• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW E90 2.0B AUTOMAT PO PADNIETYM ROZRZADZIE I WYMIANIE SILNIKA NIE ODPALA..

Bari76

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Debica
Jak w temacie padl lancuch rozrzadu ..po wymianie silnika auto przestalo odpalac zaznaczam ze palilo do samego konca i rozlecial sie rozrzad i od tamtego czasu ZERO.. komp wyswietla informacje ze nie widzi kluczyka ..ZAMOWIONO NOWY KLUCZYK W SERWISIE DOKLADNIE TO SAMO ..
PO ZAKUPIE ZESTAWU STARTOWEGO AUTO ODPALA JEDNAK ZROBIONO KLIJETA W BALONA BO SPRZEDANO MU KOMPA DO MANUALNEJ SKRZYNI ..I ODPALA DOPIERO PO PRZELACZENIU LEWARKIEM W INNE POZYCJE CZYLI NP ODPALA NA POZYCJI "D"
LUB "R"I ZAWSZE W INNEJ..
CZY JEST JAKIS CZUJNIK W SILNIKU ODPOWIADAJACY ZA TO??

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
A kto tutaj pisze o rzucaniu czegokolwiek ?!

Kolega ? miał samochód, padł silnik, niemieccy mechanicy wymienili, ale jest buba elektryczna to niech naprawiają co skopali ?

Jakie błędy wywaliło przed wymianą motoru ? Jeżeli nie było tam nic z CAS, a po wymianie jest ? No to halo ? Pany wymieniały, pany zjebały, pany naprawiają.

Tyle w temacie.

Bari76

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Debica
Koles Pawcar..widze ze jednak jestes tutaj dnem i to ostatecznym..
A moze mieszkam niedaleko tego miejsca o ktorym piszesz..a moze to dzieki internetowi moge pisac z gosciem twojego pokroju mieszkajacym w australii i nie potrzebuje byc w tym czasie w australii..
No i co mi teraz odpiszesz panie
Powcar ...???
Panie sledczy ..nie prosilem cie tu bys dochodzenie robil co gdzie i jak..
Post byl sformulowany prosto by mogl go zrozumiec ktos taki jak ty widze ze jednak byl.to blad ..bo ty i tak nie zalapales..
Z wielki. respektem dla tych co jakas konstruktywna mysl podsuneli ..

Co do poznego wieczora moze ktos wposcil mnie na parking ..z wlascicielem pojazdu..bo to nie polska by przed toba bramy zamykali zeby ktos z konkurecja nie przyszedl i klijeta ze stara beemka nie zwina do siebie..
Troszke inne myslenie..nikt klijetowi nie zabrania na hale napraw wejsc podczas naprawy .. by mogl sprawdzic ..czy do silnika w ASO nie wlewaja mu zamiast 0w40 ..
Np..Superolu 15w40 by przyoszczedzic..
Co mnie juz osobiscie spotkalo na jednym autoryzowanych z serwisow znanej marki w polsce..

Ostatnia edycja:

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
To jakies żarty sa. Co ma do wymiany słupka zestaw startowy to raz. Dwa jakie blokowanie sterownika przed zerwaniem rozrządu ? To stare Bmw a nie prom kosmiczny. Robiłem wiele tych aut z zerwanym rozrządem i wszystkie paliły na strzała. Jak dla mnie należało zrobic synchro CAS-DME na dzien dobry. Reszta problemów to zabijanie kodowania tego biednego auta przez pseudo fachmanów z tamtejszym BMW na czele

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
A kogo obchodzi gdzie ty mieszkasz ? Jaki to ma związek w ogóle z fackupem tej biednej E90? , oprócz tego, że jeździsz z jakimś komputerem (dalej nie wiemy jakim, ori,czy ori chińczyk, czy jakieś delphi pożal się boże) do warsztatu coś sprawdzać. Warsztatu gdzie cały fackup się zaczął, zwykła mechaniczna naprawa, wymiana słupka silnika.

Pytanie było jasne, samochód X, problem Y. Tylko jeszcze przy takich sprawach dochodzą inne niewiadome oraz ważne fakty. takie Y = niewiadome + ważne fakty. O to tutaj się rozchodzi.

A ty zamiast konstruktywnie odpowiadać na pytania bijesz piane i mnie biednego szargasz z błotem !

Tak być nie może :D

Bari76

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Debica
Jak pisalem bylem na miejscu ..bo mieszkam niedaleko..niestety niektorym jest ciezko ogarnac to ze ..to ja moge byc kilka tysiecy km..od kogos z kim poprostu pisze na forum. A do miejsca s ktorym stoi auto miec kilka km..
No ale jesli Pan POWCAR nie moze tak prostych spraw zalapac ..to jakim cudem tu komus doradza ..czy jest tu tylko od siania zametu..

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Kolego Bari. Nie potrafisz w precyzyjny i zrozumiały dla ludzi na tym forum opisać problemu i podjętych czynności naprawczych. Nie potrafisz odpowiedzieć na konkretnie zadane pytania,ani opisać do dokładniej czym robisz. Jak dla mnie temat Cie przerósł. Z prostej wymiany słupka problem urósł do niewyobrażalnych problemów. Według mnie auto musi przyjechac do Polski na dalsza naprawe. Ani ty ani zaden fachman tam na miejscu juz nic nie wskóra.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Z tego co pamiętam czytania ze zrozumieniem uczyli już w szkole podstawowej (nawet tej w Australii).
Nie sądzę, żeby ktoś nie wyłapał faktu, ze ty, osobiście "podłączałeś pod komputer" te konkretne E90, które to znajduje się w niemieckim serwisie przy francuskiej granicy.

Zagubiłeś się w tym biciu piany o dzielące km, zamiast skupić się na : Y = niewiadome + ważne fakty.

Pytań w wątku jest sporo a odpowiedzi jeszcze mniej :(

Dochodzenia nie trzeba robić, bo nic co piszesz nie trzyma się "kupy", i to jest jedyny fakt.

Bari76

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Debica
Koles Powcar ..najpierw zarzucaszkomus ze cos kombinuje sciemnia ..a kiedy sie okazuje ze jestes tempy jak motyka dziadka i najprostszych tematow nie ogarniasz..to wklejasz glupie "A KOGO TO OBCHODZI GDZIE MIESZKASZ""
CHOC JESZCZE PRZED CHWILKA ROBILES DOCHODZENIE TYPU ""GDZIE ..PO CO ..DLA KOGO ..JAK???""
NIE NAPISALES NICZEGO DO TEJ PORY CO MOGLOBY W JAKIMKOLWIEK NAJMNIEJSZYM STOPNIU POMUC WIEC BADZ TAK MILY I WY....J
Z TEMATU ..
NAPISALEM CI BYS ZROZUMIAL BO WIDZE ZE MASZ PROBLEMY ..Z DRUKOWANYMI LITERAMI....
CO DO SPRZETU NIE TWOJA SPRAWA..

Bari76

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Debica
Sorki panie SLAWEK zadem pytanie..bardzo proste "CZY KTOS SIE Z CZYMS TAKIM SPOTKAL""????
NAJPIERW DOLACZYL dedektyw"" Powcar""z gdzie co kiedy jak i dla kogo"
Auto poprostu odpali bo prawdopodobnie jego wlasciciel mial pecha i padl komp..
Trzeba teraz zamowic ..zestaw startowy z dokladnie takiego samochodu z automatem..a nie jak to zrobil wlasciciel za doradom wlasnie z jakiegos polskiego forum" ze podejdzie od manuala"..i auto zacznie jezdzic..
Moznaby sie jeszcze pobawic w przypisywanie nowego klucza ..ktory tez mu ktos doradzil ..notabene na polskim forum ..ale to tylko strata czasu bo gdyby policzyc normalna niemiecka stawka za czas stracony na taka zabawe to taniej bedzie kupic komplet startowy w polsce dokladnie od tego modelu podlaczyc i jezdzic no moze jeszcze mu bledy pokasowac..

A do tego co Panie Powcar wyskrobales Typu Y-auto X-prblem to aidze ze matematyka u pana tez cienka..masz pan napisane w poscie co jak i kedy ..po twojemu ..XY Znawet opisalem i nie moj problem ze masz problemy ze zrozumieniem prostego textu ..prosciej juz sie chba usterki opisac nie dalo..

Ostatnia edycja:

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Kolejny zestaw startowy ? I kto za to zapłaci ?

:D

O tyle dobrze, że właściciel musi być naprawdę bogatym człowiekiem.
Straszna również jest jakość niemieckich serwisów, serwis który nie potrafi zdiagnozować poprawnie usterki. Biedny właściciel musiał szukać pomocy po forach. :( serce się kraja.

Ehh :D

Choopie ! przeczytaj ten temat od początku, pomiń prywatne wycieczki oraz bzdury o dystansach i kilometrach.
Skup się na technicznych aspektach postów. Może coś zatrybi !

Na dokładkę dodam tylko, że istnieje możliwość programować sterowniki różnej maści. Tak samo jak kluczyki i inne szmery bajery.

Tak blisko, a tak daleko.

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Ciiiiii....nie widzisz ze to amatorzy? Czytam jakie sa plany naprawy i nie wierze. Niech sie chłopaki bawią.

Kolego Bari zmartwie cie. Sterownik silnika generalnie ma w dupie czy manual czy automat. Jest to istotne w przypadku innego ważnego dla was sterownika. Za jakies 10-15 zestawów startowych to zrozumiecie. Poza tym zestaw startowy w przypadku e90....totalny brak znajomosci zagadnienia z twojej strony. To nie e39 czy e46. Miłej zabawy za nie swoje pieniądze.

Bari76

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Debica
Powcar kacapie...cytuje cie bo jako pierwszy skometowales....
"Nie rozumie jak auto moglo stracic kluczyk po wymianie silnika""

No i co to sa twoje slowa potem powieliles kogos wczesniej dopisujac ze trzeba kluczyk dopisac w kompie twoj pierwszy wpis pokazuje jak jestes ograniczony myslowo..
Ja tez nie wiem jak auto moglo syracic kluczyk po wymianie silnika ale jest to faktem ..i szukalem jak mozna na to zaradzic..i czy ktos mial juz cos takiego
A nie szukalem tu dedektywa Rutkowskiego
I odpowiedzi w jaki to stalo sie sposob..
To chyba proste ...
Jest cos zepsute daje takie a takie objawy..czy mial ktos juz podobnie ..i co z tym mozna zrobic..
A szukanie przez co i kogo i dlaczego ..
To typowe w warsztacie u pana stasia .."panie bo jak zmieniali to se mechanik pierdna i gaz przepalil zarowke i zepsul sie kompoter""

Dokladnie tak wyglada twoje myslenie panie POWCAR..
JESLI SIE PAN JESZCZE BEDZIESZ WYPIERAL TO CI WKLEJE DOKLADNIE TWOJE TEXTY ..
A TERAZ WRUC DO WSTAWIONEGO PRZEZEMNIE POSTA PRZECZYTAJ TEMAT ..MOZE NAWET KILKA RAZY . A POZNIEJ OPOWIADAJ JAK TO USTERKA ZLE OPISANA JEST..

NAPISALEM HISTORIE TEJ USTERKI TAK JAK JA ZASLYSZALEM OD WLASCICIELA ..TO CO ZASTALEM NA MIEJSCU BYLO TAK JAK OPISAL WLASCICIEL..
WIEC WIDZE ZE PROBLEM LEZY NIE PO TYM ZE COS ZLE OPISALEM TYLKO W TYM ZE WIELU TU KOMETUJACYCH NAWET NIE STALO KOLO TAKIEGO AUTA NIE WSPOMINAJAC O NAPRAWIE..

Ciiiiii....nie widzisz ze to amatorzy? Czytam jakie sa plany naprawy i nie wierze. Niech sie chłopaki bawią.

Kolego Bari zmartwie cie. Sterownik silnika generalnie ma w dupie czy manual czy automat. Jest to istotne w przypadku innego ważnego dla was sterownika. Za jakies 10-15 zestawów startowych to zrozumiecie. Poza tym zestaw startowy w przypadku e90....totalny brak znajomosci zagadnienia z twojej strony. To nie e39 czy e46. Miłej zabawy za

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Nie wiesz jak auto moglo stracić kluczyk ???? No bez jaj problem znany w większości Bmw i powód takiego stanu rzeczy tez jest znany. Teraz juz wiem ze nie odpalicie tego biednego auta nigdy.

Bari76

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Debica
Hahah..no wlasnie widze ze to nie ma znaczenia ..
To dlatego na zestawi startowym odpala niestety dziwne dopiero po przelaczeni automatu w pozycje D badz pozycje R Baz N..za kazdym razem inna..
Ta dzwignia wygladajaca jak lewarek sluzy do odpalania samochodu ..Hahah..nastepny hary potter ..i opowiesci z 1001nocy
No bo jak napisales ..
""Kompoter ma to w D jaka jest skrzynia biegow.""
Haha.
Napisz mi jeszcze jedna ciekawostke ..co steruje tym ze w automacie ..dopuki nie ustawisz pozycji P nie wyciagniesz klucza ze stacyjki ..
I jak wyjasnisz to ze komp pokazuje informacje ze blad ukladu przeniesienia napedu ..niewlasciwa jednostka sterujaca praca silnika..???
Sory znawco widac ze nawet nie siedziales i nie jechales autem z automatyczna skrzynia biegow

Slawek 1..jestes nastepnym panem kaziem tutaj .w dodatku pewnie dobrym znajomym Powcara..
Pewnie nawet razem pompujecie sezonowo kola w jakiejs wulkanizacji..
Musisz jeszcze raz przeczytac..
Co napisalem CYTUJE...
czy takie slowo jest ci znane??
To znaczy ze powtarzam to co napisal

POWCAR..
NO ALE I TAK PEWNIE NIE ZALALAPISZ WIEC PO CO JA PISZE..

Ostatnia edycja:

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Oj choopie !

Czas kończyć szopkę waćpan !

Nie chcę nikogo obrażać, ale jesteś zwykłą amebą. Straszne i przykre. Nie masz pojęcia o robocie.

Kolejna informacja - to co powiedział właściciel o problemie może, ale nie musi naprowadzić mechanika na istotę problemu. W tym wypadku problemem pierwotnym było i jest ! niewykrywanie kluczyka przez samochód.

A wy,ty, kolega ?! ciężko określić zapętlasz się w zeznaniach i prywatnych wycieczkach, kręcicie się tylko w koło stwarzając kolejne problemy zamiast rozwiązać pierwotny.

Moje jak to nazwałeś "dochodzenie" miało na celu jedynie pomoc twojej biedne osobie, a ty nie czytając tego ze zrozumieniem wziąłeś to za jakąś wojenkę.

Jedyne co z tego wyszło to prawda, że jest to jeden wielki fackup dzięki osobie, która nie wie jak do tego podejść.
A ty zamiast odpowiadać rzeczowo na pytania (błędy na pierwotnym oryginalnym komplecie z samochodu oraz błędy na zestawie startowym) zacząłeś bić pianę jak orangutan porażony piorunem !

Z tego wątku powinieneś wywnioskować po odrzuceniu steku wyzwisk i wycieczek prywatnych, jeżeli faktycznie chcesz naprawić ten pojazd, fakt, że trzeba wrócić do oryginału i zakodować kluczyki do pojazdu ! Tak nawet ten dodatkowy z aso jak i same oryginalne.

Zestawy startowe sprzedać żeby odzyskać choć cześć gotówki straconej bez sensu.

Tyle z mojej strony

W tym momencie nie pozdrawiam

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
@bari.
Jako ze ostatni taz zabieram głos w tej żenadzie. Pominąłeś sterownik skrzyni w swoim uczonym wywodzie. Naprawiłem wiecej Bmw niż zobaczysz w swoim zyciu. Powodzenia zycze. Dla mnie EOT.

Bari76

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Debica
Lal co za wyczerpujaca odpowiedz Slawek 1 no to czemu sterownik skrzyni biegow nie blokuje przesowania lewarka w tyl i przod w dowolna pozycje przed odpaleniem na zestawie do odpalenia skoro piszesz ze CYTUJE """kompoter silnika ma w du...e jaka jest skrzynia biegow"""
A w momecie podlaczenia starego ""uszkodzonego"" kompotera silnika dokladnie dzieje sie tak jak by nie ""mial w du..ie jaka jest skrzynia biegow..i nie jestes w stanie przelaczyc lewarka bo jest zablokowany na pozycji "P"

Slawec1 obaj z Powcarem tak jak napisalem moze kiedys tam pompowaliscie sezonowo kola w jakiejs wulkanizacji ..bo widze ze o autach nie macie zielonego pojecia a juz napewno nie o elektryce..nie wspominajac o podstawach uzytkowania auta z automatyczna skrzynia ..
Szkoda tylko ludzi ktorym doradzacie ..bo kreca sie w kolo i traca pieniadze tak jak ten wlasciciel od tej nieszczesnej BMW ..ktory to wlasciciel stracil juz grobe tysiace przez takich doradcow ..
Zadzwonilem juz do odpowiedniego kompetetnego czlowieka..po opisaniu mu sprawy uslaszalem ze siadl kompoter ..kompletny zestaw startowy dokladnie od tego modelu juz jedzie..za 500zl..ma zostac podlaczony ..i mozna jezdzic..
A stary komp mam wyrzucic do smieci ..badz sprzedac wam ..byscie sobie dopisywali do niego co chcecie ..najlepiej pisakiem na obudowie..

A i wam obu radze zajac sie praca ..cwiczenie trzyni mistrza ..
Bo jak narazie to widlami obornik wam w polu rozmiatac a nie w mechanike sie bawic ..

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Jakim trzeba być debilem, żeby wymieniać graty bez diagnozy i brać za wyrocznie treści wyczytane w necie?
W tej bmw wystarczy pewnie zrobić synchro dme z cas i opdala...

Do góry Bottom