• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW E46 Problem z VP 44

Mateusz.TS

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Cieszyn
Witam, przez nawał pracy nie było czasu na forum, teraz mój problem zmusza mnie do pisania postu.
Do rzeczy auto to e46 320d 2000r, przyjechało na lince, diagnoza wstepnie pompa. Na kompie wszystkie błedy zwiazne z pompą.
Wyjąłem pompe wał zablokowałem, ją zresztą też, najbardziej zaskoczyło mnie to że wał nie dało sie obrócic w miejscu gmp. Okazało sie że to pompa tak blokowała. Rozrzad sprawdzony, wyjalem nawet walki zeby spradzic czy cos nie przeskoczyło, no nic zalożyłem pompe używaną zrobione tłoczki aby nie szarpło klienta. Pomysł nie wypalił, auto jedynie na plaku pompa działała jedynie od 2tyś obr odpalona na plaku poniżej tego auto gasło.

Obecnie założyłem vp44 zrobioną w serwisie bosch, jest po pełnej regeneracji była ustawiona i zablokowana wiec wymieniłem ją. Wał ustawiony na blokade pompa wlozona odpowietrzona i nic.

Auto gada na plaku, pompa zero odzewu, wychodzi bład: Kod błędu 42, moduł sterujący DDE (EEPROM i konfiguracja). bład sie kasuje, moge nawet zerowac nastawy pompy i konfiguracje, nie mniej jednak jedno czego jestem pewien to 3 rzeczy: Pompa jest dobra, podaje na wtryski rope, ustawienie rozrzadu jest prawidłowe i wtryskiwacze były sprawdzone.

Nie wiem tego dlaczego to nie odpala? Pompa wstepna podaje, pompa wtryskowa nie wiem jak bo musze spróbowac z wtryskiem na zewnatrz?

Pytanie i zagadka dla was o co w tym wszystkim chodzi? Dwa skad ten bład i czy wypalony sterownik mógł uszkodzic sterownik silnika? Dodam że pompa miała 3 lata temu robiony sterownik.

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
673
Miasto
WLKP
Ja uzywam Autocoma i jakos nie chce mi nic popsuc,wrecz odwrotnie-pomaga naprawiac.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
jak psg5 to jak wyzej, jak psg16 (nie wiem czy byly w bmw) to dopisanie kluczy.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Niczym co podlacza sie przez obd nie da sie popsuc (poza flashem). Paliwo podaje pod malym cisnieniem, jak zakrecisz wtrysk nie bedzie odzewu. Jezeli pompa nie jest kodowana to powinno smigac. Ustareka samego ecu to malo prawdopodobna.

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
673
Miasto
WLKP
kilka razy spotkałem sie z tym błedem a samochód palił.

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
Te psg5 powinno byc nie kodowane.
jestem pewien to 3 rzeczy: Pompa jest dobra, podaje na wtryski rope, ustawienie rozrzadu jest prawidłowe i wtryskiwacze były sprawdzone.

Nie wiem tego dlaczego to nie odpala? Pompa wstepna podaje, pompa wtryskowa nie wiem jak bo musze spróbowac z wtryskiem na zewnatrz?
Troche sprzecznosci.
Chyba ze ponioslo gdzies can lub zasilanie psg ale chyba by jakiego faulta wywalilo.
Obroty z walu sa?
Obroty pompy czyta ecu?
Bo jakos nic mi nie pasi ;)

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Wlasnie jutro sie dowiem u czlowieka u ktorego zawsze naprawiam vp bo jutro akurat zamiawiam psg16 do opla. Nie spotkalem sie z kodowanym psg5 ale tez nigdy nie grzebalem w bmw vp. Z diagnozy powinno wynikac wiecej czyli jak Dartech napisal obroty walu, pompy, temperatury, kat wyprzedzenia wtrysku. Nie wiem tez co to ta pompa wstepna, vp maja przeciez wewnetrza pompe, w bmw/oplu omedze jest tylko pompka do przelewu z komory zbiornika. Paliwo kiedy odkrecisz rurke bedzie walic nawet przy padnietej pompie, niewazne czy ubita elektrycznie czy mechanicznie (chyba ze owa pompa wstepna w korpusie pompy jest uszkodzona). Jednak jest to wymboliczne cisnienie, kilkanascie bar. Za malo zeby otworzyc jakikolwiek wtryskiwacz a tym bardziej ten dwusprezynowy.

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
Nie piszcie bzdur ... osobiście walczyłem i po wymianie pompy robi się konfigurację disem. Owszem auto może działać ale w dis jest to wyraźnie zaznaczone i jest w procedurach . Jak autocomem ktoś to zrobił to wali błędem i objawy są różne .
Nazywa się to konfiguracja eeprom i idzie z automatu. Bez dis lipa...

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Jezeli to ten sam sterownik to co tam konfigurowac. Chyba ze podczas regeneracji trzepneli inny sterownik. Znalazlem info ze faktycznie robi sie "synchronizacje", zdaje sie to to kwestia poprawnego ustawienia parametrow komunikacji z pompa jednak opisu dokladnego nie ma wiec to moje domysly:) Inodiag inpa nie styknie?

Mateusz.TS

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Cieszyn
Witam obroty pompy, wału, temp paliwa, płynu i kąt no właśnie wychodzi zadany 6stopni a rzeczywisty raz wyskoczył na 3 stopnie.
Byłem u pompiarza mówił o synchronizacji wału, że może byc przestawiony o jeden obrót, osobiście w to nie wierze a co wy o tym sądzicie?

Mateusz.TS

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Cieszyn
Rozrząd był wyciągany ponieważ blokowało w jednym miejscu a cieżko było określic co to dokładnie. Pierwsza używana pompa miała ustawione ot na 1 cyl, drugi raz nie sprawdzałem tego i tu był problem, przestawiłem wał, sterownik dałem do sprawdzenia i auto odpalone. Błąd montażu nie ścigałem obudowy rozrzadu przy 2 pompie i fakt wał był o 360st.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
nu i skonfigurowane;p synchronizacja o ktorej mowilem jest w instrukcji boscha tyle ze po rusku ale ja skojarzylem to z komputerem a to dotyczylo synchro w ukladach łancuchowych gdzie przekladnia 1/2 wystepuje miedzy walem a pompa a pompa walek juz 1/1. Np w oplu dti i bmw:) z konfiguracji vp widzialem tylko dopisanie kluczy w psg16.

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Próbowałem Delphi ryż ostatnio... Procedurę przechodziło ale nic to nie dało... Po ponownym przekreceniu klucza błąd wracał...

Do góry Bottom