• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Chłodnica klimatyzacji, jakiej firmy polecacie?

kolegaradom

SuperMechanior
Punktów
36
maxis z auto landu jest ok cena najniższa, jakość nie narzekam, bez sensu dopłacać

N.O.R.

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
35
Miasto
Suwałki
A przewody zarabiacie czy kupujecie nowe lub uzywany oryginal?
naprawiam, spawam, zakuwam, chyba że dostępny od ręki i tani. Trzeba sobie mieć zapas wielkie pudło różnego rodzaju rurek od różnych marek, zawsze przyda się jakaś końcówka, rurka czy przewód, chociażby po to jak się trafi dobra i pilna robota w sobotę po południu :p

Kris.79

SuperMechanior
Punktów
186
Miasto
Toruń
Chłodnic na lamelach nie warto naprawiać, bo za chwile wysypie Ci się na innej lameli, a klient Ci za to nie zapłaci.
Nigdy nie zakładam używanych chłodnic, nawet jak klient przynosi, to go z nią odsyłam (bo i tak zaraz ona padnie).
Oczywiście rurki, przewody warto naprawiać i raczej trzeba ( nie sztuka wszystko wymieniać).
Co do skraplaczy zakładam masowo THERMOTEC z IC, mają dla mnie duży + że są pod ciśnieniem, więc jeśli jest nieszczelna to wiadomo, przed montażem.
Poza tym biorę wszystko z IC na Fakturę i w przypadku reklamacji przez 2 lata zwracają wszystkie koszty łącznie z montażem czy napełnieniem (więc usługa zawsze zapłacona). średnio na 50 szt. jedna padnie (w czasie 2 letniej gwarancji), ale mój przedstawiciel z IC twierdzi że statystycznie gorzej wypada NISSENS, a cena 2 x wyższa.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Chłodnic na lamelach nie warto naprawiać, bo za chwile wysypie Ci się na innej lameli, a klient Ci za to nie zapłaci.
Nigdy nie zakładam używanych chłodnic, nawet jak klient przynosi, to go z nią odsyłam (bo i tak zaraz ona padnie).
Oczywiście rurki, przewody warto naprawiać i raczej trzeba ( nie sztuka wszystko wymieniać).
Co do skraplaczy zakładam masowo THERMOTEC z IC, mają dla mnie duży + że są pod ciśnieniem, więc jeśli jest nieszczelna to wiadomo, przed montażem.
Poza tym biorę wszystko z IC na Fakturę i w przypadku reklamacji przez 2 lata zwracają wszystkie koszty łącznie z montażem czy napełnieniem (więc usługa zawsze zapłacona). średnio na 50 szt. jedna padnie (w czasie 2 letniej gwarancji), ale mój przedstawiciel z IC twierdzi że statystycznie gorzej wypada NISSENS, a cena 2 x wyższa.

Mam identycznie z chłodnicami Harta. Zawsze mi zwracają za robociznę i obsługę. Co do Nissensa też słyszałem takie opinie. Niby robią na OE a gorsze od sajgonków

Kris.79

SuperMechanior
Punktów
186
Miasto
Toruń
W Qashqai z 2014r. Nissens już się rozczelnia. 3 lata z oryginału to porażka.
A gdzie kupujesz tego Hartman i czy twoją sprzedaż na paragon uwzględniają do zwrotu kosztów przez 2 lata, jeśli kupujesz na Fakturę?

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
NRF jest ok, zresztą na thermoteca też nie miałem reklamacji. lepiej założyć nową, nawet chińską, niż używaną oryginalną. nawet na chińczyka jest gwarancja, a na używkę? tylko na życzenie klienta i po uprzednim poinformowaniu, że na używane części, gwarancja jest do stu dni, a studnia jest przed bramą :cool:

Kris.79

SuperMechanior
Punktów
186
Miasto
Toruń
Mam zamiar zrezygnować z spawania przewodów i zacząć naprawy z zestawem firmy VULKAN - LOKRING &LOKCLIP. IC index: L13005830
Czy ktoś z was pracuje na tym i może wyrazić opinie jak to się sprawdza. IC index L13005830 VULKAN.jpg

N.O.R.

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
35
Miasto
Suwałki
Widziałem tą robotę, wyglądało ok ale i tak ze spawania sie nie zrezygnuje choćby nawet jeżeli trzeba pospawać będzie przy końcówce, wyjściu rurki a czasami lepiej spawnąć jakąś dziurkę niż stosować te łączenie bo są dość drogie

Autodiagnostyka

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Wieluń
Sory ze odgrzebuje ale nissens w astrze h po 1,5 roku rozszczelniony,w passacie b5 po 2 latach dziurawy,W hyundaiu ix 35 po pol roku poszedl.Thermotec z IC nie wraca tak czesro podobnie jak NRF tez bije na leb nissensa.Co do zarabiania alu mam ten zestaw dormann z IC i tez jest ok.Skonczylo sie wysylanie na lepienie aluminium bo ciezko to wogole nazwac spawaniem jakimkolwiek.

Kris.79

SuperMechanior
Punktów
186
Miasto
Toruń
Thermotec z IC zakładałem przez 3 lata po około 80 szt. rocznie i około 4-6 szt. pada co roku. Myślę że to słaby wynik.
Ale coś trzeba zakładać .Teraz zaczynam Nissens montować.
Co do LOKRING &LOKCLIP już pracuje i sprawia się wyśmienicie. Polecam. Szybko i zawsze 100% szczelnie. a często są sytuacje że przewody naprawiam na aucie bez demontażu. Oszczędzony czas zarabia na następnych tematach.;)

kakus

SuperMechanior
Punktów
48
Nissens w kwietniu skończył 2 lata i do wymiany... Niedawno Pan sam sobie kupił więc z radością zamontowałem i problem z głowy.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
wszystko dziadostwo. Co byś nie wstawił to słabizna;/ My robimy troszkę napraw i część w kolejnych latach wraca na to samo.

Kris.79

SuperMechanior
Punktów
186
Miasto
Toruń
A więc wszystko pada :banghead:
NRF założyłem 1 raz i on za rok padł, więc mnie nie przekonuje.
Dziś byłem w IC i leżały chłodnice do reklamacji, około 7 sztuk i wszystkie były z Thermotec.
Ale lipa :(

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Czasy gdy chłodnica klimy ważyła tyle co ta od wody tyle, że pełna płynu już się skończyły;/ Ostatnio udało mi się zakupić nówkę do moich audików. Ciężka paczka jak diabli. Zabiłby gdyby tym rzucić. Te nowoczesne to z folii śniadaniowej robione.

Do góry Bottom