• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

ccrt 700 problem z wpisaniem kodu

concor

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stargard
Witam
Po odłączeniu akumulatora gdzieś zagubiłem kod i zanim odnalazłem w dokumentacji to wpisywałem błędne kody 7 razy.
Obecnie po włączeniu radia wyświetla się komunikat SAFE, a po kliknięciu przycisku AS pojawia się komunikat RADIO SAFE.
Nie wiem jak sobie poradzić żeby uruchomić radio, jeździłem trochę z komunikatem SAFE i również z komunikatem RADIO SAFE ale dalej nie mam możliwości wpisania kodu.
Samochód trzymam pod blokiem i nie mam jak zostawić z włączoną stacyjka i włączonym radiem.
Proszę o pomoc.

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Procedura wygląda tak. Włączasz zapłon , wciskasz AS i trzymając go włączasz radio, puszczasz po około 5 sek (sygnał bip). Powinna się pojawić możliwość wpisania kodu . Jeśli się nie pojawi to zostawiasz tak na kilka godzin, przy odrobinie szczęścia pokaże się po 20 min. Wpisujesz kod klawiaturą numeryczną telefonu i po 4 cyfrze pojawia się pod kodem napis OK , wtedy wciskasz gałkę głośności, ona działa jak Enter.
Jeśli po wciśnięciu jej pojawi się znów SAFE to znaczy że kod był zły . Po 10 próbach czyszczenie pamięci eprom u elektronika;)

concor

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stargard
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Dziś zaprowadziłem moją "Zoskę" do warsztatu gdzie w zamkniętym garażu jest możliwość pozostawienia na noc włączonego zapłonu i włączonego radia w celu odbycia obowiązkowej przerwy, która może trwać nawet 10 godzin.
Jednak mechanik się uparł, że wystarczy jak kluczyk w stacyjce będzie przekręcony na pierwszy poziom w którym kontrolki się nie świecą.
Jutro jadę o godz. 08:00 i się przekonamy czy mechanik miał rację czy, ja i trzeba było włączyć zapłon ?
Pół roku bez radia to już za wiele dla mnie - :)
Pozdrawiam

concor

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stargard
Niestety mechanik nie miał racji i pozostawienie na 12 godz. włączonego radia z przekręconym kluczykiem w stacyjce na pierwszy poziom nie przyniosło żadnego efektu.
Dalej jest komunikat "Safe" i po kliknięciu na AS " Radio Safe".
Koniecznie trzeba pozostawić na 10 godz. z włączonym radiem i przekręconym kluczykiem w stacyjce na drugi poziom w którym zapalą się kontrolki.

kubowski

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Białystok
ehhh panowie
stacyjka musi być włączona do momentu w którym załącza się radio więc wystarczy pozycja 1
SAFE 7 oznacza siedem błędnych prób na 10 możliwych więc jeszcze 3
Kolego concor, a pytanie podstawowe do ciebie - czy radio prawidłowo reaguje na przekręcenie stacyjki ?? (to znaczy wyłącza się z chwilą wyjęcia klucza ze stacyjki i załącza się w chwili przekręcenia do kontrolek ) ???

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Sorry, że się wpiernicze, ale na ktoś wsadzik gdzie nie będzie trzeba kodu? Bo ma trafić do mnie taki wynalazek na dniach... No i czy ktoś wie jaką tam pamiątkę szukać?

concor

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stargard
Kolego Kubowski - Tak radyjko reaguje prawidłowo, włącza się po przekręceniu stacyjki na I poziom i wyłącza się po wyłączeniu stacyjki.

kubowski

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Białystok
wiec widzi prawidłowo kiedy kluczyk jest przekręcony zaś plus po stacyjce w pozycji II i I dla radia jest nie zmienny
dlatego info o tym iż musi być przekręcony do kontrolek wkładamy między bajki
Ratuje cię albo dobry elektronik z programatorem i reset licznika błędów
albo większa doza cierpliwości w czekaniu na przekręconej stacyjce

Do góry Bottom