• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Caddy 1.9 tdi BLS problem z odpaleniem po rozgrzaniu.

tomas92

Nowy
Punktów
1
Miasto
Wrocław
Witam.
Czy ktoś z was mialby jeszcze pomysł co moze być przyczyną w tym temacie?
Na zimnym odpala dobrze. Nie generuje żadnych błędów. Ale gdy rozgrzeje sie do temperatury pracy po zgaszeniu i ponownym odpaleniu od razu odpali ale z lekkim zająknieciem. A gdy zostawimy go rozgrzanego dosłownie na kilka minut to mozna kręcić w nieskończoność i nic. Dopiero gdy wystygnie odpala znow na strzała.
Czujnik temperatury silnika, paliwa, powietrza dolotowego sprawdzone, ok. Czujniki predkosci walka i wału korbowego wykluczone. Korekcje wtryskiwaczy około -0,1/ -0,1 / -0,1 / +0,5 . Wyregulowalem jeszcze i dałem nowe gumki. Pompa wstępna przy glowicy wykluczona. Korygowałem troche synchronizacje wałka i tez bez zmian. Wreszcie elektryk podpowiedział ze potrzeba w tych silnikach zwiekszyc dawke rozruchową ale to tez nic nie zmieniło. Czy ktos mnie oświeci?

Witam.
Czy ktoś z was mialby jeszcze pomysł co moze być przyczyną w tym temacie?
Na zimnym odpala dobrze. Nie generuje żadnych błędów. Ale gdy rozgrzeje sie do temperatury pracy po zgaszeniu i ponownym odpaleniu od razu odpali ale z lekkim zająknieciem. A gdy zostawimy go rozgrzanego dosłownie na kilka minut to mozna kręcić w nieskończoność i nic. Dopiero gdy wystygnie odpala znow na strzała.
Czujnik temperatury silnika, paliwa, powietrza dolotowego sprawdzone, ok. Czujniki predkosci walka i wału korbowego wykluczone. Korekcje wtryskiwaczy około -0,1/ -0,1 / -0,1 / +0,5 . Wyregulowalem jeszcze i dałem nowe gumki. Pompa wstępna przy glowicy wykluczona. Korygowałem troche synchronizacje wałka i tez bez zmian. Wreszcie elektryk podpowiedział ze potrzeba w tych silnikach zwiekszyc dawke rozruchową ale to tez nic nie zmieniło. Czy ktos mnie oświeci?
Nie słuchaj tych pseudo znawców. Zrób hot mapę i po temacie

Punktów
0
Koko93, doszedłes co było powodem? Mam dokładnie takie same objawy tyle ze ja po zrobieniu hot dawki i korekcji obrotow przy odpalaniu i nadal problem.

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
113
Miasto
Świdnica
to ty masz problem z czujnikem położenia wału :p

Punktów
0
Czujnik wału wymieniany, widzi obroty jak nie chce odpalić, może troche niskie bo 210obr ale korekta obrotow zrobiona w mapie.

Punktów
0
Rozrusznik zrobiony i kreci 310 obrotow, nadal po rozgrzaniu powyzej 90C i odczekaniu 5min nie pali, a wystarczy odczekac az ostygnie do 70C i pali na strzała. Wiec to raczej nie kwestia schodzacego paliwa.

Do góry Bottom