• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Brak kompresji mazda cx7 2.3turbo benzyna

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
Mam jeszcze jedno pytanie ; zanim zwolni się kanał kanał u kumpla mam trochę czasu i tak czy ktoś zamawiał części z Chin bo tak sprawdziłem to różnica w cenie rozrządu jest spora 480 zł + wysyłka 130 zł - 610 zł a u nasz to tak od 1300zł , no i jakość z trwałością.
Ja to już koszulek Chińskich nawet nie kupuje, mimo że w pudełku znanego producenta mogą być części wykonane w Chinach to przechodzą jakąś kontrolę jakości, a takie bezpośrednio może się okazać że z jakością może być słabo, ja bym z rozrządem raczej nie ryzykował
? a jak z gwarancją na te części od Chińczyka
możesz zamawiać i zakładać a jak nawet będzie pasować to ile pochodzi ?

Robertx34

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Polska
Jeśli chodzi o gwarancję to dają 2 lata, sprzedanych łańcuchów to tylko z opisu ponad 100 opinie 4.8 tyle wiadomo

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
Jeśli chodzi o gwarancję to dają 2 lata, sprzedanych łańcuchów to tylko z opisu ponad 100 opinie 4.8 tyle wiadomo
;););) z Polskich hurtowni ciężko wyegzekwować gwarancję a Ty ufasz Chińskim internetowym opiniom ;) szacun
Twój samochód, Twój portfel, Twoja praca i Twoje nerwy ...

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
335
Miasto
Rakszawa
Do Mazdy bym nie brał. Do Volvo już prędzej. Do Rovera i Land Rovera za to to niektóre części już tylko na AliExpress można dostać.

Robertx34

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Polska
Auto zrobione jeździ. Powiem że lepiej pracuje niż przed remontem.
Co do uszkodzenia winny był mechanizm zmiany faz rozrządu po prostu się rozsypał i doszło do kolizji.
Na razie jeżdżę zobaczymy co dalej.

Robertx34

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Polska
Witam ponownie
tak jak pisałem że mada po remoncie i jeździ bardzo fajne ale; właśnie ale pojawił się dziwny terkot przy obciążaniu w zakresie obrotów 2-3 tyś. jakby zawory . Sprawdziłem luzy ideał, wyczyściłem i sprawdziłem czujnik faz rozrządu nic nie dało. Sprawdziłem panewki wszystko sztywno. Odgłos ewidentnie z pod pokrywy zaworów.
W trakcie spokojnej jazdy cisza przy delikatnym przyśpieszaniu cisa, ale w czasie szybszego przyspieszania lub obciążenia np. wysoki bieg i podjazd zaczyna terkot i po przekroczeniu 3 tyś cisza jak makiem zasiał . Jeszcze jedno w czasie gdy występuje ten terkot wystarczy odjąć gaz i ponownie dodać i ustępuje objaw jakby coś się wyrównywało ustawiało.
Komputer nie pokazuje żadnych błędów.
Słyszałem/ czytałem że może być źle ustawiony czujnik położenia wału lub jakiś inny czujnik
Jeżeli by ktoś miał taki przypadek był bym wdzięczny. Bo nie chce mi się znowu całego rozbierać.
Pozdrawiam

Robertx34

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Polska
Rozrząd kupiłem w Polsce. Raczej średnia półka ASUMI cały komplet, zawsze mogę reklamować - chyba mam fakturę

Ostatnia edycja:

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
Rozrząd kupiłem w Polsce. Raczej średnia półka ASUMI cały komplet, zawsze mogę reklamować - chyba mam fakturę
Spoko, tylko jeśli okaże się rozrząd to musisz mrozić kasę na następny bez gwarancji że oddadzą Ci kasę za ten i za pracę nikt Ci nie odda grosza ...
Ale tak jak pisałem wcześniej Twój wózek i Twoje decyzje

Robertx34

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Polska
Ok wszystko znalazłem mam fakturę zakupu. Tylko co by można jeszcze sprawdzić przed rozbiórką i ponownym demontażem rozrządu

Robertx34

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Polska
Pomóżcie jeszcze raz wszystko, sprawdziłem rozrząd ustawiony idealnie, kompresja bd. auto palii jak nowe moc taka sama jak przed awaria jedynie ten terkot.
Macie jakieś sposoby aby sprawdzić wariator. Nie chcę odsyłać bo jeżeli jest sprawny to będę szukał dalej .
Jeszcze jedna rzecz czy jest możliwe że zakład który robił głowicę za bardzo ją splanował lub żele zamontował zawory i one lekko uderzają w tłok.

Ostatnia edycja:

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
Pomóżcie jeszcze raz wszystko, sprawdziłem rozrząd ustawiony idealnie, kompresja bd. auto palii jak nowe moc taka sama jak przed awaria jedynie ten terkot.
Macie jakieś sposoby aby sprawdzić wariator. Nie chcę odsyłać bo jeżeli jest sprawny to będę szukał dalej .
Jeszcze jedna rzecz czy jest możliwe że zakład który robił głowicę za bardzo ją splanował lub żele zamontował zawory i one lekko uderzają w tłok.
Gdyby tak było jak piszesz to już byś nie uruchomił, jakby zawory dotknęły tłoków
Ile ten samochód zrobił kilometrów po naprawie?

Robertx34

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Polska
Dokładnie 970km
Auto pracuje bdb do 2.5tys do 3.5 po przekroczeniu też jest idealnie nie brakuje mocy.
A właśnie jest jeszcze jedno czasami puści bąka białego wcześniej tego nie było, w szczególności jak długo stoję w korkach .

Ostatnia edycja:

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
Dokładnie 970km
Auto pracuje bdb do 2.5tys do 3.5 po przekroczeniu też jest idealnie nie brakuje mocy.
A właśnie jest jeszcze jedno czasami puści bąka białego wcześniej tego nie było, w szczególności jak długo stoję w korkach .

Auto zrobione jeździ. Powiem że lepiej pracuje niż przed remontem.
Co do uszkodzenia winny był mechanizm zmiany faz rozrządu po prostu się rozsypał i doszło do kolizji.
Na razie jeżdżę zobaczymy co dalej.
Wariator założony nowy?
A ten objaw o którym piszesz był od początku po wymianie łańcucha i naprawie głowic?

Robertx34

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Polska
Tak gość co robił głowice powiedział że musi się ułożyć i żeby delikatnie jeździć tak do 800 , 1000 km i wymienić olej . Tak zrobiłem jeździłem mega delikatnie przed wyjazdem zawsze chwilę czekałem żeby sobie popracował . Po przejechaniu nic się nie zmieniło no może ciut ciszej. A auto jest z LPG też nie włączałem gazu czysta benzyna 98.
Jeszcze jedno kilka razy włączyłem LPG tylko po to aby chwilę popracowała instalacji i wtedy odniosłem wrażenie że pracował zdecydowanie ciszej.
W ostatnich dniach ponownie został sprawdzony rozrząd wszystkie czujniki ustawienia i jest ok . Zero pomysłu co jest

Ostatnia edycja:

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
Wariator założony nowy?
A ten objaw o którym piszesz był od początku po wymianie łańcucha i naprawie głowic?
na obie odpowiedzi tak?

Robertx34

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Polska
Tak cały nowy rozrząd nawet czujnik do zmiany faz rozrządu
Tak objaw pojawił się zrobieniu głowicy i wymianie rozrządu

Ostatnia edycja:

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Sprawdź pompę paliwa wysokociśnieniową bo to może ona krzaczy skoro na LPG jest ciszej, a te pompy też lubią się sypać i hałasować.

Do góry Bottom