• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW E60 3.0d poziom oleju - wzrasta i maleje

Art72

Bywalec
Punktów
2
Miasto
PL
Box odpięty....
Na dzień dzisiejszy :
- Przez 2 tygodnie ubyło 0.5 l płynu w układzie chłodzenia
- Rano zakopci na niebiesko przez 3 sec. i potrzęsie silnikiem potem ok zero dymienia nawet podczas jazdy - ZERO
- OLEJ rano ponad max 4 mm. przy PIERWSZYM sprawdzeniu po oczyszczeniu i wsunięciu bagnetu ponownie (jeszcze raz) pomiar pokazuje w połowie na miarce czyli OK i tak codziennie pierwszy pomiar PONAD max drugi pomiar połowa miarki.

Jakby ciśnienie podnosiło- wypychało olej, poziom oleju w bagnecie do góry a rano bo wyjęciu bagnetu i spadku ciśnienia stan się wyrównywał ... jest to możliwe ????

Ostatnia edycja:

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Możliwe. Rurka idzie do dna miski, żeby odsysać olej, nawet jest specjalna końcówka do odsysarki do BMW. Wyciągnij miarkę , wytrzyj, chwilę poczekaj, potem sprawdź poziom. Moim zdaniem szukasz dziury w całym...

Art72

Bywalec
Punktów
2
Miasto
PL
Nie szukam tylko PYTAM FACHOWCÓW kolego a ubytek wody non-stop i dymienie z rana OSTRE na niebiesko chyba o niczym pozytywnym nie świadczy...

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Dym z oleju silnikowego czy napędowego ? Jeśli chodzi o płyn, szukaj nieszczelności, zrób test na co.

Ogólnie BMW- Będziesz Miał Wydatki...

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Samspec, dlatego napisałem "jeśli nie klepie jak..." ;)

Do autora - zawsze przy sprawdzeniu oleju trzeba najpierw wytrzeć bagnet...

Art72

Bywalec
Punktów
2
Miasto
PL
Cenna uwaga przyjacielu .... ;) będę pamiętał bo NAPRAWDĘ nie wiedziałem... THX :banghead:

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Jeśli piszesz, że po wyciągnięciu bagnetu jest za duzo oleju a po WYTARCIU i wlozeniu spowrotem jest normalne to w czym widzisz problem.. przyjacielu.....

Art72

Bywalec
Punktów
2
Miasto
PL
Czytaj od początku, chodzi również o ubywanie oleju grubo poniżej MIN. I nie wyskakuj (k) z tym WYCIERANIEM bagnetu.

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Jak zadałem ci kilka pytań na początku to się prężyłeś, że takie banalne pytania zadałem typu czy stoi pojazd na płaskim podłożu...
A teraz kolega Mattii uświadomił autorowi postu skąd ta różnica...:banghead:
Czekamy na obrazek z koniem :D

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Czary, zazwyczaj ubywa (spala) lub przybywa (ropa, płyn chłod.) a tu raz tak raz inaczej :eek:

Art72

Bywalec
Punktów
2
Miasto
PL
Rozumiem panowie STAŁA ekipa forum trzyma się razem - pozdrawiam wszystkich i dziękuję za pomocne odpowiedzi.

Art72

Bywalec
Punktów
2
Miasto
PL
Noo to grubo żeś TECHNICZNY pojechał ;) CIACH BAJERA z tematem góra idzie do sprawdzenia i uszczelnienia i na tym poprzestańmy bo przecież nie będziemy się tu spinać na MAXA tym bardziej że jest jakieś zainteresowanie tematem widząc odsłony - 2;50 time za godzinkę wyjazd w trasę.... PZDR
TEMAT MOŻNA ZAMKNĄĆ

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Komuś sie mój post nie spodobał.. :(

Art72

Bywalec
Punktów
2
Miasto
PL
Jeszcze raz WIELKIE dzięki wszystkim za pomoc w temacie oraz THX administratorowi który jednak trzyma twardą WITKĘ na tym forum - PZDR

Do góry Bottom