdy w astrZe j silnik a20dth. Pierwsze co oczywiście zdemontowalem pokrywę zaworów szesc dźwigienek było połamanych więc od razu zdjalem głowice dałem do sprawdzenia dwa zawory ssące krzywe ,założyłem głowice poskładałem wszystko zabrałem się za rozrząd wał ustawiłem już wcześniej bez pokrywy żeby zobaczyć czy jest okej blokada mi weszła idealnie 1 tłok w GMp no dobra i podczas zakładania paska coś mi nie pasowało mianowicie nie zgrywało mi się koło walka rozrządu z oznaczeniem na pasku , blokada mi weszła w wałek bez problemu sprawdzałem też jak miałem na stole pokrywę czy jak włożę blokadę to krzywki są w górze na pierwszym i czwartym no i okej mówię będzie dobrze ,założyłem ten rozrząd nie zwracając uwagi na oznaczenia na pasek tylko złożyłem tak jak ma być na blokady przekrecilem ręcznie parę razy wałem okej nie ma żadnej kolizji zabrałem się za odpalanie oczywiście zero reakcji i błąd czujnika walka rozrządu no więc od razu rozrząd zrzuciłem i jeszcze raz patrzę ,odkręciłem te koło walka oczywiście klin ścięty ,zdjalem pokrywę zaworów jeszcze raz i sprawdzam wałki jak blokada mi wchodzi w wydechowy to już w ssący nie włożę blokady jest przestawiony wiec ustawiłem te walki idealnie tak jak maja być,byłem wgl przekonany że one są spiete na sztywno razem a tu się okazuje że te zębatki które na nich są ,trzyma je tylko śruba nic więcej dlatego się przestawiło , koło walka rozrządu już zamówiłem ,tylko nadal mnie ciekawi po ustawieniu wałek dalej jest źle moim zdaniem bo nacięcie na klin powinno być w innym miejscu teraz jak założę te nowe koło to dalej nie zgra mi się oznaczenie z paskiem , co tu jeszcze może być nie tak bo naprawdę zgłupiałem walki są całe nie połamane dodaje zdjęcie jak to wygląda po włożeniu blokady mam nadzieję że wiecie o co mi chodzi . Pozdrawiam

Załączniki

• IMG_20250912_135653.jpg
    IMG_20250912_135653.jpg
    1,2 MB · Wyświetleń: 40

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
Łancuch ma koła pływające jak mnie pamięć nie myli. Ustaw wałki ,luzując koła . Jak zgrasz łańcuch załóż nowe koło wałka rozrzadu , ustaw pasek na blokadach i już.... zresztą jak coś sie nie zgrało za pierwszym razem to nie ma sensu składać tylko sprawdza sie co jest nie tak..

Marczyk

SuperMechanior
Punktów
9
Tak tylko tutaj czujnik wałka zczytuje sygnał z tego co już zauważyłem z koła a w moim przypadku tak jak napisałem te koło cały czas jest nie w tej pozycji co trzeba natomiast same wałki mam ustawione idealnie nie mogę do tego dojść co tu jest nie tak

Marczyk

SuperMechanior
Punktów
9
Moim zdaniem żeliwne , no nic znalazłem zdjęcie wałków porównam je dzisiaj z moimi czy tak samo są krzywki ale cos tu jest ewidentnie jeszcze nie tak bo nie mam możliwości ustawienia koła i nawet jak złoże to z ustawionymi walkami to auta nie odpale bo sygnał z koła będzie zły ..

Przepraszam bylem jeszcze raz zobaczyc i są rurkowe... Jest wydechowy przestawiony ewidentnie mam nadzieję że nowej głowicy tzn po regeneracji nie uszkodziłem

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
Jak kręciłeś ręcznie i nie było kolizji to raczej bedzie ok. Rurkowe zawsze do wymiany po kolizji.

Marczyk

SuperMechanior
Punktów
9
Ssący wygląda że okej ten wydechowy się przestawił masakra jeszcze odkrece koło od walu zobaczę czy tam klin na pewno jest ok bo znowu coś się okaże nie tak przy odpalaniu

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
Wymień oba wałki rozrządu, bedzie przestawiony delikatnie, nie zauważysz a bedzie problem ... bedzie " fukał" w dolot i znowu będziesz rozbierał... nie warto , szkoda twojej roboty.

Marczyk

SuperMechanior
Punktów
9
No właśnie jak sprzedają to tylko w komplecie z pokrywą więc zamówiłem całą pokrywę z walkami zobaczymy

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
171
Miasto
Warminsko maz.
I dobrze, zawsze po kolizji w nich lecą wałki i dlatego sprzedają komplety i są w cenie

jarek_g60

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Wojcieszyn
Czujnik wałka czyta z koła wiec skrecony wałek nie ma nic do tego i nie generuje błędu. W trakcie montażu paska kolo walka ma być luźne kreski na pasku maja się pokrywać ze znaczkami. Ustaw to jeszcze raz od nowa. Lizak na dole blokada w walki po założeniu paska napinasz napinac i dopiero dokrecasz koło wałka

Marczyk

SuperMechanior
Punktów
9
Przeczytaj jeszcze raz temat od góry do dołu sprawa się wyjaśniła wałek wydechowy się przestawił przy kolizji Plus ścięło klin na kole wałka czekam na wałek nowe koło i dopiero montuje tak jak ma być , ps. Z tym luzowaniem koła raczej chodzi o to że nie jest to spasowane całkowicie na sztywno tylko na 1-2mm luzu na tym klinie

Marczyk

SuperMechanior
Punktów
9
Masz rację nawet nie wiedziałem że aż tyle luzu jest na kole pomimo klina dobry centymetr luzu dzisiaj poskładałem rozrząd idealnie pod wieczór próbne odpalenie zobaczymy

Marczyk

SuperMechanior
Punktów
9
Panowie autko odpalone chodzi idealnie rowniotko także sukces niestety nie siadł mi dobrze uszczelniacz na walek i podcieka ale to już załóżmy łatwiejsza sprawa heh

Do góry Bottom