jeszcze jedno:d nie wiem jak czy Ty palisz fajki ale ja popiol to do popielniczki i do nie zjadam:dBoze ty tez nie rozumiesz co czytasz? Ja zaslepilem EGR zeby sprawdzic czy plywanie na obrotach to wina tego plywania parametrow EGR. I okazalo sie ze tak. Po zaslepieniu jest ok jak nalezy. Tak wiec blaszka poszla won i czekalem na nowy EGR!PogotowieSamochodoweUK, jesli piszesz ze EGR mozna sobie od tak zaslepic to masz blade blade pojecie o HDi, FAP i tu musze potwierdzic slowa Dejnekomirka. EGR to polowa sukcesu w oczyszczaniu spalin. Bierze tez udzial w procesie wypalania FAP tak samo jak by-pass ktory pozwala nie schladzac powietrza w intercoolerze i tym samym podniesc temperature spalin do temperatury. Zaslepic EGR to skrocic o polowe zywotnosc FAP i dostac w nagrode dyskoteke check engine na desce. Dejnikomirek slusznie napisal ze powinienes cos poczytac o sterowaniu silnikow grupy PSA. Dejnikomirek jedna uwaga, producent filtrow nie przewiduje ich mycia i czyszczenia w jakikolwiek sposob ze wzgledu na szkodliwe zwiazki ceru chociaz wiele osob cos takiego praktykuje.
No kur...a chociaz Ty Marku uzywasz rozumu i nie piepszysz bez myslenia i za to tez Cie cenie bo zawsze stawiasz sprawe jasnoMacie wiele racji , ale ... to co jemy tez jest niewiadomego pochodzenia . Nie uwazam że usuwanie komponentów silnika typu EGR czy FAP jest słuszne ale klient chce taniej jeździć starym autem bo go nie stać na nowe auto czy części .. i tyle w temacie ..

). Pogotowie samochodowe widać nie czytają Cię koledzy ze zrozumieniem. A moja jakaś tam znajomość chemii pozwala mi przyznać co do Cedru i Max'owi iDejnek'owi po części rację, o ile cedr w butelce nie jest za zdrowy to już po przejściu do fap'a poddany kilku procesom "obróbki"
tworzy związek raczej nie szkodliwy, bo jak by "zieloni" i sanepid, i inne instytucje zareagowały na wydobywające się te "prawie jądrowe" związki z rury samochodu do środowiska, bo przecież nie ma żadnego filtra wyłapującego cedr a nie cały się osadzi w fap'ie. Pozdrawiam!
i nie widzę w tym nic złego, a wręcz przeciwnie nieraz odpowiedź co boli autko staje się oczywista 

Ja nie wiem co do tego ma policja. Dostałeś pałą od nich ze tak ich nie kochasz?A sugerowanie to juz zakrawa na policyjna bezczelnosc.
a mi się chce płakać że bracia Słowianie tak się kłócą o nicA mi się śmiać chce![]()

Czy mnie stac czy mnie nie stac to malo wazne.... a mowisz ze napisalem o fizycznym wycieciu (jako ze wycielem) to prosze o cytat.... Napisalem ze w swoich autach wycinam a ja od lat uzywam TDI bo prowadze niezalezny serwis VAG i z tad mam praktycznie caly sprzet nastawiony na VAG a do innych mam AC bo nic wiecej mi nie trzeba jak narazie. A i cytuj prosze jak coz zarzucasz ale zamknij dziob prostaku.Martinstan, popatrz wiatraki sa tez eko i jednak ludzie nie chca kolo nich mieszkac. Opinii na temat silowni wiatrowych jest tyle co samych wiatrakow. Niemniej jest to wielke bydle ktore sila rzeczy drga, wszyscy maja po czesci racje i przeciwnicy i zwolennnicy wiatrakow chociaz brakuje po prostu racjonalnego rozwiazania problemu czyli odpowiednich lokalizacji dla takich silowni.
Cedr to takie drzewo. Izotopy ceru powstajace w procesie wypalania filtra sa rakotworcze. Nie na darmo w oficjalnych dokumentach nie napisali "jak masz zapchany fap to umyj sobie myjka w domku i ciesz sie nowym FAP-em za 1% ceny nowego. Znam wiele przypadkow wymian suchych i mokrych fapow w autach na gwarancji, myslicie ze gdyby mycie bylo zalecane przez serwis to oni by tego nie umyli tylko wlozyli pare tys zeby ucieszyc klienta? Serwisy sa od tego zeby zarabiac a nie zeby wydawac, tak jest w Polsce ale nie slyszalem zeby w serwisie citroena w niemczech myli fapy na gwarancji lub po.
PogotowieSamochodoweUK czytalem i nie napisales ze zaslepiasz w celach diagnozy a moja wypowiedz byla w kontekscie FAP.
Ja nie mam problemu z czytaniem ze zrozumieniem, Ty masz problem z jakas dziwna ambicja. Walniety egr widac po przeplywie powietrza, zaslepienie na chwile to tez dobra metoda ale wiekszosc nowoczesnych diesli odczyta jednak blad przeplywu i wywali check.
Dejnekomirek mam dostep do serviceboxa PSA, pozycja "płukanie" nie wystepuje. Nieudana regeneracja to wymiana. Jesli znajdziesz mi ta instrukcje w servicebox albo innym oficjalnym dokumencie serwisowym to stawiam wodke. Tyle ze nie znajdziesz.
Co do szkodliwosci juz napisalem, azbest tez byl przez lata materialem uznanym za wybitnie doskonaly, ktos zapomnial powiedziec tym co go przetwarzali ze jak zabetonowany to bezpieczny ale jak mielony i przetwarzany to nie bardzo. Moze i sporadyczny kontakt z myciem fapu nie zabija, niemniej nikt oficjalnie nie napisal "wymyj i sie ciesz czystym fapem". Jak chcesz wysle zapytanie do citroena i wkleje tu odpowiedz od nich
Napisalem wczesniej ze to dyskusja bez sensu, wy opieracie sie na doswiadczeniu typu "umylem i to mnie nie zabilo", ja nie odkrywam ameryki bo wszytsko co napisalem ktos opracowal i sie pod tym podpisal i ma to podstawy w oficjalnych dokumentach.
PogotowieSamochodoweUK, jeszcze dodatek do Ciebie, przeczytalem post i kultury to brakuje Tobie raczej, cytowac nie bede.
Za to upewnilem sie ze nie napisales slowa o "testowym zaslepieniu egr" za to napisales o "fizycznym wycinaniu egr" oraz "egr otwiera sie i zamyka jak szalony". Dodam tez ze skoro UK, to nie stac Cie na lexie? to innym poziom diagnozy w stosunku do AC, AC nie jest czasami idealnie przetlumaczony.
Ja nie wiem co do tego ma policja. Dostałeś pałą od nich ze tak ich nie kochasz?
Nie chce mi sie dalej pisac o tym, to walka z wiatrakami. Jak ktos ma racje to mu ja przyznaje, ale nie przyznam nikomu racji kto nie ma innego uzasadnienia niz "oni to zrobili i zyja".
No nie ani troche....Nie napinam sie, nie wyzywam nikogo, i nie oceniam....

Prosiles to maszNotabene ja w swoich autach wycinam EGR calkowicie fizycznie a nie tylko zaslepiam.
pogotowieUK tu jest taki wlasnie problem ze jedyny argument w Twoich postach to "prostak", idz szukac roboty w posredniaku" ect ect
to z posredniakiem napisales dejnekomirkowi.
Smutne jest to ze tacy ludzie buduja opinie o polakach za granica. Dejnekomirek jakos kulturalnie potrafi sie spierac.Jacy bracia:d On jest czarny, przynamniej na tym malutkim zdjeciua mi się chce płakać że bracia Słowianie tak się kłócą o nic
VAG-owiec
no kurde, nic! CZarny z jukej napisal ze on jest vagowcem, i ze wszytsko ma pod vaga, i pewnie klucze i podnosniki tez.