Chciałem podzielić się nietypowym przypadkiem w moim Cruze 1.8 z instalacją LPG.
Objawy:
Samochód nagle zgasł na skrzyżowaniu. Podczas prób ponownego odpalenia:
Rozrusznik kręcił żwawo, ale auto nie zapalało.
Wskazówka obrotomierza podczas kręcenia ani drgnęła (leżała na 0). Po skończeniu kręcenia wskoczyła do 200
Brak błędu Check Engine.
Diagnostyka:
Zmierzyłem masy (multimetr) wynik 0.05V między minusem aku a blokiem, więc masy wzorowe. Akumulator sprawny, ładowanie 13.46V. Co ciekawe, auto zapaliło „od strzała” dopiero po odpięciu i ponownym wpięciu wtyczki cewki zapłonowej.
Dane z Car Scannera:
Mimo braku Check Engine, w logach znalazłem:
Wypadanie zapłonu: Misfire Cyl 2: 1 (wcześniej) oraz Misfire Cyl 4: 7 (na zimnym silniku).
Korekty paliwowe (STFT/LTFT) są w normie, co wyklucza duże nieszczelności w dolocie.
Mój plan naprawy:
Wymiana cewki na.
Wymiana świec.
Czyszczenie przepustnicy.
Wymiana czujnika położenia wału korbowego
Czy ktoś z Was miał podobny przypadek?
Objawy:
Samochód nagle zgasł na skrzyżowaniu. Podczas prób ponownego odpalenia:
Rozrusznik kręcił żwawo, ale auto nie zapalało.
Wskazówka obrotomierza podczas kręcenia ani drgnęła (leżała na 0). Po skończeniu kręcenia wskoczyła do 200
Brak błędu Check Engine.
Diagnostyka:
Zmierzyłem masy (multimetr) wynik 0.05V między minusem aku a blokiem, więc masy wzorowe. Akumulator sprawny, ładowanie 13.46V. Co ciekawe, auto zapaliło „od strzała” dopiero po odpięciu i ponownym wpięciu wtyczki cewki zapłonowej.
Dane z Car Scannera:
Mimo braku Check Engine, w logach znalazłem:
Wypadanie zapłonu: Misfire Cyl 2: 1 (wcześniej) oraz Misfire Cyl 4: 7 (na zimnym silniku).
Korekty paliwowe (STFT/LTFT) są w normie, co wyklucza duże nieszczelności w dolocie.
Mój plan naprawy:
Wymiana cewki na.
Wymiana świec.
Czyszczenie przepustnicy.
Wymiana czujnika położenia wału korbowego
Czy ktoś z Was miał podobny przypadek?