• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Cena czynnika

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
W moim rejonie też są tacy jak Ty, co to serwis klimatyzacji traktują jako reklamę swojego warsztatu mechanicznego, czy wulkanizacyjnego, dlatego więc zabieranie przez Ciebie głosu w sprawie cen obsługi klimatyzacji nie wnosi nic merytorycznego do prowadzonej dyskusji. Jakbym u siebie patrzył na rynek musiałbym robić za 49,90 serwis z ozonowaniem. Jednak u mnie to nie reklama i chciałbym aby zarobić na koszty i amortyzację sprzętu, bo w sprawach motoryzacyjnych zajmuję się tylko klimatyzacją. Jak mam robić coś, co z założenie nie przyniesie mi zysku, to wolę niech sobie maszyna odpoczywa. Wiem, że za reklamę trzeba płacić, ja robię to mediami, a Ty klimatyzacją, więc Twoje kalkulacje są inne.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Zgadza się. Jak ktoś się specjalizuje w klimatyzacji to denerwują go tacy jak ja czy inny mechanicy. Ale niestety jest to część mechaniki i z całym szacunkiem nie trzeba być nie wiadomo jakim specjalistą żeby ją naprawiać. Kwestia narzędzi, bo rozumiem że macie hamownie, sterowniki PWM do zaworów, tlen i acetylen do spawania, zakuwarki przewodów, trzy stacje do obsługi i inne takie... A suma sumarum w zimę jak nie ma roboty to dorabiacie na klockach czy wymianach oleju :p klima w tym momencie to rzecz powszechna, żeby sie specjalizowac trzeba mieć dosłownie wszystko.

Autodiagnostyka

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Wieluń
Zobaczymy jak będziecie robić po 100zl jak wam się te cenne zapasy pokończą.Zacznie się biadolenie.A po za tym jeszcze trzeba podliczyć inne koszty jak VAT oto no chyba ,że nie wystawiacie faktur do usługi jaka wykonujecie.W co wątpię.U mnie wjazd na stanowisko kosztuje 20zl czy się to komuś podoba czy nie.Na brak klientów nie mogę narzekać.Fakt może to dlatego że nie robię w garażu a 400 metrowym powierzchniowo warsztacie.I nie mam nic tutaj do ludzi z branży którzy pracują w małych garażach bo też zdążają się specjaliści.Ale staram się szanować.Wole konkurować profesjonalna obsługa i uslugami a niżeli cena....Wydaje mi się że cenę trzeba podnosić bo drożeje wszystko ,a nie stać w miejscu.

Ostatnia edycja:

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
A tu się zgodzę że trzeba cenę podnosić. Podnioslem wszystkie ceny prócz klimy :) A zapasów nie mam. Kupuję na bieżąco. Jak będę kupował gaz drożej to i cena pójdzie w górę

Cykadaaa123

Początkujący
Punktów
0
Jestem jednym z tych, którzy mają zapas gazu. Nie zamierzam przez to serwisowac po zeszłorocznych stawkach. Zwykły strzał w kolano. 100 zł podpiecie maszyny i 20 zł setka gazu. Podkarpackie.

N.O.R.

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
35
Miasto
Suwałki
U mnie już się zaczął sezon na klimę dwa tyg. temu, nadal utrzymuje 100zł za podpięcie i 25zł za 100g., nikt nie płacze i płaci. Ultradźwięki podwyższam z 50 na 70zł. Moja logika jest taka że może i będę miał mniej klientów ( może ale nie wskazuje na to ) ale za to mniej się narobię i bardziej się skupie na tym co robię.

Autodiagnostyka

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Wieluń
Biznesy życia aż do chwili gdy przyjdzie kupić legalnie na fakturę w hurtowni gazik i się z niego normalnie rozliczyć.

Krzychu78

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Iłża
Na serwis klimatyzacji wystawiacie zawsze fakture czy można też na paragon tą usługe robić?

N.O.R.

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
35
Miasto
Suwałki
Faktura tylko na życzenie, zawsze paragon, wpis do zeszytu, a czynnik z hurtowni i rozliczenie co roku dla wścipskich.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Mniemam, że te serwisy wykonywane są teraz w ciepłej hali, bo inaczej to osuszanie i sprawdzenie skuteczności można sobie darować. Chyba, że robimy na sztukę.

Autodiagnostyka

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Wieluń
Na hali mam o tej porze jakieś max 12 na plusie.Osobiscie myślę,że to wystarczy.Program próżni przestawiony na 40 minut.Latem zmieniany na 20 minut.

junior74

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Kraków Nowa Huta
Na serwis klimatyzacji wystawiacie zawsze fakture czy można też na paragon tą usługe robić?
Bezpieczniej jest na Fakturę tak abyś miał dokładnie komu napełniłeś Może być imienna ja dodatkowo wpisuję nr rej pojazdu W razie kontroli nie będą się czepiać bo masz dokładnie opisane komu co i jak

Ja będę kasował 180 brytto i nie będę wnikał ile czynnika dałem
Dodatkowo ozon 50 brutto
Wymiana filtra 30-60 brutto
Tak aby na całości było 250 minimum
dobrze ktoś napisał że dochodzi cała masa akcesoriów których się nie wlicza a trzeba to kupić przecież
Myślę że i tak w sezonie będzie ponad 350 cena

Ostatnia edycja:

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Bardzo niesprawiedliwe dla Klientów. Może i sumarycznie jakoś wyjdziesz, bo niektóremu autu wlejesz 45g, a drugiemu 650g, to wyjdzie, że ten ze szczelniutkim układem będzie płacił za ogół. Raj dla grupy osób, które nie chcą naprawiać układu i starcza im pełny ładunek czynnika na 4 miesiące, przyjedzie na koniec maja i klima chodzi mu do końca września. Próba prózniowa przechodzi, ale gdzieś przeciek jest. Niech zapłaci za czynnik, to się teraz zastanowi.

Autodiagnostyka

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Wieluń
Panowie ,a jakie u Was np jest zapotrzebowanie na pewny gaz w butlach 13,6kg w kwocie 1500zl?Oczywiście wszystko fabrycznie zaplombowane i nie grzebane?

Autodiagnostyka

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Wieluń
Ale pewny jest?Bo przyznam ze zaplombowany juz udalo mi sie kupic z rozpuszczalnikami w srodku zamiast gazu.Wydaje mi sie ze 1500zl za 13,6 kg to uczciwa cena wiec wziolem na czarna godzine tym bardziej ,ze jakies 6 lat temu tez byl problem i z niego korzystalem..Na analizatorach to on czysciejszy jak ten polski.I nie piszcie mi ze mozna kupic pewny za 900zl zy mniej bo dobrze wiemy,ze to fikcja i wyciaganie kasy a towaru brak albo propan w butlach.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
Pewny. Ja i całą okolica z niego korzystamy. Pochodzenia nie znam ale wiem że na Ukrainie ic sprzedaje ten sam gaz po 400 zl za butlę. Resztę można sobie dopowiedziec...

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Fikcja nie jest. Jedziesz na Ukrainę, kupujesz w legalnej firmie oryginalny czynnik chiński w butlach w specjalnych kartonach i jak masz układy, to Ci specjalista Ukrainiec przewiezie to do Polski za 35 USD/butla. Cała impreza wyjdzie ok. 400-500 zł butla. Oglądałem takie cudo i jestem pewien, że jest to 100% oryginał, jaki jeszcze nie tak dawno używałem zaopatrując się w niego we firmie Centrum Klima w Warszawie. Przed wprowadzeniem uregulowań przez UE firma ta wyzbywała się tego czynnika w bardzo atrakcyjnych cenach przy większych zakupach, więc zrobiłem zapas, jeszcze trochę mi zostało, ale r410. Za cenę 1500 jak piszesz, to mogę jeszcze kupić w Linde. A że propan się pokaże na rynku to jest to 100%. Techniczny r290 bodajże jest bezwonny i bez analizatora nie do odróżnienia od r134a, chyba, że zrobisz próbę ognia.

Do góry Bottom