• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen 1.6 HDi po wymianie turbiny dymi z okolicy łączenia FAP z turbiną.

Dobrodziej1983

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Witajcie Panowie. Mam problem z Citroenem, padła w trasie turbina. Już wymieniłem na nową, wymieniłem olej i filtry. Auto wróciło do życia, ale coś dymi z okolicy łączenia turbo z FAP. Myślę że jak stare turbo pociągnęło olej to FAP jak i katalizator został przytkany. Czy ktoś może potwierdzić moje przypiszczenia, że katalizator jest przytkany i wypycha spaliny górą?
Proszę o pomoc, pozdrawiam Dobrodziej.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Po zaciągnięciu oleju wierce otwory w najniższych punktach wydechu i pozwalam olejowi spłynąć. Po odpaleniu pochodzi trochę, przejadę kawałek i jak jest wszystko ok to kopcenie ustaje. A na końcu wydechu wydostają się spaliny swobodnie? wszystkie uszczelki oczywiście nowe?

Ostatnia edycja:

Dobrodziej1983

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Po zaciągnięciu oleju wierce otwory w najniższych punktach wydechu i pozwalam olejowi spłynąć. Po odpaleniu pochodzi trochę, przejadę kawałek i jak jest wszystko ok to kopcenie ustaje. A na końcu wydechu wydostają się spaliny swobodnie? wszystkie uszczelki oczywiście nowe?
Wszystkie uszczelki nowe, smok też nowy. Dziwi mnie że dymi góra, im bardziej obciążony/ rozgrzany silnik tym bardziej. Jak stoi na jałowym po rozgrzaniu to też dymi, z wydechu spaliny się wydostają swobodnie. Dziś pokazał się stary olej w wydechu, czyli powoli wypycha. Przegonił bym go ale trochę boję się pożaru pod maską lub czegoś gorszego..

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
turbina nowa, używana, czy regenerejszyn :) ostatnio robiłem scenica po wymianie turbiny, olej leciał z tłumika, okazało się, że przy zakładaniu turbiny coś tam sobie wpadło i zrobiło swoje. też niby turbina wymieniona a olej leciał z rury.

Dobrodziej1983

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
turbina nowa, używana, czy regenerejszyn :) ostatnio robiłem scenica po wymianie turbiny, olej leciał z tłumika, okazało się, że przy zakładaniu turbiny coś tam sobie wpadło i zrobiło swoje. też niby turbina wymieniona a olej leciał z rury.
Turbina regenerowana, ale sprawdzałem stronę ciepłą i jest sucho, wykluczylem ją, podejrzewam zapchany DPF i katalizator, pytanie czy można przegonić czy coś może postanowić że się zapali :D ?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Gaśnice i but ino uważaj na posterunki Green Price czy jakoś tak

Dobrodziej1983

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
A czy możecie bliżej podpowiedzieć jak odpowietrzyć układ chłodzenia bo szukałem odpowietrznika ale nie znalazłem.. ?

Dobrodziej1983

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
FAP okazał się bardzo czysty. Wydechu nie trzeba było wiercić a wystarczyło go rozpiąć na łączeniu z fapem od dołu. Tam też czysto. Auto jedzie bardzo ladnie, więc nic nie jest zatkane a problemem jest nieszczelność na łączeniu. Dziękuję tym co pomogli i pozdrawiam. Za głupie odpowiedzi nie dziękuję, tacy niektórzy pomocni..

kamil03

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
kraków
częstym błędem przy montażu turbiny jest dokręcenie fapa do bloku a dopiero do turbiny, opaska nie ściska jak należy. Najpierw dokrecamy opaskę na wydech turbiny a dopiero potem fap do bloku

GregorLen

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Małopolska
Po uszkodzeniu turbiny, koniecznie trzeba wymyć cały dolot: chłodnicę powietrza, przewody aby usunąć olej i opiłki z uszkodzonej turbiny

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
A tak poza nieszczelnością... Wyjales sitko? Sprawdziłeś smarowanie? Sprawdziłeś vacum? Wymieniłeś podkładki pod wtryskami i inne takie co przy tym dziadostwie trzeba zrobić?

Dobrodziej1983

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
A tak poza nieszczelnością... Wyjales sitko? Sprawdziłeś smarowanie? Sprawdziłeś vacum? Wymieniłeś podkładki pod wtryskami i inne takie co przy tym dziadostwie trzeba zrobić?
Sprawdziłem sparowanie, umyłem dolot, dół silnika, wymieniłem smoka i sprawdziłem panewki. Sitka nie było w przewodach. Podkładek nie ruszałem bo po co? Wszystko chodzi jak złoto, dałem tylko profilaktycznie neodym w miskę.

częstym błędem przy montażu turbiny jest dokręcenie fapa do bloku a dopiero do turbiny, opaska nie ściska jak należy. Najpierw dokrecamy opaskę na wydech turbiny a dopiero potem fap do bloku
I to właśnie chyba było moim problemem. W niedzielę południe wszystko, ułożę i skręcenie. Dziękuję dobry czlowieku.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Pokażcie mi uszczelke między turbo a dpf w tym modelu:) nie ma. Kilka postów wyżej ktoś napisał jak to się składa....
Jak dymi to na poprawkę. Tylko bez "ryja" ....to poprawi. Pozdro

kamil03

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
kraków
Dokładnie nie ma uszczelki, można delikatnie pastą do wydechów ( poza turbiną nie zaszkodzi jej) Tak jak kolega wyżej pisze podjechać grzecznie na gwarancje czasem takie rzeczy się zdarzają .

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Nie myli sie ten co nie robi nic. Wczoraj mialem reklamacje piszczących hamulców na szczęście to rolka na PK zaczęła zdychac. Babka przeprosiła

Dobrodziej1983

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Jeśli o uszczelkach mowa, to pewnie dotyczyło uszczelek turbiny.. Wszystko robiłem sam, a problem już rozwiązany. Brakowało takiego małego ,, kopytka" na opasce, przez co nie trzymała dobrze na łączeniu. Auto śmiga, dziękuję.

Do góry Bottom