• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Chrobotanie podczas jazdy jak i podczas dodaniu gazu na zimnym silniku

radol

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Witam,

od jakiegoś czasu niepokoi mnie taki przypadek:
Kiedy odpalę auto na zimnym silniku, stojąc na biegu jałowym (luzie) i zwiększę obroty silnika to wyraźnie słychać jakieś chrobotanie tak jakby jakieś łożysko czy coś. Obroty spadają i ten dźwięk ustaje.
Kiedy zaś wcisnę pedał sprzęgła i zwiększę obroty nic nie słychać, normalna praca silnika.

Podobnie mam podczas jazy autem, zimny silnik, jazda na 2 i przy dodaniu gazu słychać chrobotanie, podobnie na 3, na 4 mniej już ale jeszcze cicho słychać. Po jakimś czasie dźwięk ten ustaje i jest prawie nie zauważalny.
Dodam jeszcze, że kiedy podczas jazdy wrzucę na bieg jałowy (luz) to również nic nie słychać.

Może mi ktoś pomóc rozszyfrować co to może być ?

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

radol

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Jeśli poruszam się autem i włączę bieg jałowy to nic nie słychać, to również może być objaw łożyska oporowego ?
Droga i skomplikowana jest wymiana tego łożyska ?

123 maxim

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Lębork
trzeba wymontować skrzynię biegów, i do tego może się jeszcze okazać, że i sprzęgło do wymiany może być?

nie napisałeś jakie to auto?

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Łożysko oporowe lub łożyska w skrzyni. Odpalić, wejść pod auto i osłuchać gdzie hałasuje.

GrEEg_22

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łańcut
Witam.
Mam podobny problem. U mnie jak odpalę to nie ważne silnik zimny czy ciepły słychać chrobotanie i jak bym odpalał diesla na mrozie :D ale tylko do obrotów około 2.2 tys. powyżej tych obrotów jest cisza i jeździ się normalnie.
Ktoś może coś wiedzieć na ten temat? Dlaczego tak się dzieję?
Dodam że poza tym jest wszystko ale to wszystko w porządku. W niczym nie przeszkadza ale mnie drażni ten problem
Auto to Sebring z 2002r. silnik 2.0 Benzyna oczywiście

GrEEg_22

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łańcut
Byłem u nie jednego i doopa. Najlepsze jest to że wszytko działa tak jak powinno.
Jeden stwierdził że trzeba zapier..... tym autem i będzie cicho i nie będzie problemu

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
476
Miasto
Józefów
Byłem u nie jednego i doopa. Najlepsze jest to że wszytko działa tak jak powinno.
Jeden stwierdził że trzeba zapier..... tym autem i będzie cicho i nie będzie problemu
To w czym problem, zapier... tylko pamiętaj, nie schodź poniżej 2.2 tys
i chyba nie wszystko jednak w porządku skoro jest chrobotanie no chyba że to bulburator 8 biegu to jest źle bo jak 3 biegu to jeździć obserwować
Do "normalnego" mechanika proponuje się udać

Do góry Bottom