• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW E36 R6 umarło.. Potrzebuje pomocy

MichałWroclaw

Uczestnik
Punktów
0
Witam wszystkich, niestety forum bmw nie pomoglo mi na tyle dlatego zarejestrowalem sie na tym forum. Postaram sie krotko ale dokladnie opisac moj problem.

Auto to BMW E36 z 92 roku, silnik M50B20 bez vanosa, przebieg 295 tys.

Zaczne moze od najwazniejszego, po zakupie byly wlasciciel wymieniajac olej nalał do tego silnika 10 litrow oleju gdzie powinno byc 6.5 litra. Zdziwilo mnie to jeszcze bardziej kiedy sam wymienialem olej, kupilem 9 litrow i tyle samo musialem dolac zeby olej pokazał sie na miarce. Przez 2 miesiace nic sie nie działo, zadnego kopcenia itd. Raz padła mi pompa paliwa, po wymianie wystapil problem z odpalaniem. Jesli postala chwile dluzej i nie wazne czy ciepla czy zimna musialem krecic 3-4 razy zanim odpaliła. Nie trzeba bylo krecic dlugo bo i tak nic to nie dało, poprostu odpalala za 3-4 razem. Gdy juz odpalila i zgasilem silnik to odpalala od strzała.

3 dni temu jechałem sobie obwodnicą Wrocławia ok 130 km/h, kiedy wyprzedzałem jakis samochod bmw lekko mi szarpnęło ale tylko raz. Zadnych wiecej oznak, zjechalem na zjazd i zredukowałem bieg na 3, obroty weszły na 3,5 tys i tak do znaku stop hamowalem silnikiem a kiedy wcisnałem sprzęgło silnik zdechł. Probowałem go odpalic i tak jakby załapywał ale nie mogł odpalic. W tym momencie zobaczylem malutka chmurke niebieskiego dymu ale pojawila sie tylko raz. Zepchałem auto pod blok i na drugi dzien zacząłem szukac. Czujnik polozenia walu ok, opor w normie. Cewki niby ok, pozatym male szanse zeby wszystkie 6 szlak trafil na raz. Pompa paliwa ma 2 miesiace firmy hart, na ucho pracuje ale nie mialem czym zmierzyc cisnienia. Jest iskra na swiecy podczas krecenia. Po wykręceniu swiec na 3 znalazłem slady oleju, oczywiscie mowie o elektrodzie swiecy (uszczelka dekla zaworow wymieniona).Kręcilem rozrusznikiem kilka razy i zadnych niepokojących dzwiekow. Na drugi dzien przepchalem auto za blok i zacząłem sciagac kolektor. Generalnie caly dolot byl w oleju. Dodam ze M50 nie posiada odmy, ma 2 wezyki od obudowy rozrzadu do kolektora, oba nie byly zatkane. Po wyczyszczeniu wszystkiego i zlozeniu do kupy chcialem ja odpalic. Nie dosc,ze silnik nie mial sily kręcic to podczas proby uruchomienia silnika towarzyszl dziwny dzwiek, jakby jakies wycie, jęczenie. Napewno nie byl to metaliczny dzwiek uderzania o siebie jakis elementow przynajmniej na moje ucho. Gdyby byla jakas kolizja juz w pierwszy dzien byl to chyba uslyszal, M50 jest na łańcuchu wiec tez chyba male prawdopodobienstwo takiej usterki.

Słyszałem ze :
- Zbyt duza ilosc oleju mogla zniszczyc pierscienie zgarniajace

ale czy jesli by tak było,to silnik nie dałby mi wczesniej o tym znac ? Tak nagle poprostu sie cos wysypało ? Silnik mial moc, obroty trzymal idealnie, nie przegrzewał sie itd.

Ogarniam troche mechaniki ale boje sie sam sciagac głowicy, poza tym ten łancuch mnie przeraza. Narazie nie mam czym ani do kogo zaholowac auto,zeby chociaz cisnienie sprezania sprawdzic... Chcialbym sam wykluczyc jakas powazna usterke w bloku silnika.. Naprawa bedzie nieoplacalna

BPbartek

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Kosmos
kolego do bmw m50 b20 wchodzi 6,5 l oleju moze szabelka jest z jakiegos innego samochodu i jest za krótka,zobacz czy paliwo dochodzi do listwy wtryskowej to raz dwa sprawdz cisnienie na listwie kup sobie zwykły manometr od 0 d0 6 bar i podepnij go do listwy zobaczys jakie jest cisnienie na listwie,to ze pompka jest nowa i ja słychac to nic nie zanczy zacznij od tego co ci napisałem koszt manometru ok 15zł,jak cos to pisz.

MichałWroclaw

Uczestnik
Punktów
0
Dzieki za odpowiedz. Na listwie paliwo jest bankowo bo swiece byly mokre od paliwa po wykręceniu wiec i wtryski podają pytanie tylko jakie jest cisnienie.

A gdyby juz tak brac pod uwage najgorsze czyli te pierscienie lub glowica by poszła to czy mozliwe jest aby to sie stalo tak w jednym momencie ?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Nada sprawdzić podstawy czyli kompresja, iskre mówisz że masz, możesz mu psiknąć plakiem w dolot, jak odpali to super, może iskra za słaba lub zanika, albo ktoś dizla zatankowal :)

LuksonRR

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Lubin
ja Ci powiem tak ! sprawdz teraz kompresje na kazdym cylindrze pozniej bedziemy szukac dalej bo cos mam złe przeczucie..:) jak cos to zapraszam do Lubina do mnie porzebiemy razem

Masakra

SuperMechanior
Punktów
19
sprawdź ciśnienie paliwa bo z tym hartem to roznie bywa a potem to iskra itp

MichałWroclaw

Uczestnik
Punktów
0
Witam po długiej przerwie, całkowicie zapomniałem o tym temacie poniewaz prowadzilem tematy na 4 forach bmw. Przyczyną był prawdopodobnie rozsypany slizg łancucha,ktory znalazłem w misce olejowej. Mimo,ze lancuch był napięty po sciągnieciu głowicy znalazłem niedomknięty zawór...

Kupiłem drugi silnik,niestety nie jest to igła. Przekladke robilem sam, problemow mialem sporo,głownie z wyciągnieciem silnika ze skrzynią w całosci.

Auto stoi juz 2 miesiące nie odpalane, z początku problem polegał na tym,ze wtryski nie otwierały się. Posprawdzałem wiązke czujnik polozenia wałi u wałka i niby wszystko było ok. Dzis zmieniłem czujnik połozenia wału korbowego i wtryski zaczęły sie odzywac, puszczają mgiełke paliwa a silnik dalej nie odpala.

Pompa i przekaznik oczywiscie sprawna (chociaz nie mierzyłem cisnienia paliwa) wymieniłem cała listwe wtryskowa z regulatorem ( zanim doszedłem,ze to jednak czujnik) . Jak wiadomo w M50B20 nie ma kopulki rozdzielacza itd. Wszystkie 6 garów ma swoja cewke i fajke na swiecy. Iskra niby jest, lecz fajki na swiecy maja pokruszony dolny kołnierzyk a ich opór wynosi od 1,3 kohm do 1,8 kohn. Swiece podmieniłem na moje stare,ktore tez pewnie maja x lat.

I tutaj moje pytanie, czy jest mozliwosc,ze ta iskra jest zbyt słaba ? Napewno jest na tyle mocna,ze odpala na plaku,przy okazji sam sie prawie zapaliłem jak mi wyrzuciło ogien przez kolektor a przez przypadek spsikalem sobie cała dłoń,

Czy te fajki i swiece moga unieruchomic silnik na stałe ?

Pytanie jeszcze odnosnie tych fajek, własnie szukam ich na necie, widzie boscha po 20zł/szt ale gdzies poczytalem,ze te boscha maja opor 1.3 kohm, Beru 2 kohm a ori 1 kohm. Czy ta róznica w ohm na jakies znaczenie ?

aha i jeszcze jedno pytanie, prosze o wypowiedz kogos obeznanego w temacie. Chodzi mi o swiece zapolonowe.

Zawsze brałem ngk i problemu nie bylo chociaz słyszałem negatywne opinie.
Bosch - podobno jest słaby jesli chodzi o swiece
Beru - Kiedys zalozylem do Volvo,ledwie objechalem trase 500 km ale jedna kosztowała 10 zł gdzie NGK do tego modelu ponad 40 zl
Iskra - Kojarzy mi sie z syrenkami i 125p, na jednym forum BMW ktos wypowiadal sie,ze Iskra robi teraz bardzo dobre i tanie swiece, podobno nie ma nic lepszego w tej cenie.
Denso - tez mialem w volvo i bylo ok.

Nie bede ukrywał,ze chce cos taniego, Iskra kosztuje ok 9 zł. Z drugiej strony chyba wolałbym Denso bo sa po 11 zł. Model K20TT podobno dobre swiece.

Bede wdzieczny za kazda opinie.

Ostatnia edycja:

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Jeśli chodzi o świece to brałbym Denso lub NGK, są sprawdzone,ale tym NGK sie przyjrzyj-orginał jest dokladniej wykonany,bardziej matowy i produkowany bodajże w Finlandii.Co do świec Iskry slyszałem kiedyś opinie,że są o tyle dobre,że to jedyne świece których nie podrabiają chińczycy,ale z praktyki wynika,że nie są rewelacyjne w wypadku bardziej wymagających silników :)

BPbartek

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Kosmos
Kolego moja betka latała tylko na ngk na boschu nie chciała chodzic.

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
367
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
W moim przypadku odnośnie świec, kiedyś w bardzo starej doładowanej Renówce według zaleceń producenta powinny być świece platynowe, pamiętam że były bardzo drogie.
Auto było zagazowane i na NGK jazdy nie było, szarpania i brak mocy, na polskich Iskrach za grosze auto śmigało malina jedynie tylko że maksymalnie wytrzymywały 20 tys km ale cena nowych Iskierek rekompensowanała tą niedogodność.

MichałWroclaw

Uczestnik
Punktów
0
Wybrałem jednak Denso K20TT i fajki na swiece boscha. Zobaczymy czy odpali, narazie czekam na przesyłke.

MichałWroclaw

Uczestnik
Punktów
0
Z czystej ciekawosci próbowałem dzis z nowymi fajkami, niestety nie pali nadal. Jutro powinny przyjsc swiece, wybrałem Denso T20KK. Mam nadzieje,ze wkońcu ruszy.

Jeżeli nie ruszy gdzie jeszcze szukac ?
Moge podmienic listwe wtryskową z regulatorem na druga sprawną 100%
Czujnik połozenia wałka rozrządu
Sprawdzić cisnienie na listwie (jeżeli będę miał czym)
Podmienić cewki (aktualnie mam ze starego silnika,pracował równo bez problemów)

Zaczynam sie bać,ze silnik nie ma komnpresji, jak bardzo silnik musi być zarżnięty,zeby w ogole nie zapalić ?

Panowie ważne pytanie, może i głupie ale jestem zdziwiony. Moj wysprzęglik się rozsypał, mam juz drugi na podmiane, problem w tym,ze jak na postoju wrzuce jaki kolwiek bieg to normalnie przepycham auto... Czy to normalne ? Przed swapem sprzęgło działało normalnie, nawet sie nie slizgało.

Do góry Bottom