Panowie, miałem MAN-a 8-163 więc powyżej 3.5t. Pojazd wiadomo ma być oznakowany, Pomoc drogowa i pomarańczowy kogut/y jak kto woli. W dowodzie "pojazd specjalny" w adnotacjach do przewozu pojazdów.
Prawko kat.C, brak opłaty podatku drogowego, jeżeli jest tacho- ma być zalegalizowane ale przepisami nie jest konieczne( jeżeli nie ma to nie ma i nie musi być)Ja miałem i używałem, nawet czasem wkładałem tarczki jak wyjeżdżałem gdzieś po za miasto, ale nie musiałem. Viattol na bramki obowiązkowo, nie ma taryfy ulgowej.
Nie musisz posiadać certyfikatu transportu na potrzeby własne(taki zielony dokument)(czerwony na zarobkowy)ponieważ masz pojazd specjalny i nikogo to nie interesuje czy wieziesz dla siebie czy za kasę dla kogoś, ale nie możesz przewozić tym autem towarów, jak złapią to kaplica. W dowodzie masz wszystko napisane i się nie wyłgasz pałom jak cię złapią. Jeżeli będziesz miał zielony papier to też nie możesz wozić towarów bo w dowodzie masz przewóz pojazdów. Chyba wszystko jasne? Pozdrawiam. Masz na takim aucie ulgi ale i obwarowania czego nim nie możesz.