• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW E46 318i 118KM - brak mocy

master8998

Początkujący
Punktów
0
Witam!

Posiadam problem z BMW. Mianowicie chodzi o to, że pali się cały czas Check Engine,a autko zwyczajnie zamula. Zdążyłem się nią rozpędził jedynie do 120km/h co zajęło sporo czasu. Ostatnio na diagnostyce komputerowej pokazało 3 następujące błędy:
-137 - czujnik spalania stukowego 1
-138 - czujnik spalania stukowego 2
-171 - mieszanka paliwa - ustawienie,

W trakcie konsultacji ze znajomym dowiedziałem się, że mam nie zawracać sobie głowy tymi dwoma pierwszymi bo ich przyczyną jest ostatni błąd. Odłączył mi on też przepływomierz co dało taki efekt, że auto jest żywsze, choć czasami podszarpuje oraz nieco więcej pali. Kazał mi on też podmienić przepływkę, żeby sprawdzić czy to ona jest przyczyną. I tu kieruję pytanie do Was fachowców (nie mam nic wspólnego z mechaniką). Z racji tego, że nie mam takiej możliwości, aby ktoś mi użyczył swojej przepływki planuję ją kupić. Ale czy jest sens? Czy to załatwi moje wszystkie problemy? Co należy zrobić prócz przełożenia samej części i podłączenia jej? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc. Pozdrawiam!

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
może na początek wymięń świece przewody, filtr paliwa,powietrza

master8998

Początkujący
Punktów
0
zabieram się do tego właśnie. Ale stąd ten błąd? Czyli z przepływką dać sobie narazie spokój?

kwiatek73

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
dolnośląskie
Nie znam symbolu twojego silnika,ale po odpieciu przeplywki sterownik opiera sie na usrednionych wartosciach.Jak jest lepiej to przeplywka lezy.Nawet nie wiem,czy masz klapkową,czy drucik z płytką.A mieszanka jest uboga?Podłącz pod dobry komp i zczytaj parametry biezace(nie tyle ty co diagnosta od bmw)W innym przypadku wymiana az do skutku.Skasuj adaptacje-odpinając akumulator i łaczac ze sobą dwie klemy Akumulator podładuj przy okazji.

master8998

Początkujący
Punktów
0
symbol silnika to m43b19 z tego co wiem, a jeśli chodzi o przepływkę to szczerze mówiąc nie wiem jaki to rodzaj, choć wydaje mi się, że płytka (klapkowe jakoś mi nie pasuje do bmw :p). Na poniedziałek jestem umówiony z panem z BMW Elektronika, więc pochwalę się na forum jaki efekt wyszedł. Rozumiem, że po ewentualnej wymianie przepływki nie muszę jechać ponownie na komputer, żeby wykasować błędy? Wystarczy odłączenie aku i złączenie klem?

kwiatek73

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
dolnośląskie
Wystarczy i nie daj sobie wmówić,że jest inaczej.Ten typ silnika zachwalany jest pod instalację gazową.Podobno idealnie się sprawdza.Reset mozwsz robić prze klemy a druga opcja to odpięcie przepływki na pracującym silniku.Powinno go przydławić i wyrównać obroty na ciut wyższe.Wtedy podepnij z powrotem przepływkę i polataj trochę w pełn zakresie obrptów(do odcinki.Napisz o efektach.Pozdr,K

master8998

Początkujący
Punktów
0
a Jeśli świeci się Check engine (przyjmijmy, że powodem jest przepływka). To sposób z łączeniem klem też załatwi sprawę? Czy jednak nie obejdzie się bez komputera? Przepraszam, że tyle pytań zadaję, ale...lepiej czasem zabłysnąć jakąkolwiek wiedzą niż dawać się naciągać na bezsensowne drogie zabiegi ;)

master8998

Początkujący
Punktów
0
Po dzisiejszej fachowej diagnostyce komputerowej potwierdziło się, że przepływka jest uwalona. Jednak to nie jest jedyną bolączką mojego auta. Podobno na niskich obrotach sondy w ogóle nie pracują, dopiero po porządnej przegazówce, jednak fachowiec mówi, że to nie wina sond. Raczej szukał by przyczyny gdzieś indziej bo według niego auto dostaje zbyt biedną mieszankę. A więc najpierw wkładam nową przepływkę, a później metodą prób i błędów będziemy dochodzić do drugiej sprawy.

kwiatek73

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
dolnośląskie
Wymiana przeplywki powinna załatwić sprawę ubogiej mieszanki(mało paliwa dużo powietrza)Zgadzam się z Twoim mechanikiem-praca sond jest konsekwencją a nie przyczyną.Po wymianie zrób kasowanie adaptacji a najlepiej podepnij auto pod program dedykowany do bmw.Już po reakcji na gaz poczujesz różnicę.Tego życzę.

master8998

Początkujący
Punktów
0
Tak zrobię, już umówiłem się wstępnie z mechanikiem na kolejną wizytę. On twierdzi, że przepływka poprawi sprawę, ale nie zalatwi jej całkowicie. Odłączał ją, kasował adaptacje, a sondy i tak nie pracowały tak jak powinny. Według niego to może być nawet wina filtra paliwa....a przyznam się, że wymieniłem w sobotę wszystkie prócz tego. BARDZO dziękuję koledze za pomoc. Mało kto potrafi tak znacząco pomóc "na sucho". Pozdrawiam !

Do góry Bottom