• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Brak świateł cofania

Batkus

Uczestnik
Punktów
1
Cześć wszystkim. Pacjent to Vectra kombi 2.0 turbo 2006 r. Problem polega na tym że nie mam świateł cofania. Został wymieniony czujnik na nowy nic nie dało. Zworka na wtyczce od czujnika też nic nie daje. Wiązka między czujnikiem a skrzynką pod maską sprawna. Światła cofania uruchomione testem działają. Została mi jeszcze do sprawdzenia wiązka od komory silnika do bagażnika ale nie do końca wiem który to kabel w bagażniku. Może ktoś miał podobny przypadek? Z góry dziękuje za pomoc

gd_1985

SuperMechanior
Punktów
38
Miasto
Radom
A tam w bagażniku po lewo druga skrzynka tam zajrzyj

Batkus

Uczestnik
Punktów
1
no tam zaglądałem, i właśnie nie wiem za bardzo który to kabel tam wchodzi który idzie z komory silnika,

gd_1985

SuperMechanior
Punktów
38
Miasto
Radom
Tam chyba wszystko idzie can a wcześniej nikt przy tym nie grzebał kiedyś miałem problem z światłami hamulca ale tam właściciel coś sam grzebał i coś uwalił elektronik go ratowal

Batkus

Uczestnik
Punktów
1
no własnie nie wiem czy coś było grzebane bo kupiłem go świeżo z tym problemem, myślałem że to może czujnik bądź żarówki a tu wyszło coś więcej

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
Bezpieczniki sprawdź czy są na swoim miejscu...

Batkus

Uczestnik
Punktów
1
No sprawdzane były wszystkie i to kilka razy

adam50

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Gorzów wielkopolski
Sprawa wygląda tak i nie jest zawiała jak się może wydawać z tego co pamiętam nie ma w Vectra c bezpiecznika świateł cofania czy wstecznego jak kto woli ,skoro czujnik podmieniony i dalej nie ma nawet po zmostkowaniu wtyczki wniosek jest prosty .Nie dochodzi napięcie teraz albo jest gdzieś przerwany przewód czyli obwód i to może być walnięty przewód albo też że walnięty któryś bezpiecznik lub niełączący w którymś obwodzie bo typowo samego bezpiecznika tylko dla świateł cofania tam nie ma . Sprawdził bym dokładnie wszystkie bezpieczniki jeśli ok szukał bym przerwanego przewodu miernik do ręki i sprawdzać na spokojnie i nie ma takiej możliwości by nie znaleźć usterki Wiadomo z schematem instalacji było by o wiele szybciej i łatwiej ale i bez tego też można dojść

Batkus

Uczestnik
Punktów
1
Problem został rozwiązany. Pomogła wymiana skrzynki bezpieczników pod maską. Dzięki wszystkim za pomoc

Do góry Bottom