• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Cena naprawy

Kierowca2001

Początkujący
Punktów
0
Cześć.Ostatnio miałam stłuczkę na parkingu pod Biedronką.Po wjeździe na parking,kierowca wyjeżdżał z miejsca parkingowego,wycofałam się,lecz w tym momencie stuknełam kierowce, który wyjeżdżał na moją drogę z zakrętu.Jestem po ciężkim wypadku,więc byłam w strasznym szoku.Zostawiłam swój numer,bo śpieszyłam się do pracy.Właścieciel auta odezwał się dwa dni później, wyceniając szkodę na 1700 zł. Myślę że cena jest za wysoka.Jestem jeszcze uczniem i nie mam takiej kwoty,a boje się że kierowca chce wyciągnąć odemnie pieniądze. Bardzo proszę o pomoc i opinie. IMG-20201118-WA0012.jpg IMG-20201118-WA0010.jpg

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Moja znajoma kiedyś przy takiej sytacji płaciła 3 razy bo gosc ciągle dzwonil, ze naprawa wysla drozej, straszyl policja, sadami itp.

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
Temat jest bezsensu, jak jest ubezpieczenie to rob z ubezpieczenia a jak nie ma to zapłać i po sprawie a nie prowadz dziecinnej rozmowy.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
Temat jest bezsensu, jak jest ubezpieczenie to rob z ubezpieczenia a jak nie ma to zapłać i po sprawie a nie prowadz dziecinnej rozmowy.
Tu się raczej rozchodzi o tzw " Nie ma miedzi dupa siedzi" jak na wstępie zostało napisane, uczy się jeszcze i NIMA za bardzo i próbuję uzgodnić czy nie za dużo powiedział. Ja bym powiedział, że nawet za mało krzyknął.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Jeżeli ci to przeszkadza,to nie musisz wchodzić na moje pytanie.Dopiero się uczę i chcę się czegoś dowiedzieć od osób które się znają.
Napisz z poszkodowanym oświadczenie o kolizji, to jest najtańsze i najmniej stresujące wyjście z sytuacji :) chyba że lubisz afery :)

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
Już za dużo stresu z tym mam,więc tak zrobię.
Dziękuje za pomoc
Nie rób tego jak nie masz OC! Zapłać mu do ręki i spisz pokwitowanie. Jak nie masz OC i on to zgłosi to UFG ci kare wlepi Jak masz zaległość w OC >

>>>>
  • zaległość do 3 dni - 20% opłaty karnej, tj. 800 zł
  • zaległość od 4 do 14 dni - 50 proc. opłaty karnej, tj.2000 zł
  • zaległość powyżej 14 dni – 100 proc. opłaty karnej, tj. 4000 zł >>>> Jednostka kary za brak OC

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Nie rób tego jak nie masz OC! Zapłać mu do ręki i spisz pokwitowanie. Jak nie masz OC i on to zgłosi to UFG ci kare wlepi Jak masz zaległość w OC >

>>>>
  • zaległość do 3 dni - 20% opłaty karnej, tj. 800 zł
  • zaległość od 4 do 14 dni - 50 proc. opłaty karnej, tj.2000 zł
  • zaległość powyżej 14 dni – 100 proc. opłaty karnej, tj. 4000 zł >>>> Jednostka kary za brak OC
Ma oc poprzedniego właściciela, który mam nadzieję że jeszcze go nie wycofał
Już za dużo stresu z tym mam,więc tak zrobię.
Dziękuje za pomoc
Spokojnie :) wszystko da się rozwiązać, na moim doświadczeniu możesz polegać ponieważ ja już miałem 6 razy kolizję, w tym 2 razy z mojej winy i 4 razy z winy szkodnika, najlepszym rozwiązaniem jest załatwić sprawę zgodnie z prawem, tylko upewnij się w ubezpieczalni czy aby na pewno OC jest ważne

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
Koleżanko podaj Nr rejestracyjny zobaczę czy masz OC lub vin auta , i jak możesz datę zdarzenia kiedy to było ze stłuczka

Kierowca2001

Początkujący
Punktów
0
OC napewno jeszcze jest, sprawdziłam,najpierw ubezpiecze na siebie a później spiszemy oświadczenie o kolizji.
Chyba że uda mi się zejść na niższą cenę,jak pytałam znajomego mechanika do 1000 napewno będzie dobrze.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
OC napewno jeszcze jest, sprawdziłam,najpierw ubezpiecze na siebie a później spiszemy oświadczenie o kolizji.
Chyba że uda mi się zejść na niższą cenę,jak pytałam znajomego mechanika do 1000 napewno będzie dobrze.
Jak masz OC to co się tu zastanawiać? Co do znajomego mechanika (twojego) to nic ci nie da, on tyle chce na naprawę jak nie to wezwie Policje i z Oc sobie ściągnie, a tam naliczą wszystko na oryginałach i dostanie więcej jak 1700zł, a utargować to możesz 100 max ale nie 700 :D

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Ja ostatnio wychaczylem 600 zł za przetarcie tylnego zderzaka w moim samochodzie, wystarczyło spolerować, a w tym przypadku są elementy do wymiany i malowania, gdybyś we mnie przywaliła to bym od razu pisał oświadczenie na miejscu, bo zawsze wożę przy sobie, bez problemu by mi przyznali 2000 zł jak nie lepiej, nie licz na dobre serce poszkodowanego albo na to że zrobi mu się ciebie żal

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
Ja ostatnio wychaczylem 600 zł za przetarcie tylnego zderzaka w moim samochodzie, wystarczyło spolerować, a w tym przypadku są elementy do wymiany i malowania, gdybyś we mnie przywaliła to bym od razu pisał oświadczenie na miejscu, bo zawsze wożę przy sobie, bez problemu by mi przyznali 2000 zł jak nie lepiej, nie licz na dobre serce poszkodowanego albo na to że zrobi mu się ciebie żal
Arni myślę, że w tej sytuacji liczą jako robocizna w Serwisach a nie u mechanika tzw Jontka za bramą, myślę, że spokojnie minimum + 2000

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Arni myślę, że w tej sytuacji liczą jako robocizna w Serwisach a nie u mechanika tzw Jontka za bramą, myślę, że spokojnie minimum + 2000
Możliwe że masz rację, napewno mają swoje cenniki, ja się nie znam na cenach ale już mi to śmierdzi bo są firmy które zajmują się uzyskiwaniem zaniżonych odszkodowań od firm ubezpieczeniowych i często im się udaje a co dopiero wycyckać z kasy początkującego kierowcę

2000 zł dostałem za złamany tylny zderzak :D i nic nie oszukałem tylko zdjąłem zderzak, porobiłem ładne zdjęcia, ładnie i szczegółowo opisałem i nawet nie chciało się przyjechać do mnie likwidatorowi bo załatwienie sprawy przez telefon to dla nich też jest oszczędność

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
Możliwe że masz rację, napewno mają swoje cenniki, ja się nie znam na cenach ale już mi to śmierdzi bo są firmy które zajmują się uzyskiwaniem zaniżonych odszkodowań od firm ubezpieczeniowych i często im się udaje a co dopiero wycyckać z kasy początkującego kierowcę

2000 zł dostałem za złamany tylny zderzak :D i nic nie oszukałem tylko zdjąłem zderzak, porobiłem ładne zdjęcia, ładnie i szczegółowo opisałem i nawet nie chciało się przyjechać do mnie likwidatorowi bo załatwienie sprawy przez telefon to dla nich też jest oszczędność
w drugiej mojej stłuczce to za sam wynajem auta zastępczego policzyli 1350 zł za nie całe 15 dni ( tak na fakturze miałem) Dobrze, że to z OC sprawcy było a nie, że ja to musiałem płacić

Do góry Bottom