• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW M54B30 MEGA ZAGADKA

BMW M54

Początkujący
Punktów
1
Dwa motory M54B30 jeden przed lift drugi po. I takie samo zachowanie.
Na jałowym biegu deptam gaz przepustnica otwiera się na 80% krokowiec na 90%.
Tocząc się 3 km/h mając zapięty bieg, tak że sprzęgło jest już oczywiście puszczone. Wciskam gaz przepustnica otwiera się na 80% krokowiec na 90% - czyli raczej normalna reakcja.

I teraz najlepsze. Startując od zera tak że zapinam jedynkę i ruszam gwałtownie KANGUR przepustnica otwiera się tylko na 40% krokowiec normalnie jak we wczesniejszych przypadkach na 90%.
I o co tu chodzi? Dwa identyczne silniki i taka sama reakcja :wideyed:

przecież niemożliwe że tak było fabrycznie. Przepustnica otwiera się tylko na 40% i przez to właśnie robi się KANGUR bo dusi motor
wrzucam zrzut wykresu no zerknijcie przecież
Automatyczne połączenie postów:

może jakiś czujnik sprzęgła? no jedyna roznica to ze sie puszcza sprzeglo, ale przeciez daje sie gaz do oporu to przepustnica powinna sie otworzyc na maksa a tu tylko 40%
dwa motory i kropka w kropke taka sama reakcja

Załączniki

• przepustnica OK.png
    przepustnica OK.png
    490,6 KB · Wyświetleń: 11
  • przepustnica NIE ok.png
    przepustnica NIE ok.png
    464,1 KB · Wyświetleń: 11
Ostatnia edycja:

BMW M54

Początkujący
Punktów
1
No i obydwa robią kangura?
tak obydwa robia kangura. i tu i tu przepustnica otwiera sie na 40%
wychodzi na to ze to jakas przypadlosc tych jednostek
bo na postoju przepustnica otwiera ci sie normalnie, jak sie toczysz 3 km/h tez normalnie a jak startujesz od zera to na 40% . No ale start od zera potrzebuje jak najwiecej mocy zeby samochod wprawic w ruch, jakby jakies cisnienie podcisnienie, tylko ze przepustnica jest sterowana elektronicznie (depniesz ma sie otworzyc, niezalenie)
mega mega zagadka

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
605
Może czujnik pedału sprzęgła coś szwankuje. Zobacz, czy tempomat sprawny. Poza tym to groszowe sprawy, to można wymienić.
Nieraz po wypięciu czujnika jest kolosalna poprawa. Masz od razu dostępną pełną moc. Bez dławienia.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
Chciałbym zobaczyć jak Ty jeździsz tym autem, bo nie pamiętam, żebym doprowadził do takiego kangura jakiekolwiek M54, zwłaszcza B30, a Ty nagle mówisz, że w dwóch jest to samo.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
605
MIKRON to żeś diagnozę postawił, ło kuna. Zobaczyć jak klient jeździ. Chyba Ci napisał u góry, jak jeździ...

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
Zależy co dla kogo znaczy gwałtownie i w jaki sposób operuje sprzęgłem i gazem. Miałem X3 M54B30, siostra ma takie samo X3, rodzice mają E60 M54B30 i mogę ruszać gwałtownie, bardzo gwałtownie, palić laka i nigdy nie doprowadziłem żadnego z tych aut do takiego zachowania.

BMW M54

Początkujący
Punktów
1
ale chyba ta rozmowa idzie w zlym kierunku :) mialem w swoim zyciu z kilkadziesiat samochodow, obecnie cztery, nie robmy jaj o technice puszczania sprzegla :)
to na kilkaset "puszczeń sprzegla" to chociaz raz to nawet malpie by sie udalo puscic bez kangura. natomiast mnie sie nie udaje
troche powagi nie robmy jaj
ogladalem te czujniki sprzegla mozna by to podmienic dla swietego spokoju w sumie macie racje no ale kurde w dwoch egzemplarzach to samo

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
Wymiana czujnika nic nie zmieni. Masz dwa auta z tymi samymi silnikami, przepustnica zachowuje się dokładnie tak samo, więc mało prawdopodobne żeby był to zbieg okoliczności, tym bardziej, że usterki przepustnic i sterowników silnika w M54B30, zdarzają się skrajnie rzadko. Tutaj nagle dwa samochody z dokładnie taką samą "usterką". Jeździłem masą M54 w różnych wariantach pojemności i różnych budach i tylko dwa razy mi się zdarzyła podobna sytuacja i w obu przypadkach było to 2.2. Jedna miała nieszczelny dolot, druga miała namotane w sterze, przez jakiegoś "tjunera". Po wrzuceniu ori softu, wszystko wróciło do normy. Tak więc daj się przejechać komuś innemu i zobacz czy robi kangura, tylko nie sugeruj, że tak się dzieje.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Odepnij wtyke z pompy ABS. W E90 miałem coś podobnego ESP czy inny system tak z D wyłapywał uślizg auta i odcinało moc. Do tego stopnia to mieszało w kieliszkach, że jadąc spokojnie auto stawało bokiem

BMW M54

Początkujący
Punktów
1
Mikur prosze cie ja mam od 25 lat prawo jazdy a na naczepy od 15
no chyba ze tam sa jakies sportowe super kevlarowe sprzegla o ktorych nic nie wiem - to sa zwykle cywilne E46 :)

Bartek4x4 wiesz ze o tym samym pomyslalem zeby mu odlaczyc esp asr ze gdzies moze jakis uslizg komputer wychwytuje

jutro wymienie mu krokowca to przy okazji bede mial dostep do kilku wtyczek poodpinamy co sie da i zobaczymy czy cos sie zmieni, od czujnika sprzegla tez sie odepnie

bo generalnie jak mu zrobisz ostry start ze pali gume czy sprzeglo to zadnego KANGURA nie ma :) KANGUR nawet nie ma czasu pomyslec
i generalnie przy spokojnej jezdzie jak komputer otwiera przepustnice na 1 pierwszym 2 drugim biegu tylko na 40% to to jest bardzo zdrowe i dobre dla wszystkich podzespolow od silnika zaczynajac - nie ma takiego uderzenia momentem

moze ECU cos zle odczytuje z jakiegos czujnika i chroni silnik

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
A czujnik położenia przepustnicy jest takie coś? Nie zacina się gdzieś na ośce ta przepustnica ? Niewiem, chciałbym pomóc..ale czy beemkami to tylko butowac trzeba? Nie można spokojniej powolutku.

BMW M54

Początkujący
Punktów
1
Odepnij wtyke z pompy ABS. W E90 miałem coś podobnego ESP czy inny system tak z D wyłapywał uślizg auta i odcinało moc. Do tego stopnia to mieszało w kieliszkach, że jadąc spokojnie auto stawało bokiem
bo przeciez jak sie tocze 3-4 km/h i depne gaz to trudniej jest o "uslizg tyłu" - dlatego moze reakcja przepustnicy pelna
A czujnik położenia przepustnicy jest takie coś? Nie zacina się gdzieś na ośce ta przepustnica ? Niewiem, chciałbym pomóc..ale czy beemkami to tylko butowac trzeba? Nie można spokojniej powolutku.
nie zacina sie bo na jalowym biegu dziala prawidlowo i jak sie toczysz na zapietym biegu po puszczeniu sprzegla 3-4 km/h otwiera sie takze prawidlowo wiec przepustnice wykluczylbym na 95%
tylko jak startujesz od zera to jest problem przepustnica otwiera sie tylko na 40%

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
bo przeciez jak sie tocze 3-4 km/h i depne gaz to trudniej jest o "uslizg tyłu" - dlatego moze reakcja przepustnicy pelna

nie zacina sie bo na jalowym biegu dziala prawidlowo i jak sie toczysz na zapietym biegu po puszczeniu sprzegla 3-4 km/h otwiera sie takze prawidlowo wiec przepustnice wykluczylbym na 95%
tylko jak startujesz od zera to jest problem przepustnica otwiera sie tylko na 40%
To jednak coś ją blokuje,( łyka)

Do góry Bottom