• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Chip tuning samochodowy ...

bee1q1

Uczestnik
Punktów
1
Witam,:D

Już od pewnego czasu próbuję znaleźć jakiekolwiek informacje na temat chip tuningu , no ale w tym problem że na internecie nie ma żadnych informacji na ten temat to znaczy jakiego programu użyć , jakie ustawienia przestawiać itp... można powiedzieć że to jest taka "czarna nauka " jeśli by mi ktoś pomógł i udzielił jakichkolwiek informacji byłbym wdzięczny ...

[jak coś na PW też można :p ]

Z góry dziękuję !:rolleyes:
Pozdrawiam !

J

jonix39

Wszystko ładnie pięknie,ale jak już to nie ma nic za darmo.

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
jak kupisz program do map i dasz z 10 tys. euro to wiedzę dostaniesz od nich ... do tego dochodzi podstawowa wiedza z elektroniki i obsługi programatorów :) na tacy nikt Ci nie da ... no i hamownię trzeba wybudować :)

J

jonix39

inodiag - jaki to soft? biore kredyt i kupuje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

:D

Ostatnio edytowane przez moderatora:

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
jest kilka firm co sprzedaje poszukaj.... włosi są dość silni w tym temacie ...

bee1q1

Uczestnik
Punktów
1
aha czyli kasa :D [jak zwykle ] no cóż trzeba będzie coś kupić ;)

bombel1985

SuperMechanior
Punktów
20
Miasto
Usa
Można powiedzieć kolego że są bardzo rozbudowani w tym temacie

J

jonix39

A podajcie jakąś stronę na ten temat jak znacie,może być włoska.

bee1q1

Uczestnik
Punktów
1
Ehhh... panowie dosyć! poszperałem w internecie i mam już program i opanowaną jakąś wiedzę na temat chip tuningu. Dlaczego jakąś ? Bo żeby miec dobrą wiedzę na ten temat to trzeba zchipować z 500 aut i spotkać się z różnymi przypadkami ja już wiem że nie jest to łatwa wiedza ponieważ łączy sie tu wiedzę mechaniczną , elektroniczną, informatyczną i tuningową. Więc jeśli nie znacie się w tym temacie to po co mówić że trzeba wydać dużo kasy na program a on ci da wiedzę gówno prawda za przeproszeniem ! trzeba znać podstawy programowania i umieć modyfikować mapy paliwowe, zapłonowe, rozruchowe itd. aha no i oczywiście trzeba umieć je wyłonić. mapki zgrywa się specjalnym programem ze swojego samochodu modyfikuje w innym programie i można wgrywać za pomocą specjalnego złącza. Zachęcam was poszperajcie w internecie . Jeśli ktoś ma jakieś pytania PW !

Licznik

Początkujący
Punktów
1
bee1q1. zapomniałeś o kilku ważnych rzeczach.
Po pierwsze ktoś kto zaczyna się brać za chip tuning musi mieć naprawde dużą wiedzę na temat działania silnika. Nie chodzi mi tu o podstawową znajomosć tylko różne zależności pomiędzy zastosowanymi w samochodzie podzespołami.
Jeżeli ktoś chce tylko zmieniać mapy to co to za tuning? Mozna modyfikować przecież wiele modułów.
Jakoś nie wierze ze w ciągu 4dni pojołeś wiedzę którą tworzyły/odkrywały przez wiele lat potężne firmy, nawet "jakaś"
Szczerze przyznaje się ze nie znam się na tuningu samochodów. Lecz jeżeli zmienisz sobie w samochodzie moc z np. 100km na 150km to musisz pomyśeć nad zmianą wielu rzeczy. Wzrost mocy o 50% zmiejszy zywotnosc silnika. Obciążenia na częściach pracujących bedą wieksze itd. Wiec sam chiptuning jest mało efektywnym rozwiazaniem po pewnym po pewnym momencie.

Twierdze tak jak arni_warbus że lepiej jest wszystko pisac na forum dla szerszej społeczności.
Dużo osób na forum posiada duzą wiedzę i praktykę na ten temat. A jeszcze wiecej chce się dowiedzieć(np. ja)

P.S
Po pierwsze trzeba miec wiedzę teoretyczną na temat silników spalinowych a przedewszystkim wyobraźnie

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
nie jednemu chip zaszkodził, cały czas mam w pamięci gościa z anglii który sobie wstawił chip do nissana xtrail a po 2 tygodniach wydał 6000 funtów na wymiane pompy wysokiego cisnienia :) podpisuję się pod powyższą wypowiedzią

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
bee1q1-założe się,że to o czym napisałes wie tutaj prawie każdy mechanik,tylko żaden z nas nie uważa tego za "jakąś wiedzę" bo to po prostu zero .... tylko Ci sie wydaje,ze wiesz jak bardzo temat jest obszerny i złożony ;) to co przedstawiłeś to jakby zbiór zagadnień definiujacych co to jest ten chip tuning ;) W ciągu 4 dni nie liźniesz nawet podstaw ;)

A sensownego programu....nie zassiesz z neta ;)

bee1q1

Uczestnik
Punktów
1
dyziek vw no pewne jak ktos sie uczy sam to się nie nauczy ale ja poszedlem do znajomego nauczyciela z mojej starej szkoly on mnie "przeszkolil"no i juz jestem po 8 udanych projektach ;) a proopo tego programu jak ktos umie to nawet na paincie zrobi xd a z reszta sie zgodzę bez praktyki noe ma umiejetnosci...

P

PogotowieSamochodoweUK

Szybki kozak... juz 8 aut wystroil....sluchaj, podniesc dawke doladowania I do niej dolac wiecej siarkofruktu to I ja umiem zwyklymi kablami servisowymi. Do tego nie trzeba specjalnego sprzetu.
To co z netu mozna kupic to galletto a je sobie w dupe mozesz wsadzic.
Bez hamowni tym bardziej nikt ci auta nie powierzy.
Tak wiec jak dla mnie to bajdurzysz na calego malolat;)

Ok. Powiedz mi ktory adres to limiter dymienia w sterownikach edc 16 I mapach vag tdi 4 cylindry pd. Proste pytanie z oklepanych aut;)

J

jonix39

Popieram,chłopie nie dlatego szkolenia do chip tunningu kosztują 20 000 tyś żebyś ty opanował to w parę dni.

Do góry Bottom