• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW X5 e70 3.0D dziwny dźwięk po dodaniu gazu

domcioo26

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Ostróda
Witam. Mam problem z dziwnym dźwiękiem dochodzącym w komorze silnika. Na moje ucho dochodzi on z tylu silnika... Słychać go przy lekkim muskaniu gazu na postoju oraz czasami w czasie jazdy. Jakieś 3 tyg. tyg temu był zdejmowany kolektor ( zaślepienie klapek wirowych, wymiana świec ). Aktualne błędy w silniku dotyczą DPFa. Link do filmu :

domcioo26

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Ostróda
Wymieniane były świece, sterownik świec żarowych, zaślepiony kolektor ( wywalenie klapek wirowych ). Błąd jaki mam w silniku to błąd DPF. Jutro zeskanuje autko wiec napisze wszystkie jakie są... Dzięki za odpowiedz ! :)

Błędy w aucie :
JBBF - A735 oraz A6DF
DME/DDE - 452A
PGS. - A0B7 oraz A0C7
DSC. - 6E5C

Po skasowaniu wróciły praktycznie od razu :
JBBF. - A735
DME/DDE - 452A

Czego one dotyczą? Nie mogę nigdzie znaleźć...

A

Anonymous123

Słabo szukasz. Ten pierwszy błąd jest od dpf. Albo masz pełny, albo przewód od czujnika ciśnienia w filtrze gdzieś został uszkodzony i dmucha ci tam z tyłu silnika przez co wydaje dziwny hałas a sterownik nie widzi ciśnienia. Jak z temperaturą w twoim aucie? Osiąga bezproblemowo 90 stopni? Musisz zajrzeć z parametry i sprawdzić różnice ciśninia na filtrze oraz Mechanicznie sprawdzić połączenia czujnika i szczelność układu dolotowego i wydechu.

domcioo26

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Ostróda
Słabo szukasz. Ten pierwszy błąd jest od dpf. Albo masz pełny, albo przewód od czujnika ciśnienia w filtrze gdzieś został uszkodzony i dmucha ci tam z tyłu silnika przez co wydaje dziwny hałas a sterownik nie widzi ciśnienia. Jak z temperaturą w twoim aucie? Osiąga bezproblemowo 90 stopni? Musisz zajrzeć z parametry i sprawdzić różnice ciśninia na filtrze oraz Mechanicznie sprawdzić połączenia czujnika i szczelność układu dolotowego i wydechu.
Blad czujnika znalazlem w opisie i raczej dpf jest zapchany ze względu na to ze samochód słabo się nagrzewa i wypalanie się nie włącza. W styczniu dpf będzie programowo usunięty. Kiedy kupiłem samochód ten błąd już był a tego dziwnego dźwięku nie i w tym jest problem... Jeśli chodzi dalsze błędy to mam problem z ich rozkodowaniem niestety.
Dziękuje za odpowiedz! Te rzeczy o których pisałeś na pewno sprawdzę na dniach.

porawskim

Nowy
Punktów
0
Hej wszystkim. Ja mam dokladnie ten sam problem/dźwięk w mojej X5 3.0d 2007
domcioo26 czy znalazles źródło tego dźwięku?
Zaczalem to slyszec dopiero od wczoraj a za tydzien w piatek mam wyjazd z żoną i dwójką dzieci do Włoch wiec zaczynam sie martwić. Ktoś coś pomoże?

Do góry Bottom