• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW E46 1,8benzyna

zgodziu12

Początkujący
Punktów
0
Witam,mam problem z bmw 1,8 po nagłym wciśnięciu gazu podczas jazdy samochód nie przyspiesza tylko słychać dziwne buczenie,po delikatnym i stopniowym pomału się rozpędza na biegu jałowym wchodzi normalnie na obroty,mniejsze,ale buczenie też słychać,po odpięciu przepływomierza powietrza w zasadzie nie ma żadnej różnicy,po odpięciu czujnika przepustnicy zmiany są zauważalne,dolot powietrza jest szczelny,po zatkaniu samochód gaśnie...no i wyświetla się kontrolka

dodatkowo słychać delikatne brzęczenie pod spodem jak by z katalizatora...czyżby się skończył..? i to jest przyczyną usterki...? dla wyjaśnienia dodam,że jest to najmocniejsze jeżeli chodzi o KM 1,8i z tym że bez turbiny...

leon 1.8t

SuperMechanior
Punktów
132
odepnij wydech przed katem i sie przejedz ja brzeczy to napewno sie rozpadl i moze blokowac wylot spalin

zgodziu12

Początkujący
Punktów
0
no tak,tylko się zastanawiam co na to sonda lambda,bo ogólnie mam dwie przed i po katalizatorze,czy nie narobię jakiś kolejnych błędów..?

a tak na marginesie czy zna ktoś jakiś nie drogi i dobry interfejs co by ogarnął diagnostykę i kasowanie błędów?

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Podepnij auto pod kompa, dopiero szukaj usterki.
Z tym katalizatorem może być strzał w 10. Moja 3.0d po wycięciu katów dostała drugie życie, jednak mimo wszystko zacznij od błędów...

zgodziu12

Początkujący
Punktów
0
byłem u "mechanika",ale jest mały problem,bo mieszkam w Niemczech i jak mi krzyknął za podpięcie,to myślałem,że go śmiechem zabije...i stąd moje pytanie o interfejsa do BMW z 2002r.,a wtedy jest duża szansa,że sobie sam z usterką poradzę, w końcu technik mechanik,a interfejs na przyszłość zostanie....

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
A ja bym stawial na uwalony przeplywomierz. Wiele razy mialem taki sam przypadek. w 1.6 jak i 1.8 silnikach. Uszkodzony tez moze byc zawor odpowietrzajacy skrzynie korbowa( stad buczenie).

Do góry Bottom