• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

C5 2.0 HDI kontrolka DPF

• Thread starter PogotowieSamochodoweUK
  • Rozpoczęty
P

PogotowieSamochodoweUK

Prosiles to masz:) pogotowieUK tu jest taki wlasnie problem ze jedyny argument w Twoich postach to "prostak", idz szukac roboty w posredniaku" ect ect:) to z posredniakiem napisales dejnekomirkowi.
Mam jeszcze jedna teorie, moze Ty zapomniales jak sie mowi i pisze po polsku i juz nie wiesz co tu napisales:) Smutne jest to ze tacy ludzie buduja opinie o polakach za granica. Dejnekomirek jakos kulturalnie potrafi sie spierac.

Jacy bracia:d On jest czarny, przynamniej na tym malutkim zdjeciu:D VAG-owiec:)
A ja mam jedna jedyna teorie ze ty nie potrafisz czytac ze zrozumieniem hahahah

Chlopie, zacytowales cos co nie ma zwiazku z citroenem C5 od klienta o ktorym byla mowa.
W C5 zaslepilem egr w celu wykluczeniu elementu ktory mogl powodowac zaburzenia.

A w swoich TDI wycinam mechanicznie i programowo. Ba, klientom wycinam te ustrojstwa w TDI bo w TDI to nie ma zadnego znaczenia procz nizszej emisji gdzie w dieslu nie mierzy sie emisji (przynajmniej tu gdzie jestem) a jedynie poziom zadymienia przy 3500rpm.

Och ci forumowi bywalcy... no jezdzcy internetu, a ich mistrzowski skil cytowania wali na glowe nie tylko ich samych ale takze zamieszanych w cala ''dywagacje'' o tym co im sie wydaje choc napisane jest wyraznie cos innego.

Czy ty naprawde nie rozumiesz ze mowisz nie na temat?

A ztym posredniakiem to sory, moze nie zrozumiale... juz wyjasniam. Byl taki serial z ''Ferdkiem'' i jak wiadomo byl debilem a zona mu ciagle mowila zeby szedl do posredniaka. Z tad prosilem ciebie i innego jezdzca mocy internetowej zebyc przestal grzmocic w kable i szedl tam gdzie takie asy powinny sie udac.

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
wydłubać dpf wgrać softa only 600 pounds i problem znika

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Czytam watki i jakaś się pogubiłem ,
Zacznijmy od tego jak system sprawdza np w PSA temat DPF
- ma zadany algorytm pomiaru różnicowego ciśnień na końcu DPF i poczatku i na tej podstawie określa czy jest i na ile jest zapchany , można powiedzieć że to zwężka bo pewnie jakby tam blachę z dziurami dać która by miała parametry przepływu takie żeby system widział ze jest np pusty czy do polowy zapełniony to tez by poprawnie działało z punktu widzenia systemy sterownika . Nie wiem tego nie robiłem i nie będę robił. to podałem jako przykład jak system dozoruję DPF .
Przy dodatkach ze kolei system wylicza ile paliwa nalałeś i wtryskuje proporcjonalną ilość dodatku . Kalkulator nie mierzy stanu faktycznego jedynie wylicza ile razy psiknął dodatku i po tym 100 czy 200 wychodzi mu ze się wypsikał , powinno się nalać dodatku fizycznie a potem poinformować kalkulator ze uzupełniłem tyle a tyle .. i system wie ze znowu może sobie psikać , ciekawe ze system psika dodatkiem dopiero wtedy gdy dolejesz powyżej 10l paliwa . Jeśli system stwierdzi ze dodatku nie ma uruchamia tryb ochrony silnika czyli no ogranicza np. obroty do 3500 .
Radosna twórczość programistów którzy wycinają z programu jego fragmenty budzi moje mieszane uczucia bo pisząc czasem programy na mikrokotrolery ATmela bo te lubię, mam kody wynikowe po kompilacji malutkie w stosunku do bin odczytanych ze sterowników z jakiegoś samochodu . Nigdy nie widziałem listingu oprogramowania sterownika diesla ale pewnie ma linijek kodu na ksiazkę .
O EGR kiedys napisze bo mi sie wena wyczerpała

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Widzisz zacznij patrzeć z punktu widzenia sterownika i programisty który napisał program . To chciałem przekazać pisząc powyższe

P

PogotowieSamochodoweUK

No ja z programowaniem nie mam nic wspolnego wiec to patrzenie z ''tego'' punkturaczej jest malo realne dla 99% mechanikow ;)

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Pogotowie przecie Ty VAG-owiec i stroisz motory i nie masz pojecia o programowaniu?:) VAG to poj* instytucja gdzie polowa rzeczy po wymianie trzeba kodowac. Niedlugo nawet wymiana zarowki bedzie wymagala kodowania:)

P

PogotowieSamochodoweUK

Ale kto mowil ze ja stroje?
Ja robie mechanike a stroi Dynosoft w pl lub dervtuning w uk.

Pogotowie przecie Ty VAG-owiec i stroisz motory i nie masz pojecia o programowaniu?:) VAG to poj* instytucja gdzie polowa rzeczy po wymianie trzeba kodowac. Niedlugo nawet wymiana zarowki bedzie wymagala kodowania:)
Zarowki sie adaptuje w biksenonach i w drzwiach w nowych a6 ;)

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Zarowki? Nie lampy po wymianie na inne, np xenon na bi-xenon? Ja lampe wyjmuje, zmieniam zarnik i wiesz, swieci, bez kodowania.

P

PogotowieSamochodoweUK

Zmien bixenon w a6 2012 w gore ten z przetwornica za 1500zl jeden i zobaczysz jak pieknie bedzie ci blyskac... nie bedzie bez adaptacji.

Edzio

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Londyn
tak na przyszlosc dodam ze ktos glosno reklamuje lub mowi o tym ze usuwa dpf fap czy kata i podaje swoje namiary warsztatu jest osoba niepowazna bo usuwanie jest nie legalne w europie. Pogotowieuk gdy w wartosciach aktualnych pokazuje ci ze additive liquid masz 8g a naprawde masz go 2l powinienes zrobic reset wartosci bo zbiorniczek additiv nie dziala tak jak bak paliwa ze po dolaniu odrazu wartosc wzrasta natomiast warto wiedziec ze przy kazdym otwarciu klapki wlewu paliwa pompka pompuje additive do paliwa, i to bzdura ze ciecz wystarczy na kilka lat bo sam uzupelnialem go w taxi citroen c4 2013 rok z przebiegiem 50tys mil. klient namietnie uzupelnial paliwo. co do dpf samochody funkcjonowaly dobrze i na tyle zatrzymuja one czastki stale zeby potem trzeba bylo to wypalac i auto stoi 20min przed warsztatem i dym leci jak z palacych sie opon to faktycznie brawo i chwala dla dpfa.

Do góry Bottom