• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

budowa warsztatu

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
Moreno - na pewno długość warsztatu ma również znaczenie, nie tylko szerokość.
Możę niech napiszą osoby, które mają (lub pracują) w warsztatach 2-3 stanowiskowych jakie są wymiary pomieszczenia, jakie odległosći pomiędzy podnośnikami i czy dobrze im się pracuje, czy jakby było z pół metra szerzej to by było lepiej :)
Ciężko odnosić wymiary jednego stanowiska do kilku znajdujacych się obok siebie

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Jak to nie do końca mam rację? Co to w ogóle za stwierdzenie? Nie chciałbym mieć drugiego podnośnika jeśli bym miał pomieszczenie o podwójnej szerokości obecnego. ...nie chciałbym i nie postawiłbym. I to nie podlega żadnej dyskusji.

Wszystko podlega dyskusji. Jesteś jak prezes i tylko twoja jest racja? To co nam tu pokazałeś to Adaptacja jakieś chlewni lub innego budynku gospodarczego wraz ze słupami czy c..j wie czym to kiedyś było.
Tu wstawiam ci część projektu profesjonalnego warsztatu samochodowego po wszelkich uzgodnieniach. Untitled.jpg Nie kieruj się tylko swoim widzi mi się. Poszukaj i poczytaj w necie. Odwiedź działające warsztaty mające po kilka stanowisk.
Jak chcesz to mogę wstawić zdjęcia z działających warsztatów jak są urządzone.

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
264
Miasto
.
Pracując samemu nie ma tragedii z tymi 12m (między podnośnikami jest wspólna przestrzeń robocza), chociaż przyznam się że salonów nie ma :)
Pracowałem w ASO gdzie otwierając drzwi w jednym aucie prawie że dotykało się nimi drugiego auta, i dało się robić.
Dzisiaj mam u siebie 3,40 i jakoś się na siłę kotłuję, chociaż wyjęcie deski rozdzielczej z samochodu graniczy z cudem :)
Panowie, jeżeli macie jakieś projekty warsztatów o przybliżonych wymiarach to chętnie bym obejrzał.
Jeszcze jedno pytanko, mianowicie kto z Was pracuje na hali z płyty warstwowej?
Jakie macie wrażenia- szczególnie Ci którzy korzystają z nich dłużej.
Moje jedyne negatywne odczucie to brak możliwości wieszania czegokolwiek na ścianach oraz straszne dudnienie podczas silniejszych wiatrów :)

Ostatnia edycja:

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Strasznie to dudnią bramy wjazdowe. Co do hali z płyty to właśnie taki warsztat będę stawiał.

21golfista21

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Strzelin
Witajcie podepnę się pod temat, ponieważ przymierzam się do budowy nowego warsztatu. Na rynku jestem już ponad 9 lat, mam w tej chwili jedno stanowisko i pow około 60m2 stary budynek. Warsztat mam na wsi 1 km od małego miasta około 12 tys ludzi, w sumie mam działkę za obecnym warsztatem na której mógłbym budować nowy, ale zastanawiam się czy nie lepiej było zainwestować więcej i kupić działkę przy jakiejś głównej drodze? projekt warsztatu już mam i pozwolenie na budowę na tej działce za warsztatem, nowy warsztat ma mieć 150m2 z czego 50m2 to biura i itp. a 100m2 pow warsztatowej. Czy sądzicie, że lokalizacja w naszej branży nie ma dużego znaczenia?

21golfista21

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Strzelin
to zależy. jeśli masz swoich wiernych klientów, to przejadą nawet 50 kilometrów i będą czekać miesiąc na wolny termin. jeśli nie masz, lokalizacja jest bardzo ważna.
, mam dosyć sporo stałych klientów. Nowi też trafiają, tylko nieraz słyszę, jak mówią "nie wiedziałem, że tutaj jest warsztat" a warsztat jest już jak pisałem ponad 9 lat. kiedyś reklamowałem się w lokalnej gazecie ale było to kosztowne i bez szału.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
najlepszą reklamą jest reklama ustna i nie chodzi mi o to, że chodzi się po ulicy i drze mordę :):) tylko o to, że zadowolony klient, przysyła następnego klienta. wiadomo, że lokalizacja dobra też ma swoje plusy, zawsze ktoś się trafi dodatkowo.

Moreno

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
89
Miasto
ok.Wys-Maz
Wszystko podlega dyskusji. Jesteś jak prezes i tylko twoja jest racja? To co nam tu pokazałeś to Adaptacja jakieś chlewni lub innego budynku gospodarczego wraz ze słupami czy c..j wie czym to kiedyś było.
Tu wstawiam ci część projektu profesjonalnego warsztatu samochodowego po wszelkich uzgodnieniach. Wyświetl załącznik 19253 Nie kieruj się tylko swoim widzi mi się. Poszukaj i poczytaj w necie. Odwiedź działające warsztaty mające po kilka stanowisk.
Jak chcesz to mogę wstawić zdjęcia z działających warsztatów jak są urządzone.
Widzę, że zaczęliśmy etap obrażania. ...właściwie to ty zacząłeś. No ale dobra, ja nie pozostanę dłużny.
Czy ty naprawdę jesteś taki tępy czy ci pi** oczy zarosły?
Nie żadną chlewnią czy "c..j wie czym to kiedyś było", tylko to był po prostu garaż z małą majsterkownią - taką co generalnie każdy normalny facet ma, a w wyposażeniu: wiertarki, młotki, jakieś kowadło, imadło, śrubokręty, klucze, stare półki i szafki itd.

Jest takie powiedzenie: "jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma". Ja wiem, że łatwiej (w sensie mniej kombinacji) jest wybudować warsztat od fundamentów, ale to zdecydowanie większa inwestycja. A skoro mam jakieś budynki, które można zaadoptować, to chyba tylko głupiec pchałby się w kredyt gdy dopiero co otworzył swój biznes.

Naucz się czytać ze zrozumieniem. Napisałem, że:

Nie chciałbym mieć drugiego podnośnika jeśli bym miał pomieszczenie o podwójnej szerokości obecnego. ...nie chciałbym i nie postawiłbym. I to nie podlega żadnej dyskusji.
...co oczywiście nie oznacza, że sie nie da postawić dwóch na 12stu metrach.
Możesz sobie nawet 3 lub więcej podnośników stawiać, nic mi do tego. Ale dla mnie byłoby to za ciasno. To jest moje zdanie i właśnie te zdanie nie podlega dyskusji. Rozumiesz teraz czy nadal nie kumasz?
To jest forum - tutaj każdy może wyrażać swoje zdanie.
..i nie pisz tak jakbym dopiero co się narodził. Mam już swoje lata i dość sporo warsztatów widziałem (na żywo, nie w necie).
To, że ktoś robi samochody mając do dyspozycji 12m² nie oznacza, że wszystkim by to odpowiadało.

Ostatnia edycja:

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Nie rzucaj się tak tylko napisz coś merytorycznego a nie swoje widzimisię.

Moim zdaniem żeby w miarę komfortowo pracować potrzeba 6 a nawet 7 metrów szerokości na podnośnik. ..jeśli dwa, to 14 metrów. Takie jest moje zdanie i proszę mnie nie przekonywać
Po twojej wypowiedzi widać że jesteś gościem co ma zawsze rację.
6-7 metrów na stanowisko? z kąt ty się urwałeś?
Idąc twoim tokiem myślenia kolega który pytał o radę...
Panowie co powiecie na taki temacik?
Pytanie tyczy się ilosci stanowisk:
Planuję 2 lub 3 (W czym przynajmniej jeden kanał + 1 lub 2 podnośniki).
Wiem że im więcej miejsca tym lepiej ale pytanie czy pracując samodzielnie te 3 stanowiska są faktycznie niezbędne??
Dzisiaj pracuję na czymś co ma 1 stanowisko 8x3,5m i jest delikatnie mówiąc niewesoło (wąsko, i rozebranie jakiegoś trupa uniemożliwia rozgrzebanie następnego w oczekiwaniu np na decyzję klienta czy graty- a to bardzo mocno ogranicza wydajność).
3 stanowiskowy miałby mieć wewnątrz 12x9 dwustanowiskowy 8x9m.
Część budynku z kanałem- byłaby podpiwniczona (kotłownia i typowa graciarnia na mniej używane narzędzia).
Nie bawię się w pierdoły typu klocki i oleje ( u mnie na wsi większość i tak sama to ogarnia- ale sporadycznie się trafiaają), natomiast nastawiony jestem na tzw .ciężkie przypadki- czyli to czego nie przyjęli w innych warsztatach- bo praktycznie tylko takie mnie spotykają ( jak wiadomo takie auta to tzw. zalegacze).

jak chciał by zrobić warsztat na 3 stanowiska to wersji wg. ciebie
minimalnej 18x9m/162 m2 po wstawieniu trzech aut bez podnośników odległość między nimi i ścianami to 3,15m :)
optymalnej 21x9m/189 m2 po wstawieniu trzech aut bez podnośników odległość między nimi i ścianami to 3,9m :D

Sam pisałeś że adaptowałeś to co masz bo nowy budynek kosztuje. Każdy metr kwadratowy podnosi koszt budowy a później koszt utrzymania ogrzewania itp.

możesz napisać do czego potrzebujesz aż takich powierzchni ?

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Fajne auta robisz. m20 widzę na stojaku, po kolektorach widać że b25.

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
236
Miasto
Xxx
takie tam. tu jeszcze przed ukończeniem. ;) obecnie auto zappp.... zakładam serwo od omegi i tp itd ;)

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
trochę offtop ale miło popatrzeć.
Ja poluję na e36 m3
Więcej na priv.
wypowiedz się odnośnie miejsca w warsztacie bo o tym jest temat.

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
236
Miasto
Xxx
głębokość garażu jest ok 8,5m -> chciałem aby wjechać np. VW LT35 MAX i mieć miejsce na naprawę. W awaryjnej sytuacji wjeżdżają 2 osobówki (zależnie od długości :D ) .
szerokość też ok 8,5m. między ścianą a podnośnikiem kolumnowym mam ok 1m (moim zdaniem wystarczająco), staram się śmieci na podłodze nie zbierać więc wózek, stojak na silnik czy złożony żurawik przejedzie. między ścianą a podnośnikiem najazdowym jest 90cm. też jest OK ! między podnośnikami nie wiem ile jest :p . mam tez drugą część warsztatu z pomieszczeniem biurowym, socjalnym i magazynem cześci i garaż 5x3m . jak dla mnie wystarczająco.

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
264
Miasto
.
mniej więcej 8,5mx8,5m nie pamiętam dokładnie.

Panowie, tak naprawdę to ilość potrzebnego miejsca zalezy od tego czy trzymamy porządek - i czy ktoś stosuje coś takiego jak " 5s- LEAN MANUFACTURING" poznałem to w swojej obecnej pracy i dzisiaj bardzo to sobie cenię :) Warto poczytać leniuchując w święta :)
Początkowo trzeba się do tego długo przekonywać - mi to zajęło rok zanim przestałem traktować to jako bzdurę :D
Co najzabawniejsze zazwyczaj wprowadzenie 5S w takich warunkach jak u nas- czyli nie na przemysłową skalę, nie kosztuje nic lub prawie nic :D
Jakby ktoś był zainteresowany to chętnie opowiem jak to powinno działać :)
U kolegi powyżej na zdjęciach poza tym ostatnim :p wygląda to przyzwoicie- ale zawsze można coś poprawić ;)
Jako ciekawostka: wymyślili to inżynierowie z Toyoty :D

Panowie zdrówka i spokoju w rodzinnej atmosferze w te święta, na zarobienie kasy mamy czas w ciągu całego roku ;)

Ostatnia edycja:

Moreno

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
89
Miasto
ok.Wys-Maz
Nie rzucaj się tak tylko napisz coś merytorycznego a nie swoje widzimisię.

Po twojej wypowiedzi widać że jesteś gościem co ma zawsze rację.
6-7 metrów na stanowisko? z kąt ty się urwałeś?

Sam pisałeś że adaptowałeś to co masz bo nowy budynek kosztuje. Każdy metr kwadratowy podnosi koszt budowy a później koszt utrzymania ogrzewania itp.

możesz napisać do czego potrzebujesz aż takich powierzchni ?
Ja sie nie rzucam, tylko jak zacząłeś po mnie jechać to się odgryzłem.
Nadal nie rozumiesz o co mi chodzi. Każdy ma swoje zdanie, swój gust itp. Jeden lubi krewetki, kawior i inne pierdoły morza, drugi woli tradycyjnego schabowego czy mielonego z ziemniakami i surówką. Jeden woli blondynki, drugi - brunetki.
Po avatarze widać, że lubujesz się w BMW. Widzisz.. Ja wolę lepsze auta i nie przekonasz mnie w tym.
I to nie jest tak, że ja mam zawsze racje. To tylko twoja nadinterpretacja moich wypowiedzi.
Mogę się mylić co do tych wymiarów, ale takie jest moje zdanie i proszę cię uszanuj je, i nie pytaj skąd jak dlaczego na co a po co.

Adoptowałem te mniejsze pomieszczenie, ponieważ gdybym wziął się np. za stodołę, to sama wymiana dachu + 3 pary drzwi zjadłyby mnie już na samym starcie. ..a ja akurat nie mam aż takich pieniędzy.
Jeśli adoptujesz (przerabiasz) stary budynek, to niektóre zmiany wymagają wstawiania podpór, wyburzania i znowu murowania, czyli kombinowania i czasem większych nakładów pracy niż postawienie nowego, a i tak nie wyjdzie to tak jakbyś tego chciał.
Jeśli budujesz warsztat od fundamentu (więc masz dość spory zasób gotówki) to możesz wszystko dobrze rozplanować nawet w najdrobniejszych szczegółach. ...jeśli jechałbyś do salonu po nowe auto za 100 000zł, to czy pożałowałbyś dołożenia trzech tysiączków na jakiś dodatkowy pakiet wyposażenia? Bo dla mnie kupowanie drogiego auta w okrojonym wyposażeniu (aby "pare" złotych zaoszczędzić) jest trochę śmieszne. :)

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
236
Miasto
Xxx
Panowie, za ok 2 tyg będę ocieplał dach. Niestety robie wszystko na odwrót :D zamiast wykańczać od góry to robie od dołu czyli najpierw płytki na podłodze, pozniej na ścianie a teraz ocieplenie dachu.
Co do technologi wykonania to będzie włna folia itp itd, warstwą widoczną i wykańczjącą będzie blacha trapezowa / elewacyjna http://www.budmat.com/pl/produkt/trb-81170-profil-elewacyjny-blachy-trapezowe-8 i zastanawiam się nad kolorem. co myślicie żeby zrobić na czarno ?:D :D w sklepach i galeriach handlowych, pod czarnym stropem można wiele ukryć, a i brud będzie mniej widoczny :D na zdjęciu urywek dachu. w grę wchodzi jeszcze szary . Pozdrawiam

Załączniki

• IMG_20171228_102932_1CS.jpg
    IMG_20171228_102932_1CS.jpg
    2,3 MB · Wyświetleń: 61
Do góry Bottom