• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW X3 problem z kontrolą trakcji

Tomasz882

Początkujący
Punktów
0
Witam mam ten sam problem wyjaśnił sie temat. Mam błąd 5E5C identyfikacja obrotów i 5DEC skrzynka rozdzielcza. Czujniki koronki nowe zębatka też adaptacje porobione i nic. Jak sprawdzam kierunek obrotu koła czy jadę do przodu czy do tyłu z każdego koła pokazuje wsteczny kierunek obrotu koła co z tym zrobić ?

Tomasz882

Początkujący
Punktów
0
Nie 2 tylne bo były błedy z nich i koronki zgnite.
Automatyczne połączenie postów:

500569982 jak znasz temat to proszę o kontakt

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
No i jakie czujniki wsadziłeś? Przed wymianą czujników był problem z błędem 5E5C?

Tomasz882

Początkujący
Punktów
0
1 Bosch 1 vemo

Nie jestem pewien ale raczej nie

Przed wymianą były 5F1E 5EB1 5DCE 5E42 5E5A

5E30

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Wsadź ten drugi czujnik z Boscha albo najlepiej obydwa ori i powinno wszystko wrócić do normy.

Tomasz882

Początkujący
Punktów
0
Czujniki dobierane po Vin zwykłe niebieskie kostki po obu stronach

Tomasz882

Początkujący
Punktów
0
Dziękuję już zamówiłem Bosch jutro napiszę czy jest ok.

bobi20

Początkujący
Punktów
1
Mam podobny problem, tutaj w sytuacji awaryjnej auto zjechało z drogi na szuter i wróciło na drogę, nic nie uderzyło itp. Po tym incydencie nie można jechać na wprost bo komputer wyświetla błąd DSC na desce i ciagle rozłacza VTG. Samochód wyświetla błąd przy jeździe na wprost, gdy jezdzi cały czas w prawo lub w lewo problem nie występuje. Mam bład 5E5C. I nic nie pomaga...
Sprawdziłem koronki w kołach - są OK
Zmieniłem i przekodowałem DSC - jest OK
Rozbierałem skrzynkę - jest OK
Wymieniłem 2 czujniki na nowe 1 z BOSCH oraz drugi z innej firmy - bez zmian
Koła (opony) są OK
Wymienione łożyska

Czy możesz mi napisać jak sprawdzałeś kierunek obrotu koła? Czy robiłeś to w ISTA Czy może oscyloskopem? Jeśli oscyloskopem to czy masz może jakiś wzorzec obrazu aby móc porównać?
Walcze z tematem juz 2gi tydzień i nie mam już pomysłów.

bss2

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
polska
Jeżeli przekodowałeś dsc to rozumiem że masz iste to żrób kalibracje kąta skrętu kierownicy . jakie jeszcze masz błędy w ista

bobi20

Początkujący
Punktów
1
Kalibracja kąta skrętu zrobiona. Zmieniałem też sterownik dsc

Bledy to jako obecny 5E5C, jako nieobecny był 5DEC

bss2

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
polska
Odczytałes predkość kół bo wygląda na problem z czujnikiem abs
Dokumentacja programu ISTA+:

FTD-ANL-SBT2003-340203042_B2 - E60, E61, E63, E64: Czujnik prędkości koła - V.1

Miejsce instalacji
4 czujniki prędkości koła są przymocowane do odpowiednich piast kół.
Koło przyrostowe należące do czujnika prędkości koła jest zintegrowane z łożyskiem koła. W obudowie czujnika prędkości koła umieszczone są obok siebie 3 czujniki (elementy) z efektem Halla. Wykorzystując procedurę pomiarową z 3 czujnikami efektu Halla, czujnik prędkości koła jest teraz w stanie rozróżnić jazdę do przodu i do tyłu.

Zasada działania
Całe przetwarzanie sygnału odbywa się wewnątrz czujnika prędkości koła. Sygnał różnicowy jest tworzony z sygnałów z 2 czujników efektu Halla (1 i 3). Na podstawie tego sygnału różnicowego określana jest częstotliwość sygnału i szczelina powietrzna między czujnikiem prędkości koła a kołem przyrostowym. Przesunięcie czasowe między sygnałami z centralnego czujnika efektu Halla a sygnałem różnicowym umożliwia odróżnienie jazdy do przodu od jazdy do tyłu. Dodatkowe informacje o szczelinie powietrznej i kierunku obrotów przekazywane są poprzez szerokość impulsu prądu. W przeciwieństwie do wcześniejszych czujników prędkości obrotowej kół, podczas postoju pojazdu co około 740 sekund przesyłany jest impuls prądu. Ten impuls prądu wskazuje dostępność czujnika prędkości koła.
przetłumaczone translatorem z isty

bobi20

Początkujący
Punktów
1
Odczytałes predkość kół bo wygląda na problem z czujnikiem abs
Dokumentacja programu ISTA+:

FTD-ANL-SBT2003-340203042_B2 - E60, E61, E63, E64: Czujnik prędkości koła - V.1

Miejsce instalacji
4 czujniki prędkości koła są przymocowane do odpowiednich piast kół.
Koło przyrostowe należące do czujnika prędkości koła jest zintegrowane z łożyskiem koła. W obudowie czujnika prędkości koła umieszczone są obok siebie 3 czujniki (elementy) z efektem Halla. Wykorzystując procedurę pomiarową z 3 czujnikami efektu Halla, czujnik prędkości koła jest teraz w stanie rozróżnić jazdę do przodu i do tyłu.

Zasada działania
Całe przetwarzanie sygnału odbywa się wewnątrz czujnika prędkości koła. Sygnał różnicowy jest tworzony z sygnałów z 2 czujników efektu Halla (1 i 3). Na podstawie tego sygnału różnicowego określana jest częstotliwość sygnału i szczelina powietrzna między czujnikiem prędkości koła a kołem przyrostowym. Przesunięcie czasowe między sygnałami z centralnego czujnika efektu Halla a sygnałem różnicowym umożliwia odróżnienie jazdy do przodu od jazdy do tyłu. Dodatkowe informacje o szczelinie powietrznej i kierunku obrotów przekazywane są poprzez szerokość impulsu prądu. W przeciwieństwie do wcześniejszych czujników prędkości obrotowej kół, podczas postoju pojazdu co około 740 sekund przesyłany jest impuls prądu. Ten impuls prądu wskazuje dostępność czujnika prędkości koła.
przetłumaczone translatorem z isty
Super, dziękuję za pomoc. Niestety nie dokończę naprawy bo zostało zabrane auto... a szkoda bo myślę że problem był w jednym z czujników nowych od ABS (stawiam na usterkę w Febi)

Do góry Bottom