• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Brak świateł cofania opel astra 2g

kolo129

Uczestnik
Punktów
0
Witam jak napisałem w temacie nie mam świateł cofania.Dzisiaj wymieniłem czujnik i sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i nic nie wskórałem.Jedno co stwierdziłem to że prąd nie dochodzi do kostki przy lampie(tylko styki odpowiedzialne za światła cofania).Są wszystkie inne światła niema tylko cofania.Proszę o poradę.Z góry dziękuje i pozdrawiam.

A

autozibi

A do czujnika zasilanie dochodzi ?? Jak go wymieniałeś mogłeś to sprawdzić .

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
chyba ze nie mowimy o czyjniku cofania w skrzyni?? jak sprawny to wiązka do przetrzepania, sprawdz przy kostkach i w załamaniach w tylnej klapie (nie pamietam dokladnie)

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
No właśnie sprawdź czy masz napięcie na czujniku

kolo129

Uczestnik
Punktów
0
Witam w jaki sposob moge sprawdzić czy na czujnik idzie napięcie , wczoraj go wymieniłem na nowy i nic wogule niema napięcia na kosce ale tylko na przewodach odpowiedzialnych za wsteczny reszta świateł jest.

Ragnotti

Początkujący
Punktów
0
Witam na kostce od włącznika świateł cofania na jednym z pinów powinno być napięcie, jeśli będzie to zwierasz przewody w kostce i wtedy sprawdz czy do tylnych lamp dochodzi zasilanie

kolo129

Uczestnik
Punktów
0
Bezpieczniki sprawdzone i żarówki nowe bo już nie miałem pomysłu i wymieniłem na nowe

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
schemacik i legenda

Podałbyś rok produkcji to dokładniej można się zagłębić.

Załączniki

• świtła cofania.rar
    173 KB · Wyświetleń: 48
  • legenda.rar
    178 KB · Wyświetleń: 28
Ostatnio edytowane przez moderatora:

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Tak czy inaczej sprawdź czy jest napięcie na kostce przy czujniku. Wtedy będziesz zawsze wiedział więcej.
Sprawdzisz próbówką lub miernikiem.
Jeśli masz na kostce, a czujnik zamyka więc sprawdzasz przewód przy lampach jeśli tam nie ma prujesz wiązkę, to samo przy tym jeśli nie będzie na kostce napięcia (skoro mówisz że bezpiecznik sprawdzony).
Jeśli potrzebujesz pełnego schematu świateł pisz na prv.

Ostatnia edycja:

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
Luku masz rację tylko niech sprawdzi żarówką a nie miernikiem i będzie wiedział czy szukać między czujnikiem a bezpiecznikami czy między czujnikiem a lampami.
Może jeszcze podać napięcie na wtyczkę czujnika i też sprawdzi gdzie jest zonk

kolo129

Uczestnik
Punktów
0
Witam wszystkich jak pisałem nie było świateł cofania po wymianie czujnika po sprawdzeniu bezpieczników i zarówek okazało sie że skorodował i pekł przewód przy kosce czujnika w skrzyni podpięcie przewodu załatwiło sprawe.

Do góry Bottom