• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

C5 2.0 HDI 140KM korekty wtrysków

21cdx

Nowy
Punktów
0
Witam
C5 2.0 HDI 140KM 2011 r. przebieg 230tys. Problem dotyczy podwyższonego zużycia paliwa oraz z wydechu wyraźnie czuć zapach spalin. Stojąc obok samochodu przy uruchomionym silniku śmierdzi i spaliny są wyraźnie wyczuwalne. Filtr fap był prany ale niestety nie pomogło, egr też był oczyszczony i nie przycina się. Zostały sprawdzone korekty wydatków (wtryski Delphi jednostka Ms milisekundy) które załączam. Pierwsze zdjęcie to korekty przed czyszczeniem preparatem Liqui moly diesel spulung do czyszczenia wtrysków, drugie to już po użyciu preparatu. Silnik był uruchomiony bezpośrednio na preparacie, 2 puszki.

Czy te korekty wskazują na konieczność sprawdzenia wtrysków i same wtryskiwacze mogę być przyczyną wyższego spalania i smrodu spalin?

Załączniki

• Po.jpeg
    Po.jpeg
    236,7 KB · Wyświetleń: 49
  • Przed.jpeg
    Przed.jpeg
    290,6 KB · Wyświetleń: 50

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1627
ale to zadziwiające... spaliny z wydechu śmierdzą jak spaliny...

sprawdź te wtryski na początek

21cdx

Nowy
Punktów
0
A jakie powinny być prawidłowe korekty wtrysków Delphi? Żeby mieć jakiś punkt odniesienia.

Nie wiem czy dobrze interpretuje ten pomiar, ale wydaje mi się że z wtryskiem z 2 cylindra może być problem bo tam korekta jest na + czyli dostaje chyba większą dawkę paliwa a na pozostałych jest - czyli zmniejsza dawkę żeby to skompensować?

Może ktoś poleci jakiś sensowny warsztat, gdzie znają się na rzeczy i rzetelnie to sprawdzą na Śląsku? Najlepiej okolice Katowic

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1627
Nie wiem czy dobrze interpretuje ten pomiar, ale wydaje mi się że z wtryskiem z 2 cylindra może być problem bo tam korekta jest na + czyli dostaje chyba większą dawkę paliwa a na pozostałych jest - czyli zmniejsza dawkę żeby to skompensować?

ale namieszałeś :) dla uproszczenia (choć tak wcale nie jest!) umówmy się, że ciśnienie paliwa jest stałe. jak regulować ilość paliwa wtryśniętego do cylindra? czasem otwarcia wtrysku.

korekta z plusem oznacza, że wtryskiwacz jest otwierany dłużej niż wynosi wyliczona wartość. bo wtryskuje za mało paliwa i trzeba dodać czasu, żeby dawka (objętość) była taka sama wszędzie.

ujemna korekta to natomiast lejący wtryskiwacz. ponieważ wtrysk w tym samym czasie podaje za dużo paliwa trzeba czas skrócić, żeby dawka (objętość) była wszędzie jednakowa.

A jakie powinny być prawidłowe korekty wtrysków Delphi? Żeby mieć jakiś punkt odniesienia.

teoretycznie w idealnym świecie gdzie żyją jednorożce: zero.

czy zablokowali ci googla?

Do góry Bottom