• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW E60 2.0D Kopci na czarno

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Chyżowice
Na wolnych jest idealna właśnie jak nowy 0.4milibary. podczas jazdy dochodzi do 300milibar moim zdanie za dużo już myślałem że znalazłem problem. Myślę sobie Jest duże ciśnienie i po rozgrzaniu silnika zwiększa dawkę chce go wypalić i kopci ale niestety. Nie tankowalem auta żeby nie wypalał filtra poniżej 10litrow nie uruchomi wypalania Ale niestety zrobiłem 120km rura czarna jak komin po weglu. Zaczynam podejrzewać że coś może być nie tak z dpf bądź faktycznie któryś czujnik leci w ciula powiem szczerze że przerasta mnie ten problem. Nie mam się czego czepiać po prostu dane z czujników pokrywają się z żadnymi ale jak kolega napisał różnica ciśnień może czujnik się uszkodził po prostu.

Marcin3881

Gaduła
Punktów
12
Miasto
Września
300 moim zdaniem za dużo nawet przy obciążeniu. Przejrzyj jeszcze raz na spokojnie sobie m.in wężyk od czujnika do fapa powietrzem pod ciśnieniem go potraktuj.

Mlodyanglia

Uczestnik
Punktów
1
Jak DPF był zabity i długo jeździłeś z tym patrz też na turbo coś z nadmiarem ciśnienia się musiało dziać...

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Chyżowice
Turbo sprawdzone wczoraj wyciagnełem dpf zobaczyć jak wygląda. Od strony silnika jest czarny od strony wydechu ładny w dziurach nie widać sadzy tylko w koło uszczelnienia widać okopcone jak by między obudowa a wkładem przepuszczał.

Do góry Bottom