• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Bmw F30 wymiana zepsutego radia

piotrekmarek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Witam

Ostatnio wymieniłem swoje radio ponieważ zawieszało się i restartowało. Radio nabyłem używane ale po podłączeniu wyszarzała się opcja bluetooth i nie można sparować żadnego urządzenia.
Ponadto po podłączeniu pendrive też nie znajduję zawartości i jeszcze zniknęła wizualizacja czujników parkowania. Radio poza tym gra nie restartuje i reszta funkcji chodzi.
Czy może ma ktoś krótka instrukcję jak zakodować przez Esys?
Z góry dzękuje

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
254
Miasto
Gorzów Wlkp
Poszukaj na forum. Załączałem w jakimś temacie instrukcje. Jeśli masz takie samo to odczytaj kodowanie ze starego i zapisz do nowego.

zahyr

Bywalec
Punktów
14
Który rok i co za radio dokładnie? CIC Czy NBT? Kodowanie to jedno, ale zabawa z FSC raczej Cię nie ominie...

piotrekmarek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Witam dzięki za podpowiedź ale niestety u mnie jest opcja code na module HU wyszarzona. Załączam zrzut ekranu jakbyś mógł zerknąć i coś podpowiedzieć byłoby super.

Załączniki

• blad hu.png
    blad hu.png
    119,2 KB · Wyświetleń: 52

zahyr

Bywalec
Punktów
14
Na drzewie sterowników nie rozwijaj, nie zaznaczaj Cafd, a zaznacz sterownik Hu_Entry i po prawej stronie powinno być dostępne detect caf for swe, wybierasz najbliższy istep i code

piotrekmarek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Na drzewie sterowników nie rozwijaj, nie zaznaczaj Cafd, a zaznacz sterownik Hu_Entry i po prawej stronie powinno być dostępne detect caf for swe, wybierasz najbliższy istep i code
Miałeś rację zakodowało się bo odzyskałem wizualizację czujników parkowania i wygląd samochodu zmienił się na prawidłowy. Pozostała kwestia usb i bluetooth bo dalej wyszarzona jest opcja włączenia go w idrive. Który moduł by trzeba ruszyć i zakodować żeby chociaż ten blue zaczął działać? Z góry dzięki za poświęcony czas i dotychczasowe celne wskazówki:)

UP^
Czy ktoś mógłby podpowiedzieć jak aktywować ten bluetoth bo lipa telefonu nie moge podpiąć? Bardzo proszę

Markson43

SuperMechanior
Punktów
175
Miasto
Rzeszów
Kup kabelek online i dzwoń do gościa i on-line będziesz miał zrobione moment oczywiście jak nie trzeba fizyczne ingerować.
Ja F30 całą tak z USA zrobilem z nim.
tel.masz na priv wysłałem.

zahyr

Bywalec
Punktów
14
Co do USB i bt musisz aktywować fsc w hu_entry pod własny Vin. Mało tego, oryginalne fsc musza być nowsze jak te zapisane w obecnym radiu. Jaka masz datę produkcji starej i nowej jednostki? Masz numery albo foto naklejek?

piotrekmarek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Co do USB i bt musisz aktywować fsc w hu_entry pod własny Vin. Mało tego, oryginalne fsc musza być nowsze jak te zapisane w obecnym radiu. Jaka masz datę produkcji starej i nowej jednostki? Masz numery albo foto naklejek?
Zerknij proszę wydaję mi się że ta nowa hu jest starsza niż ta ori z auta. Czy to pójdzie i jak aktywować dzieki z góry

Załączniki

• nowe moje.jpg
    nowe moje.jpg
    268,4 KB · Wyświetleń: 8
  • stare moje.jpg
    stare moje.jpg
    1018,7 KB · Wyświetleń: 8

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
637
Miasto
Okolice Krakowa
Wygląda jakby to nowe było starsze. Musisz albo wyeksportować kody FSC z tego starego Entry albo mieć FSC Service Packa.

zahyr

Bywalec
Punktów
14
Jak wyzej- albo odczytujesz fsc z oryginalnego radia, albo zamawiasz paczkę fsc, albo kupujesz i montujesz emulator na can do radia

piotrekmarek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Ok wyciagnę kod bo mam stare radio ale co dalej jak to zaimportowac do tego lub dopisac?

zahyr

Bywalec
Punktów
14
W esys masz zakładkę fsc extended. Przed zapisaniem fsc do nowej jednostki sprawdź Vin, z tego co pamiętam w opcjach fsc jest funkcja vini, jeżeli jest inny niż auta to popraw i wrzuć mu oryginalne fsc.

piotrekmarek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Witam przy probie sciagniecia fsc ze starego radia mam taki screen jak w załączeniu

Załączniki

• Pokaż Ostatnie zdjęcia.jpeg.png
    Pokaż Ostatnie zdjęcia.jpeg.png
    1,1 MB · Wyświetleń: 43

zahyr

Bywalec
Punktów
14
Odczytaj app id :
AppID 129 (hex81)
AppID 130 (hex82)
Poza tym jak wybierasz procedury do wykonania to przerzuc z okienka lewego na prawe

Panczo93

Nowy
Punktów
0
Witam. Podobna sytuacja jak wyżej stare radio wyświetlało tylko logo bmw i koniec. Kupiłem inne używane podłączyłem radio gra ale brak bt/usb. Czy znalazłby się ktoś kto mógł by mnie pokierować od AdoZ jak to przypisać (entry cb). Jestem w tym kompletnie zielony

Załączniki

• image.jpg
    image.jpg
    2,7 MB · Wyświetleń: 13
Ostatnia edycja:

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
430
Miasto