• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen Berlingo 1.9D wyciek z pokrywy zaworów

Ogień-Opór

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Bydgoszcz
Citroen Berlingo 2004r 1.9d .
Wyciek z dolnej pokrywy zaworów. (Z metalowej) Uszczelka,która oferują (773660 erling) nie pasuje. Znaczy kształt jest odpowiedni natomiast uszczelka w przekroju powinna być płaska. Jedyna oferowana w przekroju przypomina literę "T".i za diabła nie pasuje.

Dla nkeealenian sprawy. W ty. Sipniku mamy dwie osłony zaworów. Zewnętrzna jest plastikowa i tu nie ma problemu. Chodzi o styk osłony zaworów z blokiem głowicy.
Wszędzie pisza by dać dirko, albo silikon. Poważnie? Cieknie jak z kaczej dupy.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Daj viktor reinz

Załączniki

• s-l300.jpg
    s-l300.jpg
    13,9 KB · Wyświetleń: 23

adamnawu

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Seksu i biznesu
Toż to ona taka droga, że drugiej nie można zakupić jeśli już krzywa? Bez obrazy, ale o planowaniu dekla, pierwszy raz słyszę :D

Ogień-Opór

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Bydgoszcz
Toż to ona taka droga, że drugiej nie można zakupić jeśli już krzywa? Bez obrazy, ale o planowaniu dekla, pierwszy raz słyszę :D

Droga? Nie. A skąd masz gwarancję, że kupisz prostą? Nie wiem, czy mam prosta czy krzywa pokrywę. Szczyt gówno-pracy uszczelnianie na sylikon. Tu możesz się czepiać. Jeśli nie słyszałeś o planowaniu pokrywy, to wiedz, że takie rzeczy się dzieja. Chociazby dlatego, że np. pokrywa zaworów z 1.8t i wolnossących po demontażu leci do śmietnika. Tak przewiduje serwis. Dlaczego? Bo się odkształca. Brat pracuję na serwisie VW i podobno nowe auta mają identycznie.
Stąd czasem trzeba dokonać gładzenia. Inna sprawa jest np. w Volvo V40 z motorem 1.8 spotykany w innych Francuzach z rocznika. Tam pokrywa zaworów robi jeszcze za półpanewki wałków rozrządu i tam nie ma możliwości planowania. Ponieważ po planowaniu średnica połpanewek w pokrywie będzie mniejsza i będzie walek tarł. Tam tylko sylikon niebieski, który sugerują koledzy. Zdarzały się przypadki że i tak cieklo. Sylikon był wykluczony. Mam nadzieję, że zaspokoilem twoją ciekawość.

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
W 1.9d nie ma tam uszczelki. Należy tam stosować uszczelnie a jakie to na rynku do wyboru do koloru.

adamnawu

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Seksu i biznesu
Droga? Nie. A skąd masz gwarancję, że kupisz prostą? Nie wiem, czy mam prosta czy krzywa pokrywę. Szczyt gówno-pracy uszczelnianie na sylikon. Tu możesz się czepiać. Jeśli nie słyszałeś o planowaniu pokrywy, to wiedz, że takie rzeczy się dzieja. Chociazby dlatego, że np. pokrywa zaworów z 1.8t i wolnossących po demontażu leci do śmietnika. Tak przewiduje serwis. Dlaczego? Bo się odkształca. Brat pracuję na serwisie VW i podobno nowe auta mają identycznie.
Stąd czasem trzeba dokonać gładzenia. Inna sprawa jest np. w Volvo V40 z motorem 1.8 spotykany w innych Francuzach z rocznika. Tam pokrywa zaworów robi jeszcze za półpanewki wałków rozrządu i tam nie ma możliwości planowania. Ponieważ po planowaniu średnica połpanewek w pokrywie będzie mniejsza i będzie walek tarł. Tam tylko sylikon niebieski, który sugerują koledzy. Zdarzały się przypadki że i tak cieklo. Sylikon był wykluczony. Mam nadzieję, że zaspokoilem twoją ciekawość.

No powiem Ci że tak. W volvo taki zabieg przerabiałem, faktycznie jest taki wynalazek na półpanewkach. Co do tego 1.9, to kupił bym lepszy uszczelniacz i zapomniał o sprawie. Też nie jestem zwolennikiem składania na kit, ale sam wiesz jak czasem jest.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
kilka razy w audi/vw 1,8t zdejmowałem i zakładałem:p nic nie ciekło.... może to kwestia odpowiedniej kolejnosci dokręcenia i ... odkręcenia:)
u mnie leci dirko najczęsciej ale muszę napisać że victor również ma dobre produkty :)

Ogień-Opór

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Bydgoszcz
kilka razy w audi/vw 1,8t zdejmowałem i zakładałem:p nic nie ciekło.... może to kwestia odpowiedniej kolejnosci dokręcenia i ... odkręcenia:)
u mnie leci dirko najczęsciej ale muszę napisać że victor również ma dobre produkty :)

1.8 w szczególności 1.8 t - nie wiem dlaczego ma krzywa pokrywę jak jasna cholera. Nie wiem czy jest to spowodowane przebiegiem, czy pizdowaniu (może temperatury), ale często i gęsto ciekło jak z kaczej... :)

Dziękuję wam wszystkim za wkład w post. Spróbujemy na sylikon że smerfa.

M

Mattizlotaraczka

To czego nauczyl mnie Citroen, to zadne erlingi srelingi podrabiane, tylko oryginalna uszczelka Citroena, i jak nic nie spaprane to nie powinno ciec.
Przez lata walczylem z wyciekiem spod pokrywy zaworow w swoim 1.9 D XUD, ot blad fabryczny tak zrobili. Po zalozeniu uszczelki oryginaluy jak reka odjal.

Ogień-Opór

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Bydgoszcz
To czego nauczyl mnie Citroen, to zadne erlingi srelingi podrabiane, tylko oryginalna uszczelka Citroena, i jak nic nie spaprane to nie powinno ciec.
Przez lata walczylem z wyciekiem spod pokrywy zaworow w swoim 1.9 D XUD, ot blad fabryczny tak zrobili. Po zalozeniu uszczelki oryginaluy jak reka odjal.
To daj jej numer oryginalny, albo zamiennika, to pojadę do serwisu i wezmę na zapas.

Ogień-Opór

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Bydgoszcz
I dalej leci....
Victor Reinz -reinplast czy jakoś. Niebieski - trzymał dwa dni.
Czy ktoś może wie, czy były pokryw z rowkami na uszczelkę? Jak nie, to wrzucam do gościa na frezarkę i frezuje pod uszczelkę.

Do góry Bottom