• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Brak iskry Kia Sorento 3,5V witam to mój 1 post więc witam serdecznie

kw.konrad

Początkujący
Punktów
0
Witam serdecznie nie jestem mechanikiem zawodowym jedynie co to grzebię w razie potrzeby przy własnym aucie i mam problem w aucie brak jest iskry czy jest sposób znaleźć awarię bez komputera diagnostycznego?
Pozdrawiam Konrad

kw.konrad

Początkujący
Punktów
0
czy robię coś nie tak że nie otrzymałem odpowiedzi na moje zapytanie tym bardziej że jest to 1 mój post ?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
579
Wszystkie cewki, świece sprawdziłeś? Prąd dochodzi do cewki? Jakieś odcięcie zapłonu?

To jak nagle stracił iskrę, to chyba na lawecie musiałeś go targać?

Faja

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Puławy
Radziłbym Ci jednak zaopatrzyć się choćby w najprostszy interfejs do diagnostyki silnika typu ELM. Koszt to kilkadziesiąt zł. To znacząco ułatwi diagnostykę. A na szybko to możesz sprawdzić bezpieczniki przy lewej nodze kierowcy i w przedziale silnikowym, bezwładnościowy wyłącznik bezpieczeństwa przy filtrze paliwa, złącza elektryczne czujnika położenia wału i wałka. Czy słychać pompkę paliwa po przekręceniu kluczyka, i czy zapala się kontrolka silnika?

kw.konrad

Początkujący
Punktów
0
Dziękuję za odpowiedzi napiszę tak. Nie ściągałem kolektora w tym momencie wiec udało mi się sprawdzić jedną 1 świecę na 1 lewym cylindrze ale dużo rozbierałem bo wymieniałem czujnik położenia wału korbowego wymieniłem jakiś czujnik który znajduje się na wierzchu prawego kolektora z 4 pinami na nowy
wcześniej nie było iskry i po wymianach również. Wszystkie dostępne kable rozebrałem ze starych izolacji aby sprawdzić stan poszczególnych kabli i jest ok. Kontrolka silnika czek nie zapala się pompa paliwowa ok pompuje benzynę, spalony był bezpiecznik 15A injecton. Nie mam pojęcia gdzie jest czujnik bezwłasnościowy jedynie się domyślam silnik staną podczas chwilowego postoju przy wjeździe na pole parkingowe na małych obrotach. samochód ściągałem na holu bo miałem tylko 300m i wiem że na N przy takiej odległości i małej prędkości nic mu się nie stanie. Wykluczam na 70% imobilaizer bo rozrusznik kręci na tablicy wszystkie światła gasną jak normalnie. obawiam się o sterownik silnika lub pęknięty jakoś kabel od zapłonu sam tego nie sprawdzę.

Konrad

kw.konrad

Początkujący
Punktów
0
Źle zostałem zrozumiany kontrolka gaśnie wraz z wszystkimi światełkami na tablicy. A co do schematu nie mam pojęcia gdzie go zdobyć. Pomijając fakt czy coś z niego uda mi się wydutkać

a gdzie i jak mogła by uciec masa ze sterownika którego jeszcze nie znalazłem, znajdę wyciągnę i mogę się tak jak młody Kargul tylko napatrzeć.

Dla mnie mechanika to fajna zabawa natomiast Elektryko elektronika to czarna magia, jak w drutach jest coś po drodze to tam się kończy moja zabawa na voltach albo prąd jest albo go nie ma i moja wiedza się kończy

Ostatnia edycja:

kw.konrad

Początkujący
Punktów
0
Z sterownikiem miałem już przygodę i z wodą w poprzednim aucie BMW TDS 2500 komputer zalała mi woda po parę lisków dostało się do komory sterownika i na wysokość 25mm zalało mi sterownik wykryłem to. Ale 4mechaników z komputerem nie dawali sobie rady dlaczego silnik kopci jakby 4 opony się paliły. dopiero porządna stacja serwisowa pod Wrocławiem CIT TRONIK w parę minut znaleźli uszkodzenie sterownika, po wymianie wszystko wróciło do normy . Ale ich szafy diagnostyczne trochę odbiegały od laptopów jakie w większości posiadają nasi elektrycy.

konrad

Faja

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Puławy
Poszukaj tego wyłącznika bezpieczeństwa za filtrem powietrza. To taka mała czarna skrzyneczka z gumowym kapturkiem. Trochę mniejsza od pudełka zapałek. I spróbuj wcisnąć ten kapturek.
Napisałeś że spalony był bezpiecznik injection. Sprawdź czy znowu się nie spalił.
Automatyczne połączenie postów:

I upieram się przy zainwestowaniu w najprostszy skaner diagnostyczny. To mała kasa a ułatwi Ci diagnostykę nie tylko przy tym samochodzie.
Automatyczne połączenie postów:

https://allegrolokalnie.pl/oferta/urzadzenie-diagnostyczne-obd-2-wykrywanie-bledow
Już taka zabawka powie Ci co widzi sterownik. I nie trzeba do tego laptopa i instalowania programów.

Ostatnia edycja: