• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Chevrolet Cruze 1.8 + LPG – Silnik zgasł

Dragen

Uczestnik
Punktów
0
Chciałem podzielić się nietypowym przypadkiem w moim Cruze 1.8 z instalacją LPG.

Objawy:

Samochód nagle zgasł na skrzyżowaniu. Podczas prób ponownego odpalenia:

Rozrusznik kręcił żwawo, ale auto nie zapalało.

Wskazówka obrotomierza podczas kręcenia ani drgnęła (leżała na 0). Po skończeniu kręcenia wskoczyła do 200

Brak błędu Check Engine.

Diagnostyka:

Zmierzyłem masy (multimetr) wynik 0.05V między minusem aku a blokiem, więc masy wzorowe. Akumulator sprawny, ładowanie 13.46V. Co ciekawe, auto zapaliło „od strzała” dopiero po odpięciu i ponownym wpięciu wtyczki cewki zapłonowej.

Dane z Car Scannera:

Mimo braku Check Engine, w logach znalazłem:

Wypadanie zapłonu: Misfire Cyl 2: 1 (wcześniej) oraz Misfire Cyl 4: 7 (na zimnym silniku).

Korekty paliwowe (STFT/LTFT) są w normie, co wyklucza duże nieszczelności w dolocie.

Mój plan naprawy:

Wymiana cewki na.

Wymiana świec.

Czyszczenie przepustnicy.

Wymiana czujnika położenia wału korbowego

Czy ktoś z Was miał podobny przypadek?

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
32
Miasto
Błonie
Ja bym zaczął od pomiaru ciśnienia sprężania.
Ogólnie świece zapłonowe wymienia się wg. harmonogramu, zaniedbanie tego może spowodować uszkodzenie cewki WN i driverów IGBT w ECU.

Farseer

Gaduła
Punktów
31
Miasto
Pruszków
Najpierw trzeba sprawdzic czy w ogóle jest ta iskra. Trzeba zobaczyć przez skaner czy samochód w ogóle widzi jakiekolwiek obroty.

Ta sztuczka z obrotomierzem czasami się sprawdza czasami nie. Dlatego trzeba zweryfikować skanerem.

Czy jest w ogóle ciśnienie paliwa

Itd.

Itd.

Nie wymieniaj nic ot tak bo drogo to wyjdzie.

Dragen

Uczestnik
Punktów
0
1. Objawy i zdarzenie główne: Samochód kilkukrotnie zgasł podczas pracy na biegu jałowym (podczas postoju). Wszystkie sytuacje miały miejsce po krótkiej trasie, gdy auto zgasło i nie chciało zapalić przez dłuższy czas. Podczas prób uruchomienia rozrusznik kręcił prawidłowo, jednak wskazówka obrotomierza leżała nieruchomo na 0 rpm. Auto odpaliło dopiero po poruszeniu wiązką przewodów przy cewce zapłonowej.

2. Diagnostyka komputerowa (Car Scanner): Mimo braku kontrolki Check Engine, w pamięci sterownika oraz w testach monitorowania ECU zarejestrowano:

• Wypadanie zapłonu (Misfire): Potwierdzone błędy na Cylindrze 2 oraz Cylindrze 4
  • Sonda Lambda: Test monitorowania ECU dla czujnika 1 (Bank 1) wykazał wynik NIE ZDANY w zakresie czasu przełączania (0,62 sekundy przy limicie 0,56 sekundy).
  • KZFR: Testy zmiany faz rozrządu na ten moment są ZDANE.
  • Bieżące błędy: Po dwóch dniach postoju auto odpala bez problemu, a skaner nie wyświetla obecnie aktywnych błędów.
3. Wykonane czynności i obserwacje:

• Próba "na gorąco": Na pracującym silniku poruszano wiązkami przy cewce, czujnikach wałków, ECU oraz przepustnicy – brak reakcji, silnik pracował dalej równo.
  • Test korka oleju: Po odkręceniu korka wlewu oleju na pracującym silniku auto nie zgasło, co wstępnie wyklucza ogromne nieszczelności w układzie odmy.
  • Parametry masy: Pomiar multimetrem wykazał spadek napięcia na poziomie 0,05 V (minus akumulatora – blok silnika), co oznacza, że główna masa jest sprawna.
  • Zasilanie: Napięcie ładowania wynosi ok. 13,50 V.

4. Planowane działanie: Posiadam już nową cewkę Delphi oraz świece OE GM. Celem wizyty jest potwierdzenie, czy źródłem problemów z synchronizacją obrotów (0 rpm) jest faktycznie cewka, czy może instalacja czujnika wału korbowego

johnny100

SuperMechanior
Punktów
30
Bardziej czujnik wału. A do diagnozy wystarczy próbówka LED i zwykła, plus druga osoba, jak nie pali. Listwa na wierzchu ,sterowanie i zasilanie cewki na wierzchu. Diagnoza 5 mim max. Acha że to produkt oplo podobny to równie dobrze można napisać ECM.

Do góry Bottom