• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

volvo v50 2.0d rosnący poziom oleju

Zybix64

Uczestnik
Punktów
0
Samochód ponad rok temu miał wycięty FAP wraz z obróbką programu.Na początku wszystko grało małe spalanie,poziom oleju prawidłowy.Dwa miesiące temu zauważyłem znowu wzrost oleju na miarce!Po drodze przytrafiła mi się wymiana sterownika silnika.Facet klonując sterownik zrobił korektę programu twierdząc ,że teraz będzie dobrze.Niestety po paru dniach okazało się .że nie jest.Olej znowu do góry!W związku z tym chciałem zapytać jeżeli nie FAP to jaka może być przyczyna rosnącego poziomu oleju?!Czy jest w silniku miejsce gdzie paliwo może mieć kontakt z olejem.Dodam jeszcze że silnik nie dymi, czyli może nie wtryski? Proszę o pomoc

Zybix64

Uczestnik
Punktów
0
Czyli nie widzisz innych możliwości łączenia się ropy z olejem? Ktoś twierdził że ropa może dostawać się gdzieś przy pompie,lub przez niesprawne wtryski.mam jeszcze pytanie:czy przy pomocy vidy można sprawdzić czy w ostatnim okresie FAP był dopalany?

Zybix64

Uczestnik
Punktów
0
Problem z odpalaniem miałem przed wymianą sterownika.Teraz jest dobrze pali na dotyk.Jeżeli chodzi o spalanie,mam mieszane odczucie.Pali średnio 7.5l-8l. Pół trasy miasto,pół wsie.Średnia prędkość60.Obserwując spalanie chwilowe mam wrażenie jakby było nieadekwatne do tego co robię z pedałem gazu!Na tempomacie średnio pali więcej niż normalnie

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Czy sterownik który wymieniłeś też ma "wyłączony" FAP czy sterownik został tylko przystosowany do ponownego kodowania w aucie ?
Poza tym spalanie powinno wahać się na poziomie 5-6l/100km a jazda na tempomacie powinna dodatkowo wprowadzić oszczędności.

Zybix64

Uczestnik
Punktów
0
Z tego co wiem cała zawartość starego komputera poszła do nowego ,czyli program z usuniętym filtrem. Jeżeli chodzi o spalanie to bardzo mnie to niepokoi.Nie wiem od czego zacząć sprawdzanie!Jestem umówiony z gościem co robił sterownik ,żę jak przejeżdżę kilkadziesiąt kilometrów,to zrobimy dokładną diagnostykę.Może coś wyjdzie!Nie wiem czy w sprawie FAP dokładnie odpowiedziałem na twoje pytanie,jeżeli nie to napisz.

Zybix64

Uczestnik
Punktów
0
Dzięki! Po wizycie u fachowca napiszę co wyszło.

Do góry Bottom