• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Buczy przy dohamowywaniu

ufo321

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Poznań
Witam, głośno mi samochód hamuje w ostatniej fazie (poniżej 30km/h), zwłaszcza przy zjeździe z góry. Bucza najprawdopodobniej hamulce z tyłu. Wymieniłem już tarcze i klocki, wydawało mi się, że pomogło lecz tylko na chwilę.

Mam nowe nasmarowane prowadnice z gumami. Koło kręci się swobodnie, tarcze się nie grzeją, nic nie blokuje.

Już nie mam pojęcia co to może być. Klocki pordzewialy w kilka dni, może tutaj szukać przyczyny?

Załączniki

• 20171114_163412.jpg
    20171114_163412.jpg
    1,8 MB · Wyświetleń: 14

mintaka

SuperMechanior
Punktów
43
Miasto
Wejherowo
Witam, głośno mi samochód hamuje w ostatniej fazie (poniżej 30km/h), zwłaszcza przy zjeździe z góry. Bucza najprawdopodobniej hamulce z tyłu. Wymieniłem już tarcze i klocki, wydawało mi się, że pomogło lecz tylko na chwilę.

Mam nowe nasmarowane prowadnice z gumami. Koło kręci się swobodnie, tarcze się nie grzeją, nic nie blokuje.

Już nie mam pojęcia co to może być. Klocki pordzewialy w kilka dni, może tutaj szukać przyczyny?
Zadałeś pytanie z typu najgorsze z możliwych i zaraz będą jezdzić po Tobie i mówić ,że nie mają szklanej kuli.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Zadałeś pytanie z typu najgorsze z możliwych i zaraz będą jezdzić po Tobie i mówić ,że nie mają szklanej kuli.
A co mają robić jak autor sam się o to prosi?:D
Nie napisał czy to się stał nagle czy też mu ,,buczało,, od zawsze? itd.:bored:

mintaka

SuperMechanior
Punktów
43
Miasto
Wejherowo
Zgadza się ale teraz bezsensownie próbujesz pokazać że nie staramy się nawet nikomu pomóc, a wiesz dobrze że tak nie jest.
Nie . Chodzi o to,że pisze ktoś kto jest laikiem- bo to odrazu widac po sposobie pisania i rodzaju pytania i odrazu spada na niego kpina ,śmiechy i rada w stylu jedz do mechanika.

Jestem pewien ,że jak zadam Tobie pytanie i określę objawy usterki to jesteś w stanie zawęzić krąg poszukiwań znacznie bardziej niż ja. Dlatego ludzie zadaja pytania w stylu - Coś mi stuka...

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Ale powiedz mi w takim razie jeżeli taki ktoś jest laikiem, to co mu z tego że zawężę krąg poszukiwań, skoro on się na tym nie zna i nie umie sprawdzić podstawowych rzeczy.
A i zapamiętaj sobie jedną rzecz. Bez znajomości zasady działania danego podzespołu nawet najlepszy mechanik nie jest w stanie zdiagnozować usterki. Więc co jeszcze to mamy tłumaczyć?
Dla mnie dział pytanie do mechanika to jest temat gdzie ktoś pyta nie wiem o lokalizację danego elementu, chce zasięgnąć porady jaki typ silnika ma, lub chce znać fachową nazwę danej części itp. a tematy że coś mi stuka albo trzeszczy, bo tego nie jesteśmy w stanie stwierdzić przez internet.

kojak2464

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Kłodzko
W ogóle to pewnie zdziwienie buczenia bo zmienił opony na zimowe i nie wie że niektóre dziady naprawdę w hu..j mogą huczec, albo łożysko z którego może się nieść po całym aucie i w błąd wprowadzać.

Do góry Bottom