• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW E60 2.0D Kopci na czarno

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
Witam mam problem z własnym autem zaczęło się od wypalenia dziury w dpfie ktury już był zabity po czym pokazał się czarny nalot na końcówce wydechu. Kupiłem dpf uzywke oddałem do czyszczenia założyłem i dalej rura zrobiła się czarna jak z krzyżówki ruszam dam mu w palnik widzę w lusterku chmurę dymu. Więc na początek diagnostyka komputer pokazał dawkę paliwa na suw 7mg może wtryski ale na początek poszła przepływka gdzie wartość zadania pokrywają się z rzeczywista ale nic to nie dało. Wtryski wysłane do roboty ale zadzwonili że są wporzadku w normie nie ma sensu ich naprawiać. Przy okazji nowa odma ale nadal bez zmian czasem jadąc spokojnie auto potrafi szarpać jak by paliwa niedostawal.

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
Myślalem o tym. Ale wyleciało mi z głowy. Jutro go sprawdzę.

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
Egr sprawdzony jest ok podminie jeszcze zawór ciśnienia na pompie zauważyłem że jak zdejme nogę z gazu ciśnienie potrafi wzrosnąć aż do 1500bar

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
a turbine masz na podcisnieniu czy na krokowcu ??

Tadexo

Gaduła
Punktów
6
Wygląda na jakąś nieszczelności. Sprawdziłes wszystkie węże od turbo??

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
Dolot szczelny sprawdzany a turbina tak jak piszesz sterowana krokowym mocy mu nie brakuje tylko to dymienie. Może dpf jest uszkodzony chodź wygląda w sierodku jak nowy.

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
Dziura w dpf, bo dolewalo paliwo. Robiles programowanie ? Ktos to adaptowal i mial pojecie o sterownikach? Jak tak pojezdzisz troche to znow turbina i reszta do wymiany.
Auto klienta czy priv?

Tak wyglada DPF ok 30tys po czyszczeniu chemicznym i nie zrobionym nic w komputerze.

Załączniki

• IMG-20190718-WA0000.jpg
    IMG-20190718-WA0000.jpg
    128,8 KB · Wyświetleń: 34

bss2

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
polska
Musisz zrobić porządną diagnostykę ista i zapisać w aucie w dde wymianę dpf .A po rejestracji mozna go próbować wypalic serwisowo i sprawdzic zapelnienie popiołu jeżeli w dpf wogole jest wklad

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
W dpfie jest wkład wymiana była rejestrowania popiuł 0g. porządna diagnostykę mówisz tylko już nie wiem w gdzie łapy wsadzić z ktsem jeździliśmy ponad godzinę i wszystko w normie jedynie zawyzona dawka paliwa na suw i tak jak pisałem przepływka podminiona nic nie dało, wtryski sprawdzone egr sprawdzony przy okazji wyczyszczony zawór ciśnienia który jest na pompie zmieniony dolot sprawdzony. Odma nowa. najbardziej dymi na drugim biegu gaz w podłogę i wystarczy spojrzeć w lusterko w biały dzień za samochodem czarno

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
Temperaturę mam dobrą w lutym nowe termostaty założone. Co do dziury to powiem że samochód był zamulony już pojechałem w trasę wyjechałem na autostradę i przetrzymalem go przez chwilę przy 150km, po kilku kilometrach za mną siwo świata nie widać. Ale przeszło zjechalem z autostrady rura ładna biała ale był osad jak popiuł z papierosa. Jak dojechałem na miejsce rura była już czarna. Po powrocie zdemontowalem dpf okazało się że jest dziura może nie na wylot ale ale brakowało sierodku dpfu kupiłem uzywke oddałem do czyszczenia założyłem, dym w oczy już nie szczypal z wydechu ale jak się jzdzi to rura robi się czarna i widać w lusterku jak się depnie chmurę dymu.

bss2

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
polska
Tak jak pisałem musisz zrobić porządną diagnostyke programem do bmw inpa ista e60 to dość mocno skomplikowane auto i na macajewa trudno ci będzie ogarnąć

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
Kabelek mam. Tylko z kad pobrać program? Wydaje mi się że KTS nie jest zły wiadomo że kombajn do wszystkiego ale podstawowe parametry jak przepływka, dawka paliwa, ile turbina dmucha. wszystko pokazuje zaglebialem się na tych parametrach silnika które mogą powodować dymienie na czarno ale wszystko jest jak powinno być.

Do góry Bottom