• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW e90 318i 2.0 benz Nie odpala, brak komunikacji z silnikiem

radek512

Nowy
Punktów
0
Witam. Mam problem z bmw. kupiłem ją nie dawno. Auto było bardzo mułowate ( brak mocy, słabo przyspieszał ) ale chodziło równo i w miarę cicho. na desce palił się check silnika. pomyslałem ze może katalizator jest zapchany wiec wykreciłem sonde przed katem, ale nie odpinałem jej. przejechałem się i bez zmian ale zapalił się drugi check na duzym wyswietlaczu. zgasiłem silnik i juz nie odpaliłem. kreci i nie odpala. wkreciłem spowrotem sondę - bez zmian. odłączyłem akumulator na chwilę lecz tez nie odpala. przyjechał majster z komputerem próbował sie połączyć z silnikiem ale brak komunikacji. dodam ze z innymi modułami się łączył. od czego zacząć i jaka może być przyczyna. bezpieczniki w schowku sprawdziłem. pozdrawiam.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
618
Miasto
Okolice Krakowa
To może mieć znaczenie tylko jeśli jest wsadzona instalka z czytnikiem OBD. One blokują połączenie z interfejsem diagnostycznym.

radek512

Nowy
Punktów
0
dzis wyjołem bezpiecznik od lpg. komputer się połączył. było dużo błędów ale pewnie tez przez to ze akumulator tez troche przysiadł gdy go próbowałem odpalać. po skasowaniu błędów odpalił, i wracając do mojego problemu auto nie ma mocy. ponownie pojawiły się 2 błędy w silnikiu:
002B62 - DME czujnik wałka rozrządu po stronie dolotowej, 002B63 - czujnik wałka rozrządu po stronie wydechowej .
Mi osobiście wygląda na źle ustawiony rozrząd (podobno był wymieniany tuż przed sprzedażą auta i wydaje mi się ze ich mechanik robił to pierwszy raz bo dopiero kupił sobie blokade do ustawiania przy tej okazji), lub któryś z czujników jest popsuty.
dodam jeszcze ze kąt wyprzedzania zapłonu na wałku rozrządu pokazuje 144 i nie zmienia się.
co do innych błędów to zapaliła sie kontrola trakcji (wcześniej tego nie było). komp pokazuje na czujnik skrętu.
co o tym sądzicie? Z góry dzięki

Piotr_Ł

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Lublin
Sprawdź wiązki przy kostkach do elektrozaworow i czujników walka rozrządu. No i czujnik na podmiankę. To, że mechanik kupił blokady dopiero do twojego auta nie oznacza, że nie umie ustawić rozrządu, chociaż sprawdzić rozrząd napewno warto.

Do góry Bottom