• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen Berlingo III 2008 1,6 HDI BRAK NAWIEWÓW, BRAK DMUCHAWY

pol_komp

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jarosław
Witam wszystkich forumowiczów, mam ogromny problem z nawiewem w moim berlingo model XTR 2008, 1,6 HDI 110
Klimatronic dwustrefowy automatyczny.
Problem polega na tym że nie działa nawiew na żadnym biegu, cisza jak makiem zasiał. Auto kupiłem od brata który kupił je w PL salonie w 2009 r około roku temu pojawił się problem po przeczytaniu różnych wątków zacząłem szukać doszedłem do kostki przekaźnika nad nogami kierowcy kupiłem nowy przekaźnik założyłem po problemie, miną jakiś czas problem powrócił dmuchawa umarła, ale po wyjęciu przekaźnika i włożeniu z powrotem zaczynało działać i tak w kółko, dodam że kiedyś w lecie na włączeniu klimy na LO wiało tylko gorącym powietrzem, no to bach wyjecie przekaźnika i działa ok. Jakiś miesiąc temu problem pojawił się na nowo tj brak nawiewòw brak klimy, zajrzałem na ten przekaźnik i okazało sie że kostka do której wchodzi jest lekko przetopiona, więc kupiłem nowy przekaźnik wraz z kostką przelutowałem kable działa...
tydzień czasu i dalej to samo amba... jade do elektryka sprawdza napięcia dochodza zarówno do przekaźnika jak i przy dmuchawie po czym mija chwila dmuchawa sama sie uruchomiła stwierdził więc że pada silnik dmuchawy koszt w aso 1250 zł
kopara opada no ale nic działa ok, ale myślę jak znajdę tylko chwile wolnego wyjmę całą dmuchawe lukne czy faktycznie i po wyjęciu wygląda super firma DENSO podłączylem na aku śmiga aż miło no to z powrotem zamontowałem przy okazji wymieniłem mega zasyfiony jak sie okazało filtr kabinowy działało 2 tygodnie. 2 dni temu troche pojezdziłem po zgaszeniu silnika i powrocie do auta dmuchawa dalej umarła po przejechaniu 1 km włączyła się.
Dodam że problem pojawia się teraz jak jest zimniej i nawet jak się włączy nawiew to słychać jakby z pod maski pojawia się dziwny odgłos jakby wiatrak o coś ocierał ale schylajac się pod wiatrak dmuchawy tego dźwięku nie słychać to sam już zgłupiałem. Dodam tylko że teraz nie działa w ogóle być może po kilku km jeździe włączy się loteria...

Bezpiecznik pod maską bodajże 40a sprawdzony i dobry, przekaźnik 12v/30-40a nowy sprawny, dmuchawa wyjmowana wydaje się być ok

Czy kiedy kolwiek kto kolwiek spotkał się z podobnym problemem ??
Proszę państwa o wszelkie sugestie bo opadły mi już ręce...
Mam nadzieję że nie zanudziłem i w miare szczegółowo opisałem problem w razie jakich kolwiek pytań postaram się szybko odp

Z góry dziękuję za pomoc Paweł

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
To nie to żle szukasz pada sterowanie PWM dmuchawy

pol_komp

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jarosław
Ok tylko co to jest gdzie to znajdę i jak się do tego dobrać, czy to jest przy dmuchawie ? ten sterownik hmm

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
tego nie wiem szukaj po filtrze takiej dużej czarnej kostki z zielonymi wtykami , masz w klimatroniku płynne sterowanie dmuchawa jak sadze

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Jak ma klimatronik to pewnie ma PWM a juz go załatwił filtrem kabinowym . na silnikach dmuchaw też były

pol_komp

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jarosław
Jeżeli dobrze rozumie to jest komputer sterujący dmuchawą znajduje się przy samej dmuchawie 15724300_1264089887004093_282563178_n.jpg 15731364_1264090200337395_426247256_n.jpg 0_0_productGfx_ea3b1e3ceffdf8a853486b6f59a500ea.jpg

czy dobrze rozumuje ? jest uwalony ten sterownik ?

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Takie jest podejrzenie...
Może być również wypalony któryś ze styków w układzie zasilania dmuchawy.

pol_komp

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jarosław
No nic poczekam jeszcze na opinie, może ktoś coś jeszcze napisze, w tym tyg wybiore się do ASO zobaczymy co powiedzą

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Pewnie tak moze być uwalone sterowanie w samym klimatroniku trzeba zweryfikować a potem naprawic/wymienic

Mimi2

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Inowrocław
Odświeżę problem. Mam taki sam problem tylko na żadnym przewodzie przy wejściu do pokrętła nie ma napięcia. Może ktoś posiada jakiś schemat

Do góry Bottom