• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Cena czynnika

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Już widzę ten wysyp stacji do obsługi klimy na alledrogo hihi....
Właśnie na to liczę. Miałem kupować stację na początku roku ale jak zobaczyłem wzrost cen 134 to zdecydowałem, że poczekam aż sprzęt stanieje :D ... Stodolniki zaczną się pozbywać bo przecież "w tym kraju nic już się nie opłaci"... nawet na czarno im już się nie kalkuluje... A ładowanie do układu LPG to jak wycieranie szkłem dupy - dosłownie... :D

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Przynajmniej mam pewność, że mam 100% gaz, bo tak bym musiał zaprzestać plombowania portów swoimi plombami termokurczliwymi, bo jak by się coś stało to bym się nie wypłacił.

junior74

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Kraków Nowa Huta
U mnie na chwilę obecną 100zł +20zł/100g ale sytuacja rozwija się dynamicznie.
Tzn za 100g dodatkowego co dobijasz 20 zł po ogciągnięciu?
Np. maszyna wyciągła 200g a układ ma 500g to jak liczysz?
100 zł obsługa
300g dobijasz czyli 60zł
Całośc obsługi wychodzi 160 zł?
A jak wyjdzie tylko 50g czynnika że trzeba dobić to całość usługi wyjdzie 120 zł?

Autodiagnostyka

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Wieluń
Misiek z całym szacunkiem do Ciebie,ale czy nie myślałeś o tym że może masz za niska stawkę?No chyba ,że wy taki rynek macie w Twoim regionie Polski?

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Chłopaki kupili butle po starej cenie stąd też taka rozbieżność za sprzedaż czynnika połączona z obsługą. Dziś kg kosztuje brutto 180 pln. Wyczytałem, że w 2023 R134a wycofają z rynku Europejskiego.

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2822
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Misiek z całym szacunkiem do Ciebie,ale czy nie myślałeś o tym że może masz za niska stawkę?No chyba ,że wy taki rynek macie w Twoim regionie Polski?
Nie wydaje mi się aby 100zł za podłączenie maszyny była niską stawką. Do gazu przecież nie dopłacam, w sezonie zapewne cena podskoczy proporcjonalnie do wzrostu ceny zakupu gazu.

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Pytanie czy wszyscy co kupują ten gaz w dobrych cenach z olx i podobnych aukcji kupuja rzeczywiście czyste R134a... pozniej w sezonie sie okaże, że klimatyzacje nie maja wydatku bo w butlach byla mieszanina 60 proc tetrafluoroetan a reszta to azot i pokrewne...

dominik.mar

Gaduła
Punktów
49
Miasto
Ruda
Nie bierz tego osobiście, ale zastanów się co robisz. Owszem są analizatory, ale widzę, że nie prowadzisz stricte serwisu klimatyzacji, jest to pewnie zajęcie dodatkowe, przez co wątpię, że jesteś w posiadaniu analizatora czynnika za 10k pln to raz. Dwa, sam sobie strzelasz w kolano, kupiłeś taniej? Brawo, punkt dla Ciebie, rób normalnie i ciesz się większym zarobkiem. Trzy, próbujesz konkurować ceną czynnika w czasie kiedy na rynku w tym temacie aż kipi, bardzo nierozsądne, konkurencja szybko zainteresuje się tą sprawą i zareaguje, bądź pewny. Cztery, masz potrzebę konkurowania cenami przy takich czynnościach jak podstawowy serwis klimatyzacji? Jeżeli narzekasz na brak klientów w sezonie to może trzeba podnieść standard i jakość usług, a nie zjechać z ceną. Diagnostykę, naprawy, wymiany części każdy powinien liczyć jak uważa, ale takie sprawy jak podstawowa obsługa powinny trzymać jakiś poziom cen.
Zależnie od miasta i regionu ceny będą się różniły, to oczywiste, ale moim zdaniem nie powinno to spadać poniżej: obsługa -100zł, za każde 100g-20zł. Ktoś może pozwolić sobie na to by robić drożej, no to super, ale schodzenie poniżej tego poziomu to po prostu głupota. Nie tędy droga.

Autodiagnostyka

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Wieluń
Święte słowa.Gdybym szedł tokiem rozumowania co niektórych tutaj mając zapasy butelek z gazem jakie posiadam jestem w stanie podpinać maszynę za 40zl i liczyć 10 zł za 100g i i tak coś bym tam zarobił tylko pytanie po co tak?By psuć rynek?

Autodiagnostyka

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Wieluń
Mam to tylko w jednej stacji niestety.jest to texa 760R. Powiem szczerze ,że nie wyobrażam sobie nadchodzącego sezonu bez tego ustrojstwa przy dzisiejszych kombinatorach propanowych.Juz w sezonie który był udało mi się zrzucać nieznany gaz 8 razy.Moze nie dużo przy ilościach jakie robię ale jednak.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Nie bierz tego osobiście, ale zastanów się co robisz. Owszem są analizatory, ale widzę, że nie prowadzisz stricte serwisu klimatyzacji, jest to pewnie zajęcie dodatkowe, przez co wątpię, że jesteś w posiadaniu analizatora czynnika za 10k pln to raz. Dwa, sam sobie strzelasz w kolano, kupiłeś taniej? Brawo, punkt dla Ciebie, rób normalnie i ciesz się większym zarobkiem. Trzy, próbujesz konkurować ceną czynnika w czasie kiedy na rynku w tym temacie aż kipi, bardzo nierozsądne, konkurencja szybko zainteresuje się tą sprawą i zareaguje, bądź pewny. Cztery, masz potrzebę konkurowania cenami przy takich czynnościach jak podstawowy serwis klimatyzacji? Jeżeli narzekasz na brak klientów w sezonie to może trzeba podnieść standard i jakość usług, a nie zjechać z ceną. Diagnostykę, naprawy, wymiany części każdy powinien liczyć jak uważa, ale takie sprawy jak podstawowa obsługa powinny trzymać jakiś poziom cen.
Zależnie od miasta i regionu ceny będą się różniły, to oczywiste, ale moim zdaniem nie powinno to spadać poniżej: obsługa -100zł, za każde 100g-20zł. Ktoś może pozwolić sobie na to by robić drożej, no to super, ale schodzenie poniżej tego poziomu to po prostu głupota. Nie tędy droga.

Robię wszystkie naprawy i uwierz mi że w mojej okolicy nie zszedlem poniżej średniej A nawet jestem wyżej. Po sąsiedzku mam zaprzyjaźniony warsztat specjalizujący się w klimatyzacji. Mają tester i każda butlę która kupuję sprawdzam. Nie narzekam na brak klientów. W sezonie 90% napraw to klimatyzacje. Standard i tak podnioslem bo tego nigdy za malo.

Nie wiem czym się przejmujecie. 100zł to jest standard za obsługęA reszta to gaz. Jeżeli kupiłem taniej gaz to czemu miałbym nie być konkurencyjny. Na tym wlasnie to polega. Jak w spożywczym kupią taniej np ser to podnoszą cenę? Oczywiście że obniżają bo chcą być konkurencyjni.

dominik.mar

Gaduła
Punktów
49
Miasto
Ruda
"Jak w spożywczym kupią taniej np ser to podnoszą cenę? Oczywiście że obniżają bo chcą być konkurencyjni." - bzdura , nie tak działają promocje w sklepach. Jak cena baryłki ropy na giełdzie spada, to na drugi dzień masz tańsze paliwo w Orlenie?
Z ciekawości, żeby wiedzieć z kim rozmawiam przejrzałem Twoją stronę warsztatu na facebooku. Wyczytałem tam następujące rzeczy"Koszt kompletnej obsługi to 100zł (w tym jest 200g gazu, każde następne 100g - 10zł) Oczywiście dla mieszkańców Ząbek 10% rabatu" Nic mi do Twoich pieniędzy, bo wole liczyć swoje, ale dla przykładu: przyjechało a4b6. Miało 200g czynnika. Z Twojej oferty wynika, że klient zapłaci dodatkowo tylko 10zł za te 100g, bo 200 ma w standardzie. Zakładając, że to mieszkaniec Twojej mieściny, 110zł -10% rabatu = 99zł. Odejmij od tego VAT oraz dochodowy, weź pod uwagę amortyzację maszyny, koszt czynnika (300g) i olej. Zarobiłeś jakieś 30-40zł. Interes życia.
Wracając jeszcze do standardu, są na tej stronie zdjęcia jak pracujesz, ta maszyna stojąca na trawie i w błocie to już po podniesieniu standardu czy jeszcze przed? O kontroli szczelności przez jedno złącze i świeceniu lampą UV na podwórku przy świetle słonecznym nie wspomnę.

Serio, to nic osobistego, nie znam Cię i nie mam na celu Cię obrazić, ani do niczego namawiać, każdy ma swój rozum. Ale warto czasami zrobić krok do tylu i spojrzeć na coś z szerszej perspektywy, a nie przez pryzmat okienka w drzwiach swojego garażu. Konkurować cenami można gdy się wchodzi na rynek, aby zachęcić klienta, żeby sprawdził Twoje usługi. Później klienta zatrzymuje się wiedzą, jakością usług i podejściem do swojej pracy i do niego samego, takie jest moje zdanie. Myślę, że to wyczerpuje temat. Pozdrawiam.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
jak mam zapas czynnika (bo mam, nawet na 2 lata), to dlaczego mam być sztucznie konkurencyjny. Mógłbym robić serwis z kalkulacją starej ceny, ale tylko jak zalożę, że są to moje ostatnie 2 lata życia. Przecież kiedyś zapas mi się skończy, i nie wiem, za jaką cenę go odkupię. Jeśli ktoś zna datę swojego odejścia z tego świata i chce odzyskać kasę za zakupiony czynnik, to niech stosuje ceny zakupu, a lepiej niech po tych cenach odsprzeda, rzuci robotę i używa świata.
A 100 zł "za samo podłączenie maszyny", to dużo. Dostałeś tą maszynę za darmo? Za darmo robisz coroczny jej serwis? A jak Ci padnie np. pompa i 4k do wydania? A policz ile Ci różnych pierdół doszło i policz kasę za te wszystkie zaworki, czapeczki, analizator, detektory, oleje, barwniki, oringi, porty. Jak masz te wszystkie pierdołki, które szanujący się serwis powinien mieć, to je podlicz i się zdziwisz. Bo pamiętasz może wydatek na maszynę, a te pierdołki się dokupywało stopniowo i się o nich nie pamięta. Daj mi sprawną maszynę za darmo, to wtedy powiem, że 100 zł za podpięcie to dużo.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
"Jak w spożywczym kupią taniej np ser to podnoszą cenę? Oczywiście że obniżają bo chcą być konkurencyjni." - bzdura , nie tak działają promocje w sklepach. Jak cena baryłki ropy na giełdzie spada, to na drugi dzień masz tańsze paliwo w Orlenie?
Z ciekawości, żeby wiedzieć z kim rozmawiam przejrzałem Twoją stronę warsztatu na facebooku. Wyczytałem tam następujące rzeczy"Koszt kompletnej obsługi to 100zł (w tym jest 200g gazu, każde następne 100g - 10zł) Oczywiście dla mieszkańców Ząbek 10% rabatu" Nic mi do Twoich pieniędzy, bo wole liczyć swoje, ale dla przykładu: przyjechało a4b6. Miało 200g czynnika. Z Twojej oferty wynika, że klient zapłaci dodatkowo tylko 10zł za te 100g, bo 200 ma w standardzie. Zakładając, że to mieszkaniec Twojej mieściny, 110zł -10% rabatu = 99zł. Odejmij od tego VAT oraz dochodowy, weź pod uwagę amortyzację maszyny, koszt czynnika (300g) i olej. Zarobiłeś jakieś 30-40zł. Interes życia.
Wracając jeszcze do standardu, są na tej stronie zdjęcia jak pracujesz, ta maszyna stojąca na trawie i w błocie to już po podniesieniu standardu czy jeszcze przed? O kontroli szczelności przez jedno złącze i świeceniu lampą UV na podwórku przy świetle słonecznym nie wspomnę.

Serio, to nic osobistego, nie znam Cię i nie mam na celu Cię obrazić, ani do niczego namawiać, każdy ma swój rozum. Ale warto czasami zrobić krok do tylu i spojrzeć na coś z szerszej perspektywy, a nie przez pryzmat okienka w drzwiach swojego garażu. Konkurować cenami można gdy się wchodzi na rynek, aby zachęcić klienta, żeby sprawdził Twoje usługi. Później klienta zatrzymuje się wiedzą, jakością usług i podejściem do swojej pracy i do niego samego, takie jest moje zdanie. Myślę, że to wyczerpuje temat. Pozdrawiam.
Ceny na stacjach ciągle się wahają i kilka groszy co jest też spowodowane m.in. cena ropy. Jak wiadomo reszta to podatki.
Co do ceny serwisu jest to cena netto a obniżka nie obejmuje ceny gazu. 80zł mam z każdej obsługi. Do tego klimatyzację traktuje jako swoją reklamę. Dzięki temu więcej osób dowiaduje się o moim warsztacie. Źle na tym nie wychodzę i nie narzekam.
Co do mojego standardu chodziło głównie o zwiekszenie liczby stanowisk. Wcześniej nawet biura nie miałem. Na zewnątrz nie mam kostki, a Ty jesteś z tych co oczami kupują? Następne widzisz żeby ktoś tam lampą swiecil? To już jest zwykle czepianie się.
Jestem po przeprowadzce warsztatu więc i nowych klientów muszę do siebie czymś przyciągnąć.
Co do cen w moim warsztacie są na bieżąco porównywane z konkurencją i nie schodze poniżej średniej.
Pozdrawiam.

jak mam zapas czynnika (bo mam, nawet na 2 lata), to dlaczego mam być sztucznie konkurencyjny. Mógłbym robić serwis z kalkulacją starej ceny, ale tylko jak zalożę, że są to moje ostatnie 2 lata życia. Przecież kiedyś zapas mi się skończy, i nie wiem, za jaką cenę go odkupię. Jeśli ktoś zna datę swojego odejścia z tego świata i chce odzyskać kasę za zakupiony czynnik, to niech stosuje ceny zakupu, a lepiej niech po tych cenach odsprzeda, rzuci robotę i używa świata.
A 100 zł "za samo podłączenie maszyny", to dużo. Dostałeś tą maszynę za darmo? Za darmo robisz coroczny jej serwis? A jak Ci padnie np. pompa i 4k do wydania? A policz ile Ci różnych pierdół doszło i policz kasę za te wszystkie zaworki, czapeczki, analizator, detektory, oleje, barwniki, oringi, porty. Jak masz te wszystkie pierdołki, które szanujący się serwis powinien mieć, to je podlicz i się zdziwisz. Bo pamiętasz może wydatek na maszynę, a te pierdołki się dokupywało stopniowo i się o nich nie pamięta. Daj mi sprawną maszynę za darmo, to wtedy powiem, że 100 zł za podpięcie to dużo.
Zobacz sobie ile w PL kosztuje obsługa. Średnia cena to 100zł. W mojej okolicy w tamtym roku serwis w niektórych warsztatach kosztował 50zł...

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom