• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW E39 M54B25 kompresja

Babeer

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Skierniewice
Cześć! Ostatnio rozbierałem dekiel u znajomego w E39 w silniku M54B25 i wszystko wyglądało nieciekawie, wałek jak i stopki są wytarte co widać na załączonych zdjęciach a pomiar kompresji wyszedł tak licząc od strony rozrządu 11,6; 11,6; 10,9; 13,2; 13,2; 13,2 i przy wynikach 13 nabijało ciśnienie dość szybko a przy tych niższych jednak potrzebował o kilka razy więcej ruchu i słychać ze delikatnie coś stuka w środku, krzywki widać również na załączonych zdjęciach. Myślicie ze coś jeszcze to pojeździ? Oleju nie bierze i nie kopci. Dół jeszcze nie był rozbierany bo żeby ściągnąć miskę trzeba odkręcić całe sanki.

Załączone zdjęcie przedstawia najgorszy element.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Rozumiem, że zdjęcia to mamy sobie pobrać telepatycznie?:p:D:woot:

Babeer

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Skierniewice
Już dodaje, myślałem ze zagram cwaniaka i wrzucę szybko zdjęcia przez telefon ale się nie udało :D

Zdjęcia mam tylko 2 bo więcej nie robiłem ale są trochę lepsze od tej załączonych na zdjęciach.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Moim zdaniem to nie ma tragedii:D krzywki nie widać żeby były jakoś nadmiernie zużyte, natomiast na stopce to tak jakby coś się zatarło trochę (jakiś syf wpadł razem z olejem), ale też nie ma tragedii, ja bym sprawdził tylko czy nie ma tego syfu tam więcej oraz sprawdził drożność tego kanału smarującego (niestety trza podnieść wałek).
i słychać ze delikatnie coś stuka w środku
No to już może być powód do myślenia... warto by było ustalić co stuka ...:D

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Widać przechodzenie z syntetyka na mineralny olej i stąd problem.
Stuka sworzeń tłoka.

Babeer

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Skierniewice
No właśnie głównie zastanawia ni drożność kanałów smarujących bo syfu było od cholery w środku :D

@Stanisław 1946 po czym niby widać przechodzenie z syntetyka na minerał?

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Góra jest brązowa tylko po mineralnym oleju, po syntetyku jest biała.

Do góry Bottom